ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑ.Λ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Εργασία Προγράμματος Αγωγής Υγείας 2014-2015

ΘΕΜΑ: Πρόληψη και αντιμετώπιση των εργατικών ατυχημάτων

 

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

Παρά τα διάφορα τεχνικά μέτρα, τον ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό και τα λοιπά προληπτικά μέτρα, ατυχήματα ακόμα συμβαίνουν. Η άμεση ενέργεια και η παροχή των κατάλληλων πρώτων βοηθειών μπορεί να σώσει ζωές σε πολλές περιπτώσεις. Γι' αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς τι θα πρέπει να κάνει σε περίπτωση που κάποιος συνάδελφος τραυματισθεί και τι ενέργειες θα πρέπει να γίνουν μέχρις ότου του παρασχεθεί κατάλληλη ιατρική φροντίδα.

Τα άτομα που έχουν χάσει τις αισθήσεις τους θα πρέπει να απομακρυνθούν αμέσως από το χώρο που περιέχει δηλητηριώδη αέρια. Θα πρέπει να γίνει τεχνητή αναπνοή το συντομότερο δυνατό. Τα μέρη του σώματος πάνω στα οποία έχουν χυθεί χημικές ουσίες θα πρέπει να πλυθούν με μεγάλες ποσότητες νερού.

Ο εξοπλισμός και το υλικό για τις πρώτες βοήθειες θα πρέπει να παρέχονται άμεσα για την αντιμετώπιση τραυματισμών και ασθενειών σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Σ' αυτό τον εξοπλισμό περιλαμβάνονται, φαρμακευτικό υλικό για την παροχή πρώτων βοηθειών και ένα φορείο με κουβέρτες. Ένα άτομο με γνώσεις πάνω στις πρώτες βοήθειες είναι απαραίτητο να βρίσκεται στο χώρο της επιχείρησης.

Σε περίπτωση ατυχήματος θα πρέπει να ενεργήσετε κατά τον εξής τρόπο:

·       προλάβετε τον τραυματισμό περισσοτέρων ανθρώπων

·       καλέστε τον εκπαιδευτή ή τον επιβλέποντα ή το άτομο που είναι υπεύθυνο για την παροχή πρώτων βοηθειών

·       εάν παραστεί ανάγκη, καλέστε ένα ασθενοφόρο

·       βοηθήστε τον τραυματία.

Σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος, ακολουθήστε τους εξής τρόπους ενέργειας, όσον αφορά την παροχή πρώτων βοηθειών σε κάποιο τραυματία, φροντίζοντας: 

·       Την προφύλαξη του εγκεφάλου και του μυοκαρδίου από την ισχαιμία.

·       Την αποκατάσταση ικανοποιητικής αυτογενούς δραστηριότητας της καρδιάς.

 

Έλεγχος του επιπέδου συνείδησης:

·       Φωνάξτε «Είσαι καλά;».

·       Κουνήστε τον απαλά από τους ώμους.

·       Κοιτάξτε αν αντιδρά. Αν δεν αντιδρά, θεωρήστε ότι έχει απώλεια συνείδησης.

·       Φωνάξτε για βοήθεια κάποιον που είναι κοντά.

·       Σε περίπτωση που o ασθενής δεν αντιδρά, παραχωρούμε στα επόμενα βήματα.

 

Απελευθέρωση Αεραγωγού:

Όταν o κωματώδης ασθενής είναι σε ύπτια θέση με το κεφάλι του προς τα εμπρός ή σε μία ουδέτερη θέση, η γλώσσα του μπορεί εύκολα να πέσει προς τα πίσω και να αποφράξει τον αεραγωγό. Η αναπνοή δεν είναι δυνατή, όταν o αεραγωγός είναι κλειστός. Για να απελευθερώσετε τον αεραγωγό, σπρώξτε το κεφάλι του προς τα πίσω, τοποθετώντας το ένα χέρι σας στο μέτωπό του και σηκώστε το πηγούνι του με το άλλο σας χέρι. O χειρισμός αυτός θα σηκώσει τη γλώσσα από την οπίσθια επιφάνεια του φάρυγγα, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση του αεραγωγού.

Ενώ σπρώχνετε το κεφάλι του ασθενούς προς τα πίσω και σηκώνετε το πηγούνι του διενεργείτε τα παρακάτω.

 

Έλεγχος της Αναπνοής:

·       Κοιτάξτε για άνοδο και πτώση του θωρακικού τοιχώματος.

·       Ακούστε για αναπνευστικούς ήχους.

·       Αισθανθείτε το κύμα αέρα στο μάγουλο σας.

·       Χρειάζονται 10sec περίπου για τον έλεγχο της αναπνοής.

·       Αν o ασθενής δεν αναπνέει, δώστε δύο (2) αποτελεσματικές εμφυσήσεις και φωνάξτε για βοήθεια.

·       Απελευθερώστε τον αεραγωγό σηκώνοντας το πηγούνι του και σπρώχνοντας το κεφάλι του προς τα πίσω.

·       Κλείστε τα ρουθούνια του και φυσήξτε αργά για 1.5-2sec μέχρι να αρχίσει να σηκώνεται το θωρακικό τοίχωμα.

·       Αφήστε τον να εκπνεύσει παθητικά και κοιτάξτε αν πέφτει το θωρακικό τοίχωμα.

Για να είναι αποτελεσματική τεχνητή αναπνοή πρέπει:

·       αεραγωγός να είναι συνέχεια ανοιχτός, ώστε o αέρας να μπορεί να μπει μέσα και να βγει έξω από τους πνεύμονες.

·       Τα ρουθούνια να είναι κλειστά κάθε φορά που εμφυσάτε αέρα, με σκοπό να αποφύγετε να διαφύγει o αέρας χωρίς να μπει στους πνεύμονες.

·       Τα χείλη σας να είναι τοποθετημένα γύρω και όχι πάνω στα χείλη του ασθενούς, με σκοπό να εξασφαλίσετε ένα αεροστεγές πέρασμα και να αποφύγετε τη διαφυγή αέρα.

·       Να φυσάτε αργά και να απομακρύνετε το στόμα σας όταν αρχίζει να σηκώνεται το θωρακικό τοίχωμα. Κάθε εμφύσηση διαρκεί 1,5-2sec και στόχος είναι να επιτευχθεί εισπνεόμενος όγκος 800-1200ml περίπου που είναι κατά κανόνα η απαιτούμενη ποσότητα για να παραχθεί ορατή ανύψωση του θώρακα.

·       Να περιμένετε να πέσει τελείως o θώρακας κατά την εκπνοή προτού χορηγήσετε την επόμενη εμφύσηση (διαρκεί 2-4sec συνήθως).

Μετά από δύο αποτελεσματικές εμφυσήσεις συνεχίζετε στα επόμενα βήματα.

 

Έλεγχος της Κυκλοφορίας:

 

      

Αν o ασθενής δεν έχει σφυγμό, αρχίστε θωρακικές συμπιέσεις. Τοποθετήστε τα χέρια σας στο στέρνο και πιέστε προς τα κάτω έτσι, ώστε να μετακινηθεί το στέρνο 4-5cm. Η συχνότητα πρέπει να είναι 100 περίπου ανά λεπτό.

Οι θωρακικές συμπιέσεις μπορούν να εξασφαλίσουν επαρκή κυκλοφορία αίματος που θα διατηρήσει τα ζωτικά όργανα για κάποιο χρονικό διάστημα. Για να επιτευχθεί η μέγιστη αποτελεσματικότητα των συμπιέσεων:

·       Συμπιέστε σε ένα επαρκές βάθος. Κρατήστε τεντωμένα τα άνω άκρα και πιέστε προς τα κάτω 4-5cm. Αν συμπιέζετε με λυγισμένους τους αγκώνες τα άνω άκρα μπορεί να λειτουργήσουν σαν ελατήρια, με αποτέλεσμα να μην είναι επαρκής η πραγματική απόσταση που μετακινείται το στέρνο προς τα κάτω.

