«Η ανθρωπότητα πλησιάζει την τέταρτη γενιά ατόμων που γεννήθηκαν με τα προϊόντα της σύγχρονης χημείας μέσα στο σώμα τους. Την ίδια στιγμή η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πανδημία ενδοκρινικών δυσλειτουργιών που μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την ποιότητα της ζωής την παγκόσμια οικονομία και σταθερότητα. Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι μερικές συνθετικές χημικές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν όλες αυτές τις δυσλειτουργίες που σήμερα αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας».

Prof. Theo Colbourn, καθηγητής Παν/μιου της Φλόριδα.

«Από τη δεκαετία του ’70 μέχρι σήμερα έγιναν πολλές μελέτες σε παιδιά που έχουν εκτεθεί σε Μόλυβδο, τα οποία δεν δείχνουν εμφανή σημεία δηλητηρίασης, αλλά έχουν περιορισμένο δείκτη νοημοσύνης, σύνδρομο ελαττωμένης προσοχής ή αντικοινωνική συμπεριφορά. Θεωρώ ότι τα δύο τελευταία είναι και τα πιο σοβαρά».

Dr.Herbert L. Needleman,

Καθηγητής της Ιατρικής σχολής του Παν/μιου Πιτσμπουργκ.

«Είναι σοφότερο το να αποδεχθούμε ότι όλοι είμαστε κρίκοι της ίδιας αλυσίδας ζωής και ο κύριος στόχος είναι να προστατευτεί αυτός ο κύκλος! Αν διαταράξουμε ένα είδος, διαταράσσουμε ολόκληρη τη ζωή στον πλανήτη.. Τα πέτρινα αγάλματα στα νησιά του Πάσχα αποτελούν μια υπενθύμιση της αλαζονείας των δυνατών, της καταστροφής του περιβάλλοντος και τελικά της εξαφάνισης του πολιτισμού τους».

Αικ. Μεταξωτού, καθηγήτρια Γενετικής του Παν/μίου Αθηνών.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ

Της Παυλίδου Ζ. & Σουλιώτου Ε.

                Το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ συνέβη στις 26 Απριλίου 1986, στον αντιδραστήρα No.4 Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνομπίλ της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε εδάφη της Ουκρανίας. Το ατύχημα ήταν το μέγιστο ατύχημα που μπορούσε ποτέ να συμβεί και το οποίο διατάραξε σοβαρότατα τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν στις γύρω περιοχές και είχε σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία. Από το ατύχημα πέθαναν επιτόπου δυο από τους εργάτες του σταθμού. Ένας  υπάλληλος του εργοστασίου που βρισκόταν ακριβώς πάνω από τον αντιδραστήρα  τη στιγμής της έκρηξης σκοτώθηκε ακαριαία και το πτώμα του δεν ήταν δυνατό  να ανασυρθεί και ένας δεύτερος υπάλληλος τραυματίστηκε από συντρίμμια που έπεσαν πάνω του και εμφάνισε σοβαρά εγκαύματα. Απεγκλωβίστηκε άμεσα αλλά υπέκυψε λίγες ώρες αργότερα. Τα επίπεδα ραδιενέργειας στις πλέον μολυσμένες περιοχές του εργοστασίου έχει υπολογιστεί ότι εξαπλώνονται πολύ γρήγορα και μεταδίνονταν δια μέσου του αέρα. Εντούτοις την ώρα της καταστροφής οι εργαζόμενοι δεν ήξεραν τα πραγματικά επίπεδα ραδιενέργειας. Μέσα σε τέσσερις μήνες, από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα λόγω της θερμότητας, πέθαναν 28 εκ. των πυροσβεστών που έσπευσαν στο χώρο του ατυχήματος και διαπιστώθηκαν 19 επιπλέον θάνατοι ως το 2004. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι επηρεάστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια . Οι ποσοστιαίες αυξήσεις καρκίνων ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν, με χιλιάδες θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία να συνδέονται με το ατύχημα.

Επιπτώσεις στην Ουκρανία

Το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ, είχε σημαντικές επιπτώσεις στους κατοίκους της Ουκρανίας. Σοβιετικοί και άλλοι επιστήμονες κατέγραφαν τα δεδομένα για τη μόλυνση του αέρα, των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, των προϊόντων της καλλιέργειας, των τροφίμων και των κατοικημένων περιοχών της Λευκορωσίας και της Ρωσίας. Ο συστηματικός έλεγχος για τη μόλυνση από ραδιενέργεια συνεχίστηκε και μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και συνεχίστηκε και μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και συνεχίζεται και σήμερα.

Η χλωρίδα και η πανίδα στην περιοχή επηρεάστηκαν σημαντικά μετά το ατύχημα. Πευκοδάση στην περιοχή καταστράφηκαν από τη ραδιενέργεια, ενώ υπήρξαν αναφορές και για μεταλλάξεις σε ζώα, με μόνη επιστημονική καταγραφή τον μερικό αλμπινισμό στα χελιδόνια. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αναφορές ότι η άγρια ζωή στην περιοχή γνωρίζει ιδιαίτερη ανάπτυξη λόγω της έλλειψης του ανθρώπινου παράγοντα. Εντούτοις επιστημονικές έρευνες αντικρούουν αυτές τις αναφορές, ισχυριζόμενες ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν σημαντική επίπτωση σε άγρια ζώα και φυτά.

Η περιοχή είναι επίσης γεμάτη με νεκροταφεία οχημάτων (περισσότερα από 800) γεμάτα από μολυσμένα στρατιωτικά οχήματα και ελικόπτερα. Δεκάδες ποταμόπλοια και φορτηγίδες σκουριάζουν σε εγκαταλελειμμένα λιμάνια.

Επιπτώσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη

Το ατύχημα στο Τσερνομπίλ είχε επιπτώσεις στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, με τη δυτική, ανατολική και βόρεια Ευρώπη να δέχεται το μεγαλύτερο ποσοστό ραδιενεργών στοιχείων. Πρώην  Γιουγκοσλαβία, Φιλανδία, Σουηδία, Γερμανία, Βουλγαρία, Νορβηγία, Ρουμανία, Αυστρία, και Πολωνία δέχθηκαν η καθεμία εκατομμύρια ραδιενεργά σωματίδια. Υπολογίζεται ότι από τη συνολική δόση ραδιενέργειας που έλαβε o πληθυσμός της γης λόγω του ατυχήματος, το 36% αντιστοιχεί στους κατοίκους Ρωσίας, Ουκρανίας και Λευκορωσίας και το 53% στους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Η ραδιενέργεια που διασκορπίστηκε προκαλεί αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου του θυρεοειδούς και σύμφωνα με εκτιμήσεις, παρουσιάστηκε αύξηση αυτής της μορφής καρκίνου σε Ηνωμένο Βασίλειο και Τσεχία, χρειάζονται όμως περισσότερες έρευνες για να υπάρξει συνολική εικόνα για την Ευρώπη. Κάποιες άλλες μελέτες αναφέρουν επίσης αύξηση της παιδικής λευχαιμίας σε Δυτική Γερμανία, Ελλάδα και Λευκορωσία. Έχοντας υπόψη ότι τα περισσότερα είδη καρκίνου χρειάζονται 20 με 60 χρόνια μεταξύ έκθεσης στο αίτιο και εκδήλωσης της ασθένειας, είναι προφανές ότι είναι ακόμα νωρίς για να εκτιμήσουμε τις πραγματικές διαστάσεις των επιπτώσεων του ατυχήματος.