Η τέχνη των ψευδαισθήσεων και οι τεχνικές τους

 

Ακουστικές πλάνες

Μην πιστεύετε σε όλα όσα ακούτε! Και δεν εννοούμε τα κουτσομπολιά και τις ειδήσεις, αλλά τις ψευδαισθήσεις της ακοής. Ναι είναι λιγότερες και μικρότερης σημασίας από τις οπτικές ψευδαισθήσεις, αλλά υπάρχουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το φαινόμενο McGurk. Γνωστό στην επιστημονική κοινότητα από το 1976, όταν οι γιατροί McGurk και McDonald το κατέγραψαν, το φαινόμενο McGurk αποδεικνύει περίτρανα το εξής: διαμορφώνουμε την αντίληψή μας για την ομιλία όχι μονάχα μέσω της εκάστοτε ηχητικής πληροφορίας, αλλά και δια μέσου της αντίστοιχης οπτικής. Εν ολίγοις, όταν κάποιος μιλάει τον ακούμε και με τα μάτια!

 

Το φαινόμενο McCurk δεν αποτελεί το μοναδικό παράδειγμα ακουστικής απάτης. Στο παρακάτω video μπορούμε να διαπιστώσουμε άλλες δύο, όμως χρειάζονται κάποιες γνώσεις αγγλικών, μιας και δεν υπάρχουν υπότιτλοι.

Σε γενικές γραμμές αναφέρεται το φαινόμενο McCurk, το «παράδοξο του τριτόνου ή Tritone paradox», όπου μερικά άτομα ακούν ένα κομμάτι με τέσσερα ζευγάρια νότες και καλούνται να απαντήσουν αν, ανά δύο νότες, η δεύτερη ήταν ψηλότερη ή πιο μπάσα. Το κοινό χωρίζεται σε δύο ομάδες με τη μία να υποστηρίζει το ένα ενδεχόμενο και την δεύτερη το άλλο, που σημαίνει ότι δεν ακούμε όλοι με τον ίδιο τρόπο. 

Μία ακόμη ενδιαφέρουσα ψευδαίσθηση της ακοής είναι το φαινόμενο «Shepard tone illusion», με επαναλαμβανόμενες νότες, που ενώ είναι απόλυτα ίδιες μεταξύ τους, μας δημιουργούν την εντύπωση ότι ανεβαίνουν ψηλότερα στην μουσική κλίμακα.

 

Η διαφήμιση της BMW μας αποδεικνύει ότι δεν χρειάζεται να δούμε κάτι για να πιστέψουμε ότι βρισκόταν μπροστά μας!

 

Ακολουθεί ένα video που υποδεικνύει τον καταπληκτικό τρόπο που εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται τους ήχους. Το σύστημα αυτό της παραγωγής ήχων, ονομάζεται holophonic και αποδίδει τρισδιάστατο ήχο μέσα από το ένα ζευγάρι ακουστικά (θα χρειασθείτε ακουστικά για να το απολαύσετε). Το σύστημα holophonic αναπαράγει με διαφορετικό τρόπο τους κοντινούς από τους μακρινούς ήχους, μεταβάλλοντας όχι μόνο την ένταση, αλλά και την συχνότητα και την χροιά, ανάλογα με την θέση του αντικειμένου. Βάλτε τα ακουστικά, κλείστε τα μάτια και πατήστε play!

 

Για το τέλος το καλύτερο! Μοναδικά ταλέντα σε όλο τον κόσμο, τραγουδούν acapella με τέτοιο τρόπο που δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι παίζουν ταυτόχρονα μουσικά όργανα. Ακόμη και αν γνωρίζουμε ότι δεν παίζει κανένα μουσικό όργανο, το μυαλό δυσκολεύεται να το πιστέψει. Χαρακτηριστικός αντιπρόσωπος του μουσικού είδους, είναι οι The vocal people


<< Επιστροφή στην αρχική σελίδα >>