ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑ.Λ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Περιβαλλοντική Εργασία 2013-2014

ΘΕΜΑ: «Ο υπόγειος πλούτος της Ελλάδος, η εκμετάλλευσή του και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον.»

 

Η ΕΞΟΡΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

Το ασήμι είναι ένα από τα πρώτα μέταλλα που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος. Ήταν ήδη γνωστό από την προϊστορική εποχή στους λαούς που κατοικούσαν στη Μεσοποταμία, στον Ελλαδικό Χώρο, στη Μέση Ανατολή και στην Αίγυπτο. Αποτέλεσε κατά την αρχαιότητα σύμβολο εξουσίας και δύναμης, αντικείμενο λατρείας και αρκετά συχνά αιτία πολέμου.

Το Λαύριο (Λαυρεωτική) αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα και σημαντικότερα μεταλλευτικά και μεταλλουργικά κέντρα στον κόσμο. Η εξόρυξη του πλούσιου σε άργυρο μεταλλεύματος ήταν ένας από τους βασικότερους παράγοντες της ανάπτυξης και άνθισης της Αθηναϊκής δημοκρατίας. Κατά την αρχαιότητα εξορύχτηκαν 3.500 τόνοι αργύρου και 1.000 τόνοι αργότερα.

Το ΒΑ τμήμα της Χαλκιδικής αποτελεί το μεγαλύτερο μεταλλευτικό κέντρο στην Ελλάδα μετά το Λαύριο. Αν και η μεταλλευτική δραστηριότητα και τα κοιτάσματα εντοπίζονται σε μία έκταση πάνω από 150 τετραγωνικά χιλιόμετρα υπάρχει μόνο μία αναφορά για αυτά τα μεταλλεία. Τα κοιτάσματα αυτά είναι πλούσια σε χρυσό, μόλυβδο και άργυρο και η εξόρυξη τους ξεκίνησε σύμφωνα με έρευνες από την προϊστορική εποχή.

Το Παγγαίο αναφέρεται επίσης ως μεγάλο μεταλλευτικό κέντρο από πολλούς αρχαίους και νεότερους συγγραφείς. Άλλα αξιοσημείωτα μεταλλεία  της αρχαιότητας είναι αυτά των: Θάσου, Φιλίππων και Σίφνου

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Το χημικό στοιχείο άργυρος ή ασήμι είναι βαρύ, σπάνιο, μαλακό μέταλλο με έντονη μεταλλική λάμψη. Ο ατομικός αριθμός του είναι 47, το χημικό του σύμβολο είναι Ag και ανήκει στην ομάδα 11 του περιοδικού πίνακα. Θεωρείται ευγενές μέταλλο μαζί με το ρουθήνιο, το ρόδιο, το ιρίδιο, το παλλάδιο, το όσμιο και το χρυσό.

Μεταλλικός άργυρος ("αυτοφυής")

Το ασήμι έχει την μεγαλύτερη ηλεκτρική και θερμική αγωγιμότητα. Είναι ελατό, έχει δηλαδή την ιδιότητα να σφυρηλατείται ή να μετατρέπεται εύκολα σε ελάσματα και όλκιμος μπορεί δηλαδή να μετατραπεί σε σύρματα. Χρησιμοποιείται για να κατασκευασθούν κοσμήματα, νομίσματα, σκεύη, μαχαιροπίρουνα, φωτογραφικές ταινίες και καθρέπτες.

       

ΕΞΟΡΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΟΥ

Ο Άργυρος συναντάται στις παρακάτω μορφές:

Αυτοφυής άργυρος

Ακανθίτης ή Αργυρίτης

Χλωραργυρίτης

Πυραργυρίτης

Λαμβάνεται κυρίως ως παραπροϊόν από την παραγωγή άλλων μετάλλων (Cu, Pb) στα θειούχα ορυκτά των οποίων, όπως π.χ. ο γαληνίτης, PbS, όπου βρίσκεται σε πολύ μικρές αλλά εκμεταλλεύσιμες ποσότητες

Παγκοσμίως παράγονται περίπου 20.000 τόνοι περίπου τον χρόνο. Κυριότερες παραγωγοί χώρες: Περού, Μεξικό, Κίνα, Χιλή, ΗΠΑ και Καναδάς. Στην Ελλάδα δεν γίνεται πλέον εξόρυξη αργύρου, παρά το γεγονός ότι διαιστώθηκε πως υπάρχουν 430 τόνοι αργύρου στο Στρατώνι, 1.667 τόνοι στην Ολυμπιάδα και 109,8 τόνοι αργύρου στη Θράκη (Πέραμα Έβρου και Σάπες).

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Με δεδομένο ότι η μεγαλύτερες ποσότητες Αργύρου προκύπτουν ως υποπροϊόν από την παραγωγή άλλων μετάλλων, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η παραγωγή του αργύρου δεν επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον, αφού οι περισσότερες διαδικασίες θα είχαν ούτως ή άλλως πραγματοποιηθεί για την εξόρυξη των κύριων προϊόντων.

Ωστόσο γενικότερα η εκβιομηχάνιση και η μεγάλη ανάπτυξη των ορυχείων και των μεταλλείων κατά τον 19ο και κατά τον 20ό αι. προκάλεσε και σημαντική επέκταση των περιβαλλοντικών συνεπειών της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Τα υπαίθρια ορυχεία απέκτησαν γιγαντιαίες διαστάσεις και μαζί με αυτά γιγαντώθηκε και η απόρριψη στείρων, η απορροή όξινων και τοξικών νερών (συνέπεια της οξείδωσης και της φυσικής εκχύλισης κυρίως θειούχων ορυκτών), ο θόρυβος (κυρίως από τις ανατινάξεις, αλλά και από τα μηχανήματα), η σκόνη και, συχνά η καταστροφή του φυσικού τοπίου.

Τα τελευταία χρόνια, οι μεγάλες μεταλλευτικές επιχειρήσεις λαμβάνουν σοβαρά τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους στο περιβάλλον και στον άνθρωπο. Όμως σε πολλές περιοχές του Τρίτου Κόσμου, όπου δεν υπάρχει νόμος ή δεν εφαρμόζεται ο νόμος, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει σημαντικά.

 

Στο παρακάτω video μπορείτε να παρακολουθήσετε την διαδικασία παραγωγής ασημιού.

 

Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα