ΜΕΘΑΝΑ: Κάστρο Φαβιέρου
Στο ξεκίνημα του μονοπατιού. Μπροστά μας φαίνονται οι ιχθυοκαλλιέργειες στο στενό Μεθάνων.


Πλησιάζοντας τη μικρή εκκλησία στο στενό.


Στη διαδρομή μας συναντάμε διάσπαρτα υπολείμματα αρχαίων οχυρώσεων.


Μια από τις "πληγές" του μάλι μπάρντι.


Το μονοπάτι ανηφορίζει καθαρό και εμφανές.


Υπολείμματα τείχους καθώς πλησιάζουμε στο κάστρο. 

Άν έρθετε στα Μέθανα και έχετε λίγο χρόνο, μπορείτε να επισκεφθείτε και το κάστρο του Φαβιέρου. Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 80 μ. πάνω στο λόφο του στενού των Μεθάνων, στη στενή εκείνη λωρίδα γης που συνδέει τα Μέθανα με την Πελοπόννησο. Στην περιγραφή που ακολουθεί αναφέρονται σε παρένθεση τα ονόματα των σημείων προορισμού (waypoints) του αντίστοιχου προγράμματος ψηφιακού χάρτη Ozi Explorer. 

Στο κάστρο του Φαβιέρου μπορείτε να φτάσετε από τα Μέθανα (λιμάνι, PORT), ακολουθώντας αριστερά το δρόμο προς Επίδαυρό και Γαλατά. Στη διαδρομή συναντάμε τα λουτρά (LOUTRA), ένα μικρό ξύλινο υπόστεγο (YPOSTEGO) απ' όπου έχουμε μια πανοραμική άποψη των Μεθάνων, και τον ημιτελή βιολογικό καθαρισμό των Μεθάνων (BIOLOG). Σε απόσταση περίπου 5 χλμ από τα Μέθανα, υπάρχει διασταύρωση όπου κάνουμε δεξιά (VATHCROSS). Στη διασταύρωση αυτή υπάρχουν ταμπέλες που δείχνουν προς "Βαθύ - Παραλία". 
 
Στην περιοχή αυτή υπάρχουν απομεινάρια λατομείων και εργοστασίου τσιμέντου που άρχισε να κατασκευάζεται από την ΑΓΕΤ στις αρχές της δεκαετίας του 70. Μετά την πτώση της δικτατορίας το έργο ευτυχώς εγκαταλείφθηκε και το "άσπρο βουνό" (ή μάλι μπάρντι) σώθηκε από την καταστροφή. Τα σημάδια όμως που άφησε το εγχείρημα αυτό είναι δυστυχώς ακόμα πολύ εμφανή. 

Ο δρόμος αρχικά είναι τσιμεντροστρωμένος και ανηφορίζει ελαφρά. Μετά από λίγα μέτρα συναντάμε διασταύρωση (CR1), όπου ακολουθούμε χωματόδρομο που φεύγει στα αριστερά μας. 
 
Αν συνεχίσουμε ευθεία στην άσφαλτο, μετά από 4 περίπου χλμ σε ασφαλτόδρομο, καταλήγουμε στον οικισμό Βαθύ. Εκεί μπορούμε να δούμε την ακρόπολη των αρχαίων Μεθάνων, η οποία αναφέρεται και ως Παλαιόκαστρο. Μπροστά από την ακρόπολη, προς τη μεριά της θάλασσας, βρίσκονταν η αρχαία πόλη των Μεθάνων, της οποίας σήμερα το μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται στο βυθό. 

Αμέσως μετά (σε 10 μέτρα περίπου, CR2) ξεκινά το μονοπάτι στα αριστερά μας. Είναι αρκετά ευδιάκριτο και η αρχή του υποδηλώνεται με μπλέ σημάδι σε μία πέτρα. Το μονοπάτι ανηφορίζει ομαλά, είναι αρκετά ευδιάκριτο και σε όλο του σχεδόν το μήκος θα βρείτε μπλέ σημάδια στις πέτρες. Συναντάμε μια εκκλησούλα (EKLISOULA) όπου υπάρχει ξύλινη πινακίδα σήμανσης. Πλησιάζοντας στο κάστρο το μονοπάτι έχει μικρά προβλήματα βατότητας λόγω βλάστησης και η σήμανση αραