Υλικό ερευνητικών εργασιών

Κατηγορίες: Ερευνητική εργασία | Γράψτε σχόλιο

Καθιέρωση της Ερευνητικής Εργασίας στην Α΄ τάξη Γενικού Λυκείου, ΕΠΑΛ

Από το σχολικό έτος 2011-2012 εισάγεται στην Α΄ τάξη Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ η Ερευνητική Εργασία (project) ως διακριτή ενότητα του Προγράμματος Σπουδών και ορίζεται ως «πρώτη ανάθεση» για τους εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων.
Βασίζεται σε τέσσερις βασικές παιδαγωγικές αρχές :

  • αρχή της διερευνητικής προσέγγισης της μάθησης
  • αρχή της Διεπιστημονικής Συνεργασίας των Καθηγητών
  • αρχή της Διαφοροποίησης του Περιεχομένου, της Διαδικασίας και του Πλαισίου της Μάθησης
  • αρχή της Ομαδικής Συνεργασίας των Μαθητών.

Η Επιτυχία της ερευνητικής εργασίας εξαρτάται από τη συστηματική σύμπραξη των τεσσάρων αυτών παιδαγωγικών αρχών και όχι από την περιστασιακή και ανεξάρτητη εφαρμογή τους.
Η φιλοσοφία των ερευνητικών εργασιών, η προβληματική τους, στοιχεία μεθοδολογίας, η διαδικασία, ο τρόπος αξιολόγησης και συγκεκριμένα παραδείγματα αναπτύσσονται στο βιβλίο εκπαιδευτικού με τίτλο «Η Καινοτομία των Ερευνητικών Εργασιών στο Νέο Λύκειο», που είναι ήδη διαθέσιμο σε ψηφιακή μορφή στην πλατφόρμα του ψηφιακού σχολείου (http://digitalschool.minedu.gov.gr) και στο υλικό της ιστοσελίδας μας.

Κατηγορίες: Ερευνητική εργασία | Γράψτε σχόλιο

Οδηγίες για προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις

Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι!

Με αφορμή τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις του σχολικού έτους 2010-11 σας υπενθυμίζω ότι η αξιολόγηση στα φιλολογικά μαθήματα του Γυμνασίου πραγματοποιείται με το Π.Δ. 319, ΦΕΚ 261 Α/27-11-2000, του Λυκείου με το Π.Δ. 60/2006 ΦΕΚ 65/30-4-2006 τ. Α και του ΕΠΑΛ με το Π. Δ. 50/2008 – ΦΕΚ 81/Α/8.5.2008, τα οποία καθορίζουν, εκτός των άλλων, τον τύπο, τον αριθμό των ερωτήσεων κατά μάθημα και τη μοριοδότησή τους.

Σας εύχομαι ολόψυχα
Καλή δύναμη στην υπεύθυνη διαδικασία της διεξαγωγής των εξετάσεων!

Πηνελόπη Φωτίου

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Το κοινωνικό φαινόμενο της Ενδο-οικογενειακής Βίας

Η Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Θεσπρωτίας, Κα Πηνελόπη Φωτίου και ο Σχολικός Σύμβουλος Νομικών-Πολιτικών Επιστημών κ. Ιωάννης Αδαμόπουλος σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Θεσπρωτίας υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου, διοργανώνουν στις 11 Μαΐου 2011, ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Το κοινωνικό φαινόμενο της Ενδο-οικογενειακής Βίας: Το Θεσμικό Πλαίσιο και η Εμπλοκή των Εκπαιδευτικών Παραγόντων».

