Είναι γεγονός ότι στις μέρες μας το διαδίκτυο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι το 18,9% του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί το διαδίκτυο(www.intrenetworldstats.com). Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα που διεξήχθη ανάμεσα σε 1500 γονείς στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε ότι τα παιδιά ηλικίας έξι ετών είναι ψηφιακά τόσο προηγμένα όσο ήταν τα παιδιά δέκα ετών πριν από τρία χρόνι. Επίσης τα ? των εξάχρονων παιδιών συνηθίζουν να παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια σε ένα ταμπλετ ή σε ένα smartphone, ενώ το 44% αυτών των εξάχρονων επιλέγει να σερφάρει στο διαδίκτυο όταν πηγαίνει στο υπνοδωμάτιό του και το 41% αυτών των παιδιών το κάνουν χωρίς επίβλεψη! Επιπλέον το 32% των παιδιών ηλικίας έξι ετών επιλέγει να μιλάει διαδικτυακά σε σύγκριση με το 31% των δεκάχρονων παιδιών που το έκαναν το 2013(http://saferinternet4kids.gr/). Οι διαδραστικές εφαρμογές του διαδίκτυο αποτελούν πηγή γνώσης, ψυχαγωγίας, εκπαίδευσης, έρευνας, ενημέρωσης, επικοινωνίας, εμπορικών συναλλαγών, ψυχαγωγίας, συμμετοχής σε ομάδες. Αρκεί ένα «κλικ» και τα πάντα είναι στο χέρι μας. Τι γίνεται όμως όταν το διαδίκτυο γίνεται μία επίμονη, συνεχής, ψυχαναγκαστική ενασχόληση; Το πολύτιμο αυτό εργαλείο οδηγεί τους χρήστες του στην ανάπτυξη μιας εμπλοκής παθολογικού τύπου. Η ψυχολογική κοινότητα κάνει λόγο για εθισμό. Σκιαγραφεί μια ψυχοσωματική διαταραχή που επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργικότητα του ατόμου , τη συναισθηματική και κοινωνική ζωή και κατ΄ επέκταση τη σωματική και ψυχική του υγεία. Τα αίτια καθώς και η αντιμετώπιση του φαινομένου είναι πολυπαραγοντική. Το σίγουρο είναι ότι χρήζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης. Η ενημέρωση και αφύπνιση των γονέων, η εκπαίδευση των παιδιών στην ανάπτυξη μιας συμπεριφοράς ασφαλούς χρήσης και η έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά.
Ασφάλεια στο διαδίκτυο για μικρούς …
…και μεγάλους
Η Γραμμή Βοηθείας ?help-line 210 6007686? του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου
Απευθύνεται σε παιδιά & εφήβους και τις οικογένειές τους, παρέχοντας υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (παρενόχληση, εξάρτηση, επιβλαβές περιεχόμενο, παιδοφιλία κ.λπ).
Η Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού».
Λειτουργεί τη Γραμμή χωρίς χρέωση «ΜΕ Υποστηρίζω» 800 11 800 15.
καθημερινά από τις 9:00 έως τις 15:00, για θέματα που αφορούν την ορθή χρήση της τεχνολογίας από ανηλίκους (εξάρτηση από το διαδίκτυο, διαδικτυακός εκφοβισμός- bullying, αποπλάνηση-grooming, ακατάλληλο περιεχόμενο, θέματα προσωπικών δεδομένων, πορνογραφικό υλικό, τζόγος, βίαια παιχνίδια κλπ). Απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους, γονείς, εκπαιδευτικούς και ειδικούς.
Ναι στο διαδίκτυο αλλά με ασφάλεια
Παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με το πώς μπορεί να εκμεταλλευτεί όλη η οικογένεια τα θετικά των σύγχρονων τεχνολογιών που μας περιβάλλουν και φυσικά του διαδικτύου.