Σύντομα βιογραφικά στοιχεία για τους αδελφούς Γκριμ και τον Άντερσεν.

Σε ποια εποχή έζησαν; Ποια παραμύθια τους είναι πασίγνωστα; Πόσο;

 

Αδελφοί Γκριμ

 

Ο Γιάκομπ Λούντβιχ Καρλ γεννήθηκε το 1785 και πέθανε το 1863 και ο Βίχμελμ γεννήθηκε το 1786 και πέθανε το 1859. Ήταν αδέλφια, Γερμανοί φιλόλογοι, γλωσσολόγοι και λεξικογράφοι, που το έργο τους έθεσε τις βάσεις της συγκριτικής και ιστορικής έρευνας στη φιλολογία και τη γλωσσολογία. Περισσότερο όμως γνωστοί είναι για την περίφημη συλλογή τους λαϊκών γερμανικών παραμυθιών, τα οποία είναι γνωστά ως «παραμύθια των αδελφών Γκριμ». Ορφανοί από πολύ νεαρή ηλικία γνώρισαν οικονομικές δυσκολίες, κυρίως μετά το θάνατο της μητέρας τους, όταν ο Γιάκομπ στα 23 του χρόνια ανάλαβε την ανατροφή των έξι μικρότερων αδελφών του. Το 1802 και 1803 οι αδελφοί Γκριμ γράφτηκαν, με λίγους μήνες διαφορά, στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Μάρμπουργκ. Σύντομα όμως, με την υποστήριξη ενός καθηγητή τους στράφηκαν στη φιλολογία. Το 1837 ο Γιάκομπ μαζί με άλλους έξι συνάδελφούς του, εκδήλωσε δημόσια την απαρέσκειά του για την αντιδραστική πολιτική του βασιλιά του Αννόβερου Ερνέστου Αυγούστου, ο οποίος με πραξικόπημα κατάργησε το Σύνταγμα του 1833. Γι’ αυτό εκδιώχθηκε από την καθηγητική του έδρα και αργότερα εγκαταστάθηκε οριστικά μαζί με τον αδερφό του στο Βερολίνο, όπου διατέλεσαν μέλη της Πρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Έτσι η μακρόχρονη και σχεδόν μόνιμη συμβίωση επέτρεψε στους αδερφούς Γκριμ που πίστευαν στην αγνότητα και την υπεροχή των «παλαιών εποχών» να δουλέψουν μαζί για τον ίδιο σκοπό, την αναβίωση του λογοτεχνικού παρελθόντος  της Γερμανίας.

Οι Γκριμ έγιναν γνωστοί κυρίως για τη συλλογή λαϊκών παραμυθιών που δημοσιεύτηκαν σε επτά διαφορετικές εκδόσεις με τίτλο «παιδικά και οικογενειακά παραμύθια». ΄Ηταν τα πιο γνωστά παραμύθια, γιατί κάθε φορά σε όλες τις εκδόσεις γίνονταν και πιο παραστατικά και αργότερα, στην προσπάθεια των αδελφών Γκριμ να κάνουν τη συλλογή όσο το δυνατό πιο πλήρη, ασχολήθηκαν με την καταγραφή της προφορικής παράδοσης. Είναι τόσο γνωστά που διαβάζονται ακόμα και σήμερα σε σχεδόν όλες τις χώρες, αφού μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες.                                                                                                                                 

 

Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

 

        Έζησε και αυτός την ίδια περίοδο με τους αδερφούς Γκριμ (1805-1875). Δανός συγγραφέας, παγκόσμια γνωστός ως ο πιο προικισμένος δημιουργός παιδικών παραμυθιών. Γιος τσαγκάρη, μεγάλωσε μέσα στη φτώχεια. Ωστόσο φτώχεια και καταφρόνηση ατσάλωσαν τη θέλησή του. Και έτσι στα 14 του χρόνια εγκατέλειψε τη γενέτειρά του Οντένζε, για να πάει στην Κοπεγχάγη φιλοδοξώντας να γίνει μεγάλος ηθοποιός και, αφού κατάλαβε πως δεν θα τα κατάφερνε, του δόθηκε μία υποτροφία για να ολοκληρώσει τις γυμνασιακές του σπουδές  που του εξασφάλισε ο διευθυντής του Βασιλικού Θεάτρου. Με μια βασιλική επιχορήγηση το 1830 επισκέφτηκε τη Γερμανία, την Ελβετία, τη Γαλλία και την Ιταλία που την αγάπησε σαν δεύτερη πατρίδα του, αφού έζησε εκεί αρκετό καιρό. Το 1891 επισκέφτηκε την Ελλάδα και την Κωνσταντινούπολη.

        Στα τελευταία χρόνια της ζωής του πήρε πολλές τιμητικές διακρίσεις τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό. Η χώρα του μάλιστα καθιέρωσε διεθνές «βραβείο Άντερσεν» που απονέμεται κάθε χρόνο στο συγγραφέα του καλύτερου έργου παιδικής λογοτεχνίας. Τα παραμύθια του μεταφράστηκαν και εξακολουθούν να μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες και αποτελούν τη σημαντικότερη προσφορά της Δανίας στη διεθνή λογοτεχνία. Μερικά από τα πασίγνωστα παραμύθια του είναι το ασχημόπαπο, η βασίλισσα του χιονιού, ο φάρος, η πριγκίπισσα και το μπιζέλι, ο μικρός Κλάους και ο μεγάλος Κλάους……                                   

 

Βαρβιτσιώτη Μαρία, Πιτσινή Ιωάννα, Καψή Ουρανία

Τάξη Β΄

 

Σχολ. έτος 2005-2006