Κατηγορίες: Ημερίδες | Γράψτε σχόλιο

Ομιλία: Κατανοώντας τις συμπεριφορές των εφήβων στο πλαίσιο της σχέσης τους με γονείς και εκπαιδευτικούς

Η Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Θεσπρωτίας, κ. Φωτίου Πηνελόπη, ο Δ/ντής Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Θεσπρωτίας, κ. Τζάνης Ευάγγελος και ο Δ/ντής του 2ου Γ/σίου Ηγουμενίτσας, κ. Χίσσας Ευάγγελος σας προσκαλούν στις 06-04-2011, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18.30 μ.μ. σε ανοικτή ομιλία ? συζήτηση στο Πάνθεον του Δήμου Ηγουμενίτσας με θέμα: «Κατανοώντας τις συμπεριφορές των εφήβων στο πλαίσιο της σχέσης τους με γονείς και εκπαιδευτικούς». Το θέμα θα παρουσιάσει η κ. Καραγιαννοπούλου Ευαγγελία, εκπαιδευτική ψυχολόγος, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις, Ομιλίες | Γράψτε σχόλιο

Παιδαγωγικές Συναντήσεις με Διευθυντές των Σχολείων του Ν. Θεσπρωτίας

Με βάση την υπ? αριθμόν Φ.34.2/1312-09/03/2011 απόφαση της Περιφερειακής Δ/νσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Ηπείρου, η Σχολική Σύμβουλος ΠΕ02, κ. Φωτίου Πηνελόπη σε συνεργασία με το Δ/ντή Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Ν. Θεσπρωτίας, κ. Ευάγγελο Τζάνη και την Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων Ν. Θεσπρωτίας, κ. Σταματία Λογοθέτη, προσκαλεί σε Παιδαγωγικές Συναντήσεις τους Διευθυντές των Σχολείων της Β/θμιας Εκπ/σης του Ν. Θεσπρωτίας, στα Γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης με θέμα συζήτησης: «Η συμβολή της συνεργασίας του Διευθυντή του σχολείου με τους εμπλεκόμενους φορείς της εκπαιδευτικής διαδικασίας στη διαμόρφωση ευνοϊκού παιδαγωγικού κλίματος».
Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται ως εξής:

  1. Στις 08-03-2011, ημέρα Τρίτη, ώρα 12.00-14.00 μ.μ. με τους Διευθυντές του 1ου Γ/σίου Ηγουμενίτσας, 2ου Γ/σίου Ηγουμενίτσας, 3ου Γ/σίου Ηγουμενίτσας και Γ/σίου Ν. Σελεύκειας.
  2. Στις 17-03-2011, ημέρα Πέμπτη, ώρα 11.00-13.00 μ.μ. με τους Διευθυντές του 1ου ΓΕ.Λ. Ηγουμενίτσας, 2ου ΓΕ.Λ. Ηγουμενίτσας, ΓΕ.Λ. Φιλιατών, ΓΕ.Λ. Παραμυθιάς και ΓΕ.Λ. Μαργαριτίου.
  3. Στις 21-03-2011, ημέρα Δευτέρα, ώρα 11.00-13.00 μ.μ. με τους Διευθυντές του 1ου ΕΠΑ.Λ. Ηγουμενίτσας, ΕΠΑ.Λ. Φιλιατών, ΕΠΑ.Λ. Παραμυθιάς, ΕΠΑ.Σ. Ηγουμενίτσας και Εσπερινού ΓΕ.Λ. Ηγουμενίτσας.
  4. Στις 23-03-2011, ημέρα Τετάρτη, ώρα 11.00-13.00 μ.μ. με τους Διευθυντές του Γ/σίου Παραμυθιάς, Γ/σίου Γαρδικίου, Γ/σίου Νεράιδας, Εσπερινού Γ/σίου Παραμυθιάς και Εσπερινού Γ/σίου Ηγουμενίτσας.
  5. Στις 29-03-2011, ημέρα Τρίτη, ώρα 11.30-13.30 μ.μ. με τους Διευθυντές του Γ/σίου Φιλιατών, Γ/σίου Πλαταριάς, Γ/σίου Πέρδικας, Γ/σίου Μαργαριτίου και Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Παραμυθιάς.

Σχετικό έγγραφο: paid-meetings.doc

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις | Γράψτε σχόλιο

Πρόσκληση – Κοπή πίτας

Η Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων , κ. Πηνελόπη Φωτίου και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Θεσπρωτίας σας προσκαλούν να παρευρεθεθείτε στην κοπή πίτας με συνοδεία μουσικής και χορού, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 11 Φεβρουαρίου 2011, ημέρα Παρασκευή, στο «Κεντρικό» Δρεπάνου Ηγουμενίτσας.

Ώρα προσέλευσης 21:00. Στην εκδήλωση θα τιμηθούν οι φιλόλογοι που συνταξιοδοτήθηκαν το 2010.

Η Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων

Πηνελόπη Φωτίου

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων

Βασιλική Νικολάου

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις | Γράψτε σχόλιο

Βιωματικά εργαστήρια στο αρχαιολογικό μουσείο Ηγουμενίτσας με τους Φιλολόγους Ν. Θεσπρωτίας

Η Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων ΠΕ02 Ν. Θεσπρωτίας, Πηνελόπη Φωτίου, προσκαλεί τους Φιλολόγους, που υπηρετούν στα Γυμνάσια, ΓΕ.Λ. (ημερήσια-εσπερινά) και ΕΠΑ.Λ. του Νομού Θεσπρωτίας σε επιμορφωτικές συναντήσεις. Στα πλαίσια των επιμορφωτικών συναντήσεων θα πραγματοποιηθεί βιωματικό εργαστήριο με θέμα: «Μουσειακή Παιδεία και προετοιμασία των μαθητών σε μουσειακό χώρο». Το θέμα θα παρουσιάσει ο κ. Παπαϊωάννου Γεώργιος, λέκτορας του Τμήματος Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Περισσότερα εδώ

Κατηγορίες: Βιωματικά εργαστήρια | Γράψτε σχόλιο

Ημερίδα: Διδασκαλία της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, σε επίπεδο πραγματικής τάξης

Η Σχολική Σύμβουλος ΠΕ02, κ. Φωτίου Πηνελόπη, σε συνεργασία με το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο Ηγουμενίτσας, διοργανώνει Ημερίδα με θέμα: «Διδασκαλία της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, σε επίπεδο πραγματικής τάξης», που θα πραγματοποιηθεί στις 08-02-2010, ημέρα Δευτέρα και ώρα 9:00 ? 14:30, στο 1ο Λύκειο και στο 1ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας.

Πρόγραμμα της Ημερίδας:
Α΄ Μέρος: Δειγματική διδασκαλία αδίδακτου κειμένου στο Λύκειο
08.45 ? 9.00: Έναρξη – Χαιρετισμός από τη Σχολική Σύμβουλο ΠΕ02, κ. Φωτίου Πηνελόπη
9.00 ? 10.45: «Διδασκαλία αδίδακτου πεζού κειμένου στη Β΄ Λυκείου» δύο διδακτικές ώρες από την κ. Φουντοπούλου Μαρία-Ζωή, Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών
10.45 ? 11.00: Διάλειμμα
11.00 ? 12.00: Συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς
12.00 ? 12.30: Διάλειμμα

Β΄ Μέρος: Δειγματική διδασκαλία Ομήρου Ιλιάδας στο Γυμνάσιο
12.30 ? 13.30: «Ομήρου Ιλιάδα: κείμενο από μετάφραση, ραψ. Ζ΄, στ.390-502» μια διδακτική ώρα από την κ. Φουντοπούλου Μαρία-Ζωή, Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών
13.30 ? 14.30: Συζήτηση ? συμπεράσματα, κλείσιμο εργασιών ημερίδας από τη Σχολική Σύμβουλο ΠΕ02, κ. Φωτίου Πηνελόπη

Κατηγορίες: Ημερίδες | Γράψτε σχόλιο

Παιδαγωγική αντιμετώπιση της λανθασμένης απάντησης στον προφορικό λόγο κατά τη διαδικασία της διδασκαλίας

Δημοσίευση: στο περιοδικό Νέα παιδεία, τ. 110, Αθήνα 2004

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το άρθρο.

Κατηγορίες: Άρθρα | Γράψτε σχόλιο