Τα παραμύθια και η ανθρώπινη κοινωνία

«Παθήματα βασιλιάδων»

 

ü Σε ποιες κοινωνικές τάξεις διαιρούνταν οι άνθρωποι την εποχή του μεσαίωνα;

 

     Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της κοινωνικής ζωής της εποχής του Μεσαίωνα ήταν ο αγώνας ανάμεσα στους πλούσιους μεγαλοκτηματίες από τη μια και στην κεντρική εξουσία από την άλλη. Αυτή είναι η πρώτη τάξη, την οποία αποτελούσαν οι πλούσιοι.

     Οι έμποροι και οι βιοτέχνες που ζούσαν στις πόλεις και ήταν οργανωμένοι στις συντεχνίες, αποτελούσαν τα μεσαία στρώματα ανάμεσα στην αριστοκρατία των δυνατών και τη φτωχολογιά και ονομάζονταν «μέσοι». Αυτή είναι η δεύτερη τάξη, την οποία αποτελούσαν οι έμποροι και οι βιοτέχνες.

     Η τρίτη και μεγαλύτερη σε αριθμό τάξη της εποχής εκείνης περιλάμβανε τους αγρότες, που είχαν χάσει τα κτήματά τους, καθώς και πολλούς μικροτεχνίτες και εργάτες που δύσκολα έβρισκαν απασχόληση, επειδή είχε καθιερωθεί η εργασία των δούλων. Αυτή είναι η τρίτη  τάξη, την οποία αποτελούσαν ο απλός λαός.

 

ü Πώς ντύνονταν οι άνθρωποι των χαμηλών κοινωνικών τάξεων και πώς των ανώτερων; Συγκεντρώστε εικονογραφικό υλικό για την ενδυμασία τους.

 

   O 14ος και 15ος αιώνας ήταν η αρχή αυτού που λέμε μόδα. Στο παρελθόν τα ρούχα της μιας γενιάς δεν διέφεραν και πολύ από τα ρούχα της προηγούμενης. Οι πρίγκιπες και οι ευγενείς φορούσαν πολυτελή ρούχα, ενώ οι χωρικοί σκληρά και άκομψα. Τώρα όμως μια νέα τάξη, οι εύποροι αυτοί, ήθελαν να συναγωνιστούν σε επίδειξη με τους άρχοντές τους. Το στυλ των ρούχων, τα παπούτσια και τα καπέλα ποίκιλαν, καθώς οι άνθρωποι ντύνονταν για να δείξουν την εκκεντρικότητά τους. Ως αντίδραση, έγιναν νόμοι που όριζαν τι ακριβώς επιτρεπόταν να φορούν τα άτομα της κάθε τάξης. Τα ρούχα του 14ου αι. ήταν πολύ πιο εφαρμοστά απ’ ό,τι πριν. Άρχισαν να χρησιμοποιούν κουμπιά στο μπροστινό μέρος και στα μανίκια. Οι άνδρες φορούσαν ρούχα με χοντρό φοδράρισμα στο στέρνο, για να φαίνονται εύσωμοι και δυνατοί. Οι ζώνες εφάρμοζαν χαλαρά στους γοφούς. Κατά το 15ο αι. οι ανδρικοί χιτώνες, ήδη για μερικούς κοντοί και άσεμνοι, έγιναν ακόμη πιο κοντοί φτάνοντας μόλις κάτω από την μέση, και ορισμένοι νέοι τους φορούσαν χωρίς τίποτα από πάνω. Τα μπούστα των γυναικείων φορεμάτων έσφιγγαν με κορδόνια κι εφάρμοζαν στενά στο σώμα. Οι Βουργουνδοί ήταν πρώτοι στη μόδα στη Νότια Ευρώπη. Συνηθίζονταν οι χιτώνες με στενή μέση και φαρδιούς ώμους και, για τις γυναίκες, τα υπερβολικά ψηλά καπέλα. Τα ιταλικά καπέλα και ρούχα ήταν λιγότερο εκκεντρικά με περισσότερη έμφαση στα πολυτελή υφάσματα.     

 

 

Βιβλιογραφία

Zaklin Morley, Ενδύματα, Γ.Αξιωτέλλη & Σια Ε.Π.Ε., Αθήνα 1992

 

Πλαίσιο κειμένου: Ομαδική εργασία  
Ομάδα:2                 Μπούσια  Αγγελική
                               Γαλάνης   Ελευθέριος
                              Τσάτσαρη  Ανδρομάχη


             10ο     Γυμνάσιο Πατρών
Σχολ. Έτος : 2005 – 2006