Αρχική Σελίδα Ανάρτηση Εργασίας
Ανάρτηση PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Κυριακή, 13 Μάιος 2012 17:50

ΑΝΑΡΤΗΣΗ   ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ   ΜΕ   ΤΟ JOOMLA!

 

 

Το joomla είναι  ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου. Δεν έχει αποθηκευμένες σελίδες, όπως ένας στατικός δικτυακός τόπος. Αντίθετα, δημιουργεί τις σελίδες δυναμικά, τι στιγμή που τις ζητά ο δικτυακός επισκέπτης.

Το Joomla! διαθέτει ένα συγκεκριμένο σύστημα διαχείρισης των μενού, που περιστρέφεται γύρω από το κυρίως περιεχόμενο της ιστοσελίδας, που είναι η συγκεκριμένη εφαρμογή που κάθε φορά εμφανίζει. Για παράδειγμα, στην πρώτη σελίδα θα διαβάσετε μόνον τα άρθρα του πρωτοσέλιδου. Οι πληροφορίες επικοινωνίας, οι διαδικτυακοί σύνδεσμοι και τα υπόλοιπα κείμενα που έχετε γράψει  (και δεν είναι δημοσιευμένα στο πρωτοσέλιδο) δεν εμφανίζονται.

Ξεκινώντας την ανάπτυξη ενός δικτυακού τόπου με το joomla, το πρώτο αναγκαίο εφόδιο είναι η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οργανώνεται και παρουσιάζεται το περιεχόμενο του ιστότοπου.

Το Joomla!, μόλις ο επισκέπτης επιλέξει ένα μενού, δημιουργεί εκείνη τη στιγμή τη σελίδα. Το περιεχόμενό της μπορεί να αποτελείται από

  • αυτόνομα κείμενα
  • κείμενα ενταγμένα σε ενότητες / κατηγορίες
  • εφαρμογές
  • ενθέματα

Για να επεξεργαστούμε το μενού, επιλέγουμε στο σύστημα διαχείρισης το εικονίδιο "Διαχείριση Μενού" και κατόπιν επιλέγουμε να επεξεργαστούμε το main menu (ή όποιο μενού θα  περιέχει το σχετικό στοιχείο).

Στη συνέχεια κλικάρουμε στην επιλογή "Νέο", για να δημιουργήσουμε ένα νέο στοιχείο μενού. Από τις επιλογές που έχουμε κατόπιν, επιλέγουμε "Εσωτερικός Σύνδεσμος - Άρθρα" και στις επόμενες επιλογές δίνουμε "Άρθρο - Σελιδοποίηση Άρθρου", και έχουμε μπροστά μας την τελευταία οθόνη της δημιουργίας του στοιχείου μενού.

Στην οθόνη αυτή θα δώσουμε το όνομα και το ψευδώνυμο του μενού, θα ορίσουμε το επίπεδο πρόσβασης και τυχόν γονικό στοιχείο, καθώς και τη σειρά κατάταξής του. Ειδικά, στην καρτέλα Βασικές Παράμετροι, θα επιλέξουμε το άρθρο στο οποίο θα οδηγεί το συγκεκριμένο στοιχείο μενού.

Η δεύτερη μορφή περιεχομένου είναι το ιεραρχημένο περιεχόμενο. Το περιεχόμενο αυτής της μορφής αποτελείται από Άρθρα που ανήκουν σε μια Κατηγορία το καθένα. Κάθε Κατηγορία, από τη πλευρά της, ανήκει σε μια Ενότητα. Σε μια εγκατάσταση Joomla! μπορούμε να έχουμε όσες Ενότητες και Κατηγορίες, όπως και όσα Άρθρα θέλουμε.

Η τρίτη μορφή που μπορεί να έχει το περιεχόμενο είναι οι Εφαρμογές. Πρόκειται για το περιεχόμενο που προκύπτει από την ενεργοποίηση εφαρμογών που είτε υπάρχουν εγκατεστημένες ήδη στο Joomla! (Διαφημίσεις, Επαφές, Ροές Ειδήσεων, Αναζήτηση, Δημοσκοπήσεις, Δικτυακοί Σύνδεσμοι), είτε εγκαθίστανται αργότερα ως επεκτάσεις (ηλεκτρονικό εμπόριο - virtuemart, fortum - fireboard κλπ).

Η εφαρμογή καλείται από μενού που δημιουργούμε επιλέγοντας τη συγκεκριμένη εφαρμογή στη δημιουργία νέου στοιχείου μενού.

Η τελευταία μορφή που μπορεί να πάρει το περιεχόμενο του είναι τα ενθέματα. Η μορφή αυτή έχει την ιδιαιτερότητα ότι μπορούμε να έχουμε ταυτόχρονα ένα ή πολλά ενθέματα σε μια σελίδα του Joomla! Σε αυτά, μπορούν να παρουσιασθούν πληροφορίες όπως τα πρόσφατα δημοσιευμένα ή τα πιο δημοφιλή κείμενα, η φόρμα σύνδεσης ή εγγραφής μελών, στατιστικά στοιχεία, θέματα δημοσκοπήσεων, διαφημιστικά banners κλπ.

Πατώντας την επιλογή "Μεταφορά στον Ιστότοπο", οδηγείστε στη νέα σας σελίδα.


Το σημαντικότερο μέρος ενός δικτυακού τόπου είναι το περιεχόμενό του. Αυτή τη στιγμή έχουμε στήσει ένα άδειο δικτυακό τόπο, ας προσθέσουμε λοιπόν κάποιο περιεχόμενο. Τα άρθρα ταξινομούνται με δυο τρόπους: ανά ενότητα και ανά κατηγορία. Οι ενότητες είναι το ανώτερο επίπεδο, και μπορούν να περιέχουν πολλές κατηγορίες. Κάθε κατηγορία μπορεί να περιέχει πολλά άρθρα.

Ήδη στο μενού υπάρχει ένας προκαθορισμένος σύνδεσμος με τον ονομασία ?Home?, ο οποίος και δίνει πρόσβαση σε κείμενα για τα οποία έχετε ορίσει ότι θα εμφανίζονται στο Πρωτοσέλιδο.


Τα πρότυπα δίνουν τη δυνατότητα να ορίσετε εσείς την εικόνα και την αίσθηση που θα δίνει ο διαδικτυακός σας τόπος. Το joomla εγκαθίσται με δυο πρότυπα, μπορείτε όμως να βρείτε εκατοντάδες άλλα, δωρεάν ή όχι, στο διαδίκτυο.

Με βάση τις προκαθορισμένες ρυθμίσεις, το Joomla! εμφανίζει το FrontPage component ως Αρχική σελίδα . Το FrontPage component εμφανίζει όσα κείμενα είναι προς δημοσίευση στην Πρώτη Σελίδα και τα εμφανίζει με μια μορφή ιστολογίου. Στους περισσότερους δικτυακούς τόπους η ρύθμιση αυτή εξυπηρετεί και υιοθετείται από τους διαχειριστές. Το Joomla! εμφανίζει ως Αρχική Σελίδα το πρώτο menu item στο mainmenu. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να ορίσετε οτιδήποτε στο δικτυακό σας τόπο ως Αρχική Σελίδα.

 

 

 

 

LAST_UPDATED2
 
Copyright © 2024 Λογισμικό Επεξεργασίας Φωτογραφιών - Project του 6ου ΓΕΛ Αθηνών. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το Joomla! είναι Ελεύθερο Λογισμικό, που διατίθεται βάσει της Άδειας GNU/GPL..