τέχνη των ψευδαισθήσεων και οι τεχνικές τους

 

Εικόνες που από μακριά φαίνονται τελείως διαφορετικά, από ότι κοντά!

Κοιτώντας ένα αντικείμενο από κοντά, μπορούμε να διακρίνουμε με ευκρίνεια όλες τις λεπτομέρειες του. Όσο απομακρυνόμαστε από αυτό, οι λεπτομέρειες χάνονται σιγά σιγά από το οπτικό μας πεδίο και τελικά αυτό που βλέπουμε είναι μόνον η σιλουέτα των αντικειμένων με τις χρωματικές τους διαβαθμίσεις.

Για να γίνει πιο κατανοητό δημιουργήθηκαν σε ηλεκτρονικό υπολογιστή οι παρακάτω εικόνες που αποτελούνται από συνδυασμό δυο διαφορετικών φωτογραφιών. Από την μία έχουν διατηρήσει τις λεπτομέρειες που φαίνονται από κοντά, ενώ από την άλλη τις χρωματικές διαβαθμίσεις που βλέπουμε από μακριά. Το αποτέλεσμα είναι πως από κοντά βλέπουμε διαφορετική εικόνα από αυτή που βλέπουμε από μακριά.

Ο Einstein από μακριά μεταμορφώνεται στη Marilyn Monroe

Η Emma Watson μεταμορφώνεται στον Richard Dawkins

O Clark Kentμεταμορφώνεται σε Superman, αρκεί να μην είσαι κοντά!

 

 

 

Τίγρης ή ελέφαντας; Εξαρτάται από πού θα το δεις.

Σαν την γάτα με το σκύλο!

Δελφίνι ή αυτοκίνητο;

 

Με λίγο διαφορετική τεχνική, εκμεταλλευόμενοι όμως τις ίδιες ιδιότητες του ματιού, πολλοί καλλιτέχνες δημιούργησαν έργα που δείχνουν διαφορετικά από μακριά απ’ ότι κοντά.

      

Από κοντά βλέπουμε λουλούδια, πεταλούδες, δέντρα και πουλιά. Από μακριά δυο γυναικεία πρόσωπα!

 

Από κοντά διακρίνουμε ένα πουλί, ξερόκλαδα και ξερά φύλλα. Από μακριά τα ξερά φύλλα μεταμορφώνονται σε ένα ακόμη πουλί!

 

Από κοντά βλέπουμε μια εικόνα από ένα παραμύθι, από μακριά… αρχίζουμε να υποψιαζόμαστε ότι το παραμύθι δεν θα έχει καλό τέλος…

 

Την οφθαλμαπάτη αυτή την διαπιστώνουμε επίσης κοιτώντας από κοντά μια έντυπη εικόνα περιοδικού. Η εικόνα αποτελείται από πολύ μικρές κουκίδες, διακριτές μεταξύ τους, που δεν τις βλέπουμε κοιτώντας την εικόνα από πιο μακριά. Το ίδιο ισχύει και με τις οθόνες των υπολογιστών που είναι γνωστό ότι αποτελούνται από μικρές κουκκίδες τα pixels, αλλά παρόλα αυτά δεν είμαστε σε θέση να τις διακρίνουμε καθώς εργαζόμαστε σ αυτόν.

Σ αυτήν την ιδιότητα της όρασής μας βασίζονται πολλοί καλλιτέχνες για τα έργα τους, όπως τα παρακάτω:

      

Η τζοκόντα με καφέδες! Τα ποτήρια του καφέ αποτελούν τις κουκκίδες που θα δώσουν από μακριά την τελική εικόνα, ενώ η ποσότητα του γάλακτος δίνει την απόχρωση σε κάθε κουκκίδα!

 

      

Πορτρέτα με καρφιά. Οι κεφαλές από τα καρφιά αποτελούν τις κουκκίδες σε κάθε φωτογραφία

 

      

Και βέβαια η πιο παλιά μορφή αυτού του είδους της τέχνης είναι τα περίφημα ψηφιδωτά.

 

<< Επιστροφή στην αρχική σελίδα >>