Η διαδικασία φύτευσης της ελιάς

Από Olive Oil

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Σύμφωνα με την αρχαια ελληνικη παραδοση,η πρωτη ελια φυτευτηκε απο την θεα Αθηνα στην Ακροπολη.

                Η ΦΥΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ

Το πρωτο βημα στην καλλιεργεια της ελιας ειναι το φυτεμα των νεαρων δεντρων,πρωτα γινεται το οργωμα του χωραφιου και μετα το ισιωμα του χωματος.Μετα γινεται η στρωση των καλαμιων σε ευθεια ως σημαδια για το φυτεμα.Τα δεντρα της ελιας τοποθετουνται σε αποσταση 5Χ7m το ενα απο το αλλο.Η σωστη ηλικια των δεντρων για φυτεμα ειναι 1-2 ετων.Επομενη κινηση το ανοιγμα λακκων γυρω στα 30εκ. βαθος.Μετα την φυτευση στηριζουμε τον κορμο των δεντρων με καλαμια για να προστατευτουν απο τον αερα και ποτιζουμε τα δεντρα.

 Ας δούμε όμως αναλυτικότερα την διαδικασία φύτευσης αυτού του τόσο πολύτιμου δέντρου! Οι παράγοντες επιτυχίας μιας ελαιοφυτείας έχουν κυρίως σχέση με το φυσικό περιβάλλον και την εφαρμογή της καλλιεργητικής τεχνικής που ακολουθείται.Η φύτευση της δεν πρέπει να γίνεται σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες.Η ελιά είναι ευαίσθητη στην μεγάλη υγρασία του εδάφους. Έτσι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το ύψος των βροχών κάθε χρόνο.Πριν τη φύτευση, θα πρέπει να πραγματοποιούνται εργασίες καλλιέργειας, όπου είναι απαραίτητες, όπως εκρίζωση διάφορων φυτών ( π.χ θάμνων), ισοπέδωση κ.λ.π.. Εάν το χωράφι έχει μεταφερθεί από χέρσα γη σε καλλιεργήσιμη , πρέπει πριν τη φύτευση να καλλιεργηθεί με ετήσια φυτά (πχ.σιτηρά)για 1-2 χρόνια,ώστε να αποφευχθούν διάφορες ασθένειες. Aν υπάρχουν ζιζάνια που εμφανίζονται για πολλά χρόνια, θα πρέπει αυτά να καταπολεμηθούν με διάφορες μεθόδους όπως ζιζανιοκτόνα πριν την φύτευση. Μετά την απολύμανση, για τη φύτευση των δενδρυλλίων, πρέπει να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον 20 ημερών. 

Μετά την προετοιμασία του εδάφους γίνεται η φύτευση των δενδρυλλίων (τα οποία βρίσκονται σε πλαστικό σακουλάκι).Πριν όμως την φύτευση γίνεται η άνοιξη των λάκκων. Tα πιο συνηθισµένα συστήµατα για τη φύτευση των δέντρων είναι το τετράγωνο(το πιο διαδεδομένο σύστημα που εφαρμόζετε με επιτυχία), το παραλληλόγραµµο(που εφαρμόζεται στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές) και οι ισοϋψείς γραµµές.

Προσωπικά εργαλεία