ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑ.Λ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Περιβαλλοντική Εργασία 2013-2014

ΘΕΜΑ: «Ο υπόγειος πλούτος της Ελλάδος, η εκμετάλλευσή του και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον.»

 

ΛΙΓΝΙΤΗΣ

Η Γενική ∆ιεύθυνση Ορυχείων της ∆ΕΗ Α.Ε. συνεχίζει να διατηρεί τις υψηλές θέσεις που κατέχει τα τελευταία χρόνια μεταξύ των λιγνιτοπαραγωγών χωρών (2η θέση στην Ε.Ε. και 6η παγκόσµια).

H συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα καυσίμου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα της χώρας, είναι περίπου 54%, ενώ η αντίστοιχη συμμετοχή στο σύνολο της Επικράτειας (συμπεριλαμβανομένων και των νησιών), περίπου 47%.

Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί (χωρίς να τεκμηριώνεται) η φήμη, ότι τα κοιτάσματα λιγνίτη στην Ελλάδα φθάνουν στο τέλος τους.

Λιγνίτη έχουμε πολύ, ακόμα. Ίσως, δεν έχουμε τα εύκολα κοιτάσματα του παρελθόντος, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα, πουθενά στον κόσμο, σε κανένα μετάλλευμα δεν υπάρχουν τα μεγάλα και πλούσια κοιτάσματα του παρελθόντος. Κάθε μια γενιά που περνάει απ’ αυτό τον πλανήτη, ανάλογα με το επίπεδο της τεχνολογίας που έχει αναπτύξει, παίρνει το δικό της μερίδιο απ’ τους πόρους που μπορεί να αξιοποιήσει για να καλύψει τις ανάγκες της.

Ειδικά για τα κοιτάσματα λιγνίτη της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, που βρίσκονται σε εκμετάλλευση, η ΔΕΗ έχει κατ’ επανάληψη γνωστοποιήσει αναλυτικά στο ευρύ κοινό και προς κάθε ενδιαφερόμενο τα αποθέματα που διαθέτει. Πρόσφατα, επίσης, δημοσίευσε ξανά σχετικά στοιχεία σε δυο ημερίδες. Τα αποθέματα αυτά, λοιπόν, για τα μεγάλα κοιτάσματα της Δυτικής Μακεδονίας, φαίνονται στον πίνακα:

Στη Δυτική Μακεδονία υπάρχουν κι άλλα μικρότερα κοιτάσματα και ορυχεία, σε λειτουργία (Προσήλιο και Λάβα Σερβίων), σε αδράνεια (Βεγόρα Αμυνταίου), καθώς και το κοίτασμα λεκάνης Κοζάνης-Σερβίων, που δεν περιλαμβάνονται στον πιο πάνω πίνακα. Υπάρχουν, επίσης, το πολύ σημαντικό κοίτασμα τύρφης και λιγνίτη των Φιλίππων, (περί τα 5 δισεκατομμύρια τόνους), και πολλά μικρότερα κοιτάσματα, διάσπαρτα στον Ελληνικό χώρο, όπως ενδεικτικά στις περιοχές Έβρου, Γρεβενών, Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, κλπ., τα αποθέματα των οποίων αθροιστικά είναι σημαντικά.

Το μόνο που χρειάζεται είναι ο προγραμματισμός της ορθολογικής αξιοποίησης των εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων λιγνίτη της χώρας, όπως γινόταν παλαιότερα.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΗ

Η εξόρυξη του λιγνίτη, όπως και κάθε άλλη εξόρυξη αλλάζει το τοπίο της περιοχής. Η καταστροφή του περιβάλλοντος ξεκινά με την ερήμωση αρκετών στρεμμάτων για τις ανάγκες της εξόρυξης και συνεχίζεται με την αιωρούμενη σκόνη, τον θόρυβο, τις κατολισθήσεις και την υποχώρηση του εδάφους.  Στον αντίποδα τα ορυχεία προσφέρουν εργασία δε εκατοντάδες οικογένειες της περιοχής.

Η καύση του λιγνίτη δημιουργεί προβλήματα τόσο στο περιβάλλον όσο και στον άνθρωπο. Με την καύση του λιγνίτη παράγεται σε μεγάλες ποσότητες διοξείδιο του άνθρακα, που συμβάλει στον φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Στην Ελλάδα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα φτάνουν τα 100 εκατομμύρια τόνους το χρόνο.

Ταυτόχρονα η χρήση των ορυκτών καυσίμων αποτελεί σήμερα μια από τις κυριότερες αιτίες επιβάρυνσης του αέρα, της θάλασσας και του εδάφους. Στις πόλεις συμβάλλουν στην δημιουργία νέφους και στα βιομηχανικά κράτη συντελούν στην όξινη βροχή.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ VIDEOS

Παρακολουθήστε ένα video,  που περιγράφει την διαδικασία εξόρυξης άνθρακα, μέσα από υπόγειες στοές (ανθρακορυχεία), σε μεγάλο βάθος. 

Άλλο ένα video,  που περιγράφει την επιφανειακή διαδικασία εξόρυξης άνθρακα.

 

Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα