Η Γη είναι το σπίτι μας
Η αλόγιστη χρήση του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο οδηγεί στη περιβαλλοντική υποβάθμιση της οποίας η ένταση και η έκταση ολοένα αυξάνεται. Η πρακτική της αντιμετώπισής της θέτει στο επίκεντρο της έναν πολίτη κριτικά σκεπτόμενο, γνώστη των προβλημάτων και των συνεπειών τους, με φιλοπεριβαλλοντική δραστηριότητα.
Όπως αναφέρουν ερευνητές:
- αν η αίσθηση σεβασμού και φροντίδας για το φυσικό περιβάλλον δεν αναπτυχτεί στα πρώτα χρόνια της ζωής, ενδέχεται να μην αναπτυχτεί ποτέ.
- οι στάσεις και τα πιστεύω των παιδιών που σχηματίζονται από μικρή ηλικία είναι αυτά που διατηρούνται για ολόκληρη τη ζωή.
- με βάση της εμπειρίες της ζωής, η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση επιβάλλεται να ξεκινάει όσον το δυνατό νωρίτερα καθώς ρόλος της στη διαμόρφωση σταθερών αξιών και φιλοπεριβαλλοντικών συμπεριφορών φαίνεται να είναι καθοριστικός.
Συμφώνα με τη Χάρτα του Βελιγραδίου
Η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι το μέσο για να αποκτήσουν τα παιδιά περιβαλλοντική αγωγή. Στοχεύει:
- Στη συνειδητοποίηση και τη γνώση του περιβάλλοντος στο σύνολό του.
- Στο ρόλο και την ευθύνη του ανθρώπου μέσα σε αυτό, στην απόκτηση στάσεων και δεξιοτήτων.
- Στην ικανότητα αξιολόγησης των περιβαλλοντικών παραμέτρων σε σχέση με οικολογικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς, αισθητικούς παράγοντες.
- Στη συμμετοχή σε δραστηριότητες ως επιτακτική ανάγκη για την επίλυση των προβλημάτων.
Η ευαισθητοποίηση γίνεται βήμα- βήμα μέσα από απλές καθημερινές συμπεριφορές στο σπίτι και της οργανωμένης δράσης του σχολείου.
Για μπορούμε να χαιρόμαστε την καθαρή φύση και τις ομορφιές της.
Και επειδή τίποτα δεν πάει… χαμένο:
( κατασκευές με άχρηστα υλικά) http://krokotak.com/2013/03/recycled-crafts/
Ώρα για παιχνίδι :
(μαθαίνω για την ανακύκλωση http://www.herrco.gr/game.html