Η ΕΛΙΑ
• Η ελιά στα αρχαία χρόνια:
Η ελιά ‘‘είχε τιμητική θέση’’ κατά τους αρχαίους χρόνους. Μία περίπτωση που αυτό το φαινόμενο γίνεται αντιληπτό είναι, πως στους νικητές των Ολυμπιακών αγώνων τ έδιναν σαν ένδειξη της νίκης τους ένα στεφάνι από κλαδί ελιάς. Επίσης, παρουσιάζετε σε μύθους, μάλιστα ο πιο χαρακτηριστικός είναι ο μύθος που περιέγραφε τον αγώνα μεταξύ του Ποσειδώνα και της Αθηνάς για το ποιος θα δώσει το όνομα του σε μια πόλη. Πιο συγκεκριμένα ο Ποσειδώνας σε αυτό τον αγώνα τρύπησε ένα λόφο και βγήκε θαλασσινό νερό, όμως η Αθηνά φύτεψε ένα καρπό ελιάς και αυτό μεγάλωσε και έγινε ελαιόδεντρο. Νικητής αυτής της αναμέτρησης αποδείχτηκε η Αθηνά και έτσι φημολογείται πως η Αθήνα (η τωρινή πρωτεύουσα της Ελλάδας)απέκτησε το όνομα της.
• Η ελιά σήμερα:
Την σύγχρονη εποχή η ελιά και τα παράγωγα της, όπως το ελαιόλαδο, είναι βασικό συστατικό της διατροφής των Ελλήνων . Συμπληρωματικά, τα προϊόντα της ελιάς, αλλά και η ίδια χρησιμοποιούνται γα ιατροφαρμακευτικές χρήσεις και για καλλωπισμό, όπως κρέμες. Η Ελλάδα παράγει ετησίως πολλούς τόνους ελαιόλαδου συνολικά, όμως δεν μπορεί να συναγωνιστεί άλλες Μεσογειακές χώρες, όπως την Ιταλία.
• Η ελιά στον χώρο της τεχνολογίας:
Εξαιτίας της ελιάς έχουν εφευρεθεί πολλές καινοτόμες και χρήσιμες μηχανές οι οποίες διευκολύνουν σε μεγάλο βαθμό τους ελαιοκαλλιεργητές, αλλά και τους ανθρώπους που τις επεξεργάζονται περεταίρω, όπως τις βιομηχανίες που φτιάχνουν πάστες ελιάς.