·       Χαλαρώστε την πίεση μεταξύ των συμπιέσεων, επιτρέποντας έτσι την πλήρωση της καρδιάς με αίμα, αλλά διατηρήστε μία ελαφρά επαφή με το δέρμα για να αποφύγετε να χάσετε την περιοχή των συμπιέσεων.

·       Συμπιέστε με μία ικανοποιητική συχνότητα. Μία συχνότητα της τάξης των 100 περίπου ανά λεπτό επιτρέπει να γίνουν 15 συμπιέσεις σε 9 δευτερόλεπτα περίπου. Μετράτε τις συμπιέσεις δυνατά.

Για να καταβάλλετε την ελάχιστη προσπάθεια:

·       Γονατίστε κοντά στο πλάι του ασθενούς.

·       Διατηρήστε τους ώμους σας σε ευθεία γραμμή με τα χέρια σας.

·       Χρησιμοποιήστε το βάρος του σώματός σας.

Για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο πρόκλησης βλάβης:

Συμπιέστε στην κατάλληλη περιοχή.

·       Βρείτε το πλευρικό τόξο με τα δάκτυλά σας στο σημείο, στο οποίο οι πλευρές ενώνονται με το στέρνο. Τοποθετήστε το ένα δάκτυλο σας στο σημείο αυτό και δίπλα τοποθετήστε το άλλο σας δάκτυλο, πάνω στο στέρνο. Στη συνέχεια τοποθετήστε την παλάμη του άλλου χεριού σας κοντά στα δάκτυλα αυτά και μετά τοποθετήστε το άλλο σας χέρι από πάνω.

·       Συμπιέστε σε έναν ικανοποιητικό ρυθμό, χωρίς να μετακινείστε.

·       Αποφεύγετε να πιέσετε στο κατώτερο σημείο του στέρνου.

 

Αλγόριθμος Βασικής Καρδιoπνευμoνικής Αναζωογόνησης:

Κάθε κύκλος ΚΑΡΠΑ περιλαμβάνει εναλλαγή θωρακικών συμπιέσεων με εμφυσήσεις σε ρυθμό 15:2. Γίνονται 4 κύκλοι ΚΑΡΠΑ (15:2) και στη συνέχεια επανεκτιμάται o ασθενής.

 

Ανάνηψη:

Αν το θύμα αναπνέει φυσιολογικά τοποθετήστε το σε θέση ανάνηψης:

                  

 

Τραύματα, Κοψίματα, Εκδορές

Ο πιο συνηθισμένος τραυματισμός σαν αποτέλεσμα ατυχήματος είναι το κόψιμο ή η εκδορά. Εάν τα κοψίματα και οι εκδορές είναι επιφανειακά, πρώτα σταματήστε την αιμορραγία, μετά καθαρίστε το τραύμα και καλύψτε το με επίδεσμο. Το άτομο που εφαρμόζει τις πρώτες βοήθειες θα πρέπει πρώτα να πλύνει προσεχτικά τα χέρια του. Ποτέ δεν πρέπει να βάζετε τα δάχτυλα σας μέσα σε ανοιχτές πληγές ή να πιάνετε τους επιδέσμους στα σημεία τα οποία θα έρθουν σε άμεση επαφή με το τραύμα.

Τα σοβαρά κοψίματα και οι πληγές είναι καλύτερο να δέχονται τη φροντίδα κάποιου γιατρού. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι πρώτες βοήθειες περιορίζονται στην επίδεση.

