Τροφοδοτικό Συνεχούς Ρεύματος

Όλοι οι επιτραπέζιοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι εφοδιασμένοι με ένα τροφοδοτικό το οποίο συνδέεται με το δίκτυο της ΔΕΗ, με εναλλασσόμενη τάση 220 Volt, και τη μετατρέπει σε συνεχή τάση 12 Volt, 5 Volt και  3,6 Volt. Με δεδομένο ότι υπάρχει πληθώρα παλαιών και άχρηστων ηλεκτρονικών υπολογιστών μπορούμε να πάρουμε το τροφοδοτικό τους και με λίγη εργασία και μικρό κόστος να κατασκευάσουμε ένα τροφοδοτικό για το εργαστήριό μας το οποίο θα χρησιμοποιούμε για πειράματα ηλεκτρικού ρεύματος. Το τροφοδοτικό που θα κατασκευάσουμε θα συνδέεται στο δίκτυο της ΔΕΗ στα 220 Volt και θα μας δίνει στην έξοδό του 12 Volt, 5 Volt και 3,6 Volt συνεχούς τάσης.

Κατασκευή

Βρίσκουμε έναν παλαιό και άχρηστο υπολογιστή, βγάζουμε το καπάκι του ξεβιδώνοντας τις βίδες στο πίσω μέρος του υπολογιστή. Εντοπίζουμε το τροφοδοτικό στο εσωτερικό του υπολογιστή και αποσυνδέουμε όλα τα καλώδια του τροφοδοτικού από τις διάφορες συσκευές του υπολογιστή. Ξεβιδώνουμε το τροφοδοτικό και το αφαιρούμε από τον υπολογιστή.
Με ένα κατσαβίδι ξεβιδώνουμε τις βίδες του τροφοδοτικού και το ανοίγουμε. Παρατηρούμε ότι υπάρχουν πολλά καλώδια διαφορετικού χρώματος. Τα μαύρα καλώδια αντιστοιχούν στον αρνητικό πόλο, τα κόκκινα δίνουν τάση 5 Volt, τα κίτρινα 12 Volt.
 

Εντοπίζουμε ένα μαύρο και ένα γκρι καλώδιο, καθαρίζουμε τα άκρα τους ώστε να εμφανιστεί ο αγωγός και τα συνδέουμε μεταξύ τους. Στη συνέχεια φροντίζουμε να μονώσουμε την ένωσή τους με μονωτική ταινία.

Ανοίγουμε τρύπες με ένα τρυπάνι στο μεταλλικό κάλυμμα του τροφοδοτικού.

Τοποθετούμε στις τρύπες που ανοίξαμε τους ακροδέκτες.

Συνδέουμε το μαύρο καλώδιο με τον ακροδέκτη που αντιστοιχεί στον αρνητικό πόλο, το πορτοκαλί καλώδιο στον ακροδέκτη που αντιστοιχεί στα 3,6 Volt, το κόκκινο καλώδιο στον ακροδέκτη 5 Volt και το κίτρινο καλώδιο στον ακροδέκτη 12 Volt.
Κλείνουμε το κάλυμμα του τροφοδοτικού και το τροφοδοτικό μας είναι έτοιμο να λειτουργήσει.