Οι εκδορές μπορεί να φαίνονται σχετικά επιπόλαιες και ασήμαντες, εντούτοις συχνά είναι πιο επικίνδυνες για μόλυνση απ' ότι ένα ανοιχτό τραύμα.

Όλα τα βαθιά κοψίματα και εκδορές τα οποία είναι αποτέλεσμα ατυχήματος κατά την εργασία θα πρέπει να δέχονται την ιατρική φροντίδα για να αποφευχθεί τέτανος. Εάν ένα παλιό τραύμα ή πληγή παρουσιάζει δείγματα μόλυνσης (πρήξιμο, αλλαγή χρώματος ή πόνο), θα πρέπει να δεχτεί τη φροντίδα αρμόδιου ιατρικού προσωπικού.

 

Εγκαύματα

Εάν τα ρούχα κάποιου ατόμου πιάσουν φωτιά, ο καλύτερος τρόπος για να τη σβήσουμε είναι να κυλίσουμε το άτομο αυτό στο έδαφος ή να το τυλίξουμε σε μια κουβέρτα. Αφού σβήσει η φωτιά, βεβαιωθείτε ότι το άτομο αναπνέει, δροσίστε το έγκαυμα με νερό, καλύψτε το και οδηγείστε το θύμα στο νοσοκομείο το συντομότερο δυνατό.

Μην προσπαθήσετε σε καμιά περίπτωση να βγάλετε τα ρούχα του θύματος.

Εάν το έγκαυμα είναι μεγαλύτερο από την παλάμη σας, ή εάν το θύμα έχει εγκαύματα στο πρόσωπο μπορείτε να βάλετε πάνω στην πληγή έναν ειδικό προστατευτικό επίδεσμο. Το θύμα πρέπει μετά τη λήψη των προκαταρκτικών αυτών μέτρων, να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ή σε κάποιο γιατρό, το συντομότερο δυνατό.

Σε περίπτωση σοβαρότερων εγκαυμάτων, το θύμα είναι πολύ" πιθανό να έχει πάθει σοκ. Θα πρέπει να είσαστε πάντοτε προετοιμασμένοι να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή σοβαρού σοκ.

Εάν το έγκαυμα είναι μικρότερο από την παλάμη σας, αρχίστε την προσφορά πρώτων βοηθειών δροσίζοντας το έγκαυμα. Μπορείτε αμέσως να ξεπλύνετε το έγκαυμα με τρεχούμενο νερό, ή να χρησιμοποιήσετε αποσταγμένο νερό από το κουτί πρώτων βοηθειών.

Ποτέ μη χρησιμοποιήσετε αλεύρι, βούτυρο, κρέμα, αλκοόλ, ιώδιο ή οποιαδήποτε τέτοια ουσία πάνω σ' ένα έγκαυμα. Ποτέ μη σπάσετε μια φουσκάλα που δημιουργείται πάνω στο έγκαυμα.

 

Τραυματισμοί κατά την εργασία με καυστικές ουσίες

Εάν κάποιος ρίξει οξύ η αλκάλια στο δέρμα του , θα πρέπει να το ξεπλύνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα με νερό, εκτός εάν ενδείκνυται άλλος τρόπος ενέργειας. Στη συνέχεια μπορείτε να ακολουθήσετε τον ίδιο τρόπο θεραπείας όπως και για τα εγκαύματα.

Οι τραυματισμοί από καυστικά υγρά συχνά είναι πολύ χειρότεροι απ' ότι φαίνονται να είναι. Γι' αυτό το λόγο τέτοιοι τραυματισμοί, άσχετα από το πόσο ασήμαντοι μπορεί να φαίνονται, πρέπει να δέχονται ιατρική φροντίδα.

Τραυματισμοί των Ματιών

       

Θα πρέπει να παρέχεται η μεγαλύτερη δυνατή φροντίδα στην περίπτωση τραυματισμού στο μάτι ή στην περιοχή γύρω από αυτό.

Ο πιο συνηθισμένος τραυματισμός ενός εργαζόμενου στο μάτι οφείλεται στην είσοδο "ξένου σώματος" σ' αυτό. Εάν έχει μπει σκόνη στο μάτι σας και βρίσκεται κοντά στην έξω επιφάνεια, μπορείτε να το ξεπλύνετε, ή πολύ προσεχτικά να την βγάλετε, σκουπίζοντας το μάτι με υγρό ταμπόν από βαμβάκι ή με τη γωνία ενός καθαρού χαρτομάντιλου.

Αλκάλια ή οξύ στο μάτι προκαλούν έντονο πόνο. Εξαιτίας του κινδύνου προσβολής του ματιού από τις καυστικές ουσίες, το μάτι θα πρέπει να πλένεται αμέσως με νερό για 10 λεπτά τουλάχιστον. Αφού ξεπλυθεί θα πρέπει κάποιος γιατρός να εξετάσει τον τραυματισμό.

Εάν τα μάτια εκτεθούν στη λάμψη ηλεκτρικού τόξου, σε εργασίες συγκόλλησης για παράδειγμα, υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί φλεγμονή και να ερεθιστούν.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε σε τέτοια περίπτωση είναι να επικοινωνήσετε με ένα γιατρό το συντομότερο δυνατό.

 

Τραυματισμοί από ηλεκτρικό ρεύμα

Η ηλεκτροπληξία επηρεάζει την καρδιά και μπορεί σε πολύ σύντομο διάστημα να καταστεί μοιραία. Μπορεί ακόμα να προκληθούν πρόσθετοι τραυματισμοί στην περίπτωση που το θύμα, τη στιγμή που  προσβάλλεται από ηλεκτρικό ρεύμα, πέσει από κάποιο ικρίωμα, σκάλα ή από οποιοδήποτε μέρος το οποίο βρίσκεται ψηλά.

Εάν ο εργαζόμενος ακουμπάει ακόμα στην ηλεκτρική συσκευή, το ρεύμα θα πρέπει να διακοπεί αμέσως, κλείνοντας το διακόπτη από την πηγή ηλεκτροδότησης.

Εάν δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα διακοπής του ρεύματος, χρησιμοποιείστε κάποιο αντικείμενο μεγάλου μήκους, στεγνό, καθαρό και το οποίο να μην είναι αγώγιμο για να μετακινήσετε τον εργαζόμενο μακριά από την πηγή, ή την πηγή μακριά από τον εργαζόμενο. Υλικά που δεν είναι αγώγιμα είναι το στεγνό και καθαρό ξύλο και τα πλαστικά. Όλα τα μεταλλικά αντικείμενα είναι αγώγιμα.

Αφού απομακρυνθεί το θύμα από την ηλεκτρική συσκευή που του προκάλεσε ηλεκτροπληξία, θα πρέπει, εάν είναι απαραίτητο, να χρησιμοποιηθεί κάποια μέθοδος ανανήψεως για την επαναφορά της λειτουργίας της καρδιάς και των πνευμόνων. Μη χάνετε στην περίπτωση αυτή χρόνο με τη μεταφορά του τραυματισμένου σε νοσοκομείο ή οπουδήποτε αλλού.

Έχετε σαν κανόνα όμως, να μην περιποιηθείτε ποτέ τραύματα που έχουν προκληθεί από ηλεκτρικό ρεύμα.

 

Κατάγματα, διαστρέμματα, εξαρθρώματα

Σε περίπτωση που υποψιάζεστε ότι υπάρχει σπασμένο μέλος (κάταγμα), θα πρέπει ο τραυματίας να κρατήσει το μέλος αυτό ακίνητο για να αποφευχθεί χειροτέρευση του κατάγματος και να ανακουφίζεται από τον πόνο.

Χρησιμοποιείστε νάρθηκα (δύο ξύλινες σανίδες) ή ακόμα και τυλιγμένη εφημερίδα, τοποθετήστε το στήριγμα αυτό πάνω από τα ρούχα και στερεώστε το με επιδέσμους. Ο νάρθηκας ή το στήριγμα θα πρέπει να έχει αρκετό μήκος ώστε να καλύπτει τις αρθρώσεις που βρίσκονται πάνω και κάτω από το κάταγμα. Για να αποφευχθεί η πίεση πάνω στο κάταγμα, τοποθετήστε ανάμεσα στο νάρθηκα και το σπασμένο μέλος κάποιο μαλακό υλικό.

Στην περίπτωση που υπάρχει ανοιχτή πληγή στο σπασμένο μέλος, καλύψτε την με καθαρό επίδεσμο πριν τοποθετήσετε το νάρθηκα.

 

Τραυματισμοί στο κρανίο και τη σπονδυλική στήλη

Τα κτυπήματα στο κεφάλι μπορεί να προκαλέσουν αναισθησία (διάσειση) και τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης.

Εάν το άτομο αναπνέει και έχει τις αισθήσεις του, μη του επιτρέψετε να μετακινηθεί εκτός αν χρειάζεται περισσότερο καθαρό αέρα. Σ' αυτή την περίπτωση, τοποθετείστε το προσεκτικά στο ένα του πλευρό, με ελαφριά κλήση του σώματος και του προσώπου προς τα κάτω, προσέχοντας τη σπονδυλική στήλη. Σ' αυτή τη στάση μπορείτε να αποφύγετε την είσοδο αίματος στην αναπνευστική οδό, στην περίπτωση που υπάρχουν τραύματα στο στόμα ή το λαιμό.

Ποτέ μη κλείνετε τη μύτη του τραυματία για να αποφύγετε την αιμορραγία. Όταν τρέχει αίμα από τα αυτιά, μη προσπαθήσετε να τα πλύνετε. Εάν ο τραυματίας έχει χάσει τις αισθήσεις του και βρίσκεται ξαπλωμένος με τα σαγόνια κλεισμένα σφικτά μην προσπαθήσετε να του ανοίξετε το στόμα.

Ένα αναίσθητο άτομο είναι τελείως ανίσχυρο γι' αυτό φροντίστε το με πολύ μεγάλη προσοχή. Ποτέ μη δώσετε σε αναίσθητο άτομο κάτι να πιεί μπορεί το υγρό να περάσει στην αναπνευστική οδό και στους

πνεύμονες και να προκαλέσει ασφυξία.

Εάν υποψιάζεστε ότι υπάρχει κάταγμα στη σπονδυλική στήλη ή τη λεκάνη, μόνο εκπαιδευμένο προσωπικό πρέπει να μετακινήσει τον τραυματία.

 

Τραυματισμοί στο στομάχι

Εάν προκληθεί τραυματισμός στο στομάχι από κτύπημα, κτύπημα από αυτοκίνητο ή από κάποιο αντικείμενο που έπεσε επάνω στο άτομο κλπ., θα πρέπει το θύμα να μεταφερθεί αμέσως στο νοσοκομείο.

Μη δώσετε στο θύμα τίποτα να πιει ή να φάει. Οι ανοιχτές πληγές θα πρέπει να καλυφθούν με καθαρό, υγρό επίδεσμο. Πρέπει να προσέξετε πολύ κατά τη μεταφορά του τραυματία στο νοσοκομείο.

 

Μεταφορά τραυματία

Όταν πρέπει να μεταφερθεί ένα τραυματισμένο άτομο με ασθενοφόρο, ο καλύτερος τρόπος μεταφοράς του είναι η χρησιμοποίηση φορείου ή μιας μεγάλης κουβέρτας.

Για να προφυλάξουμε ένα τραυματισμένο άτομο από τον κίνδυνο φωτιάς που υπάρχει, μία καλή μέθοδος είναι να το σύρουμε προσεκτικά από τα ρούχα.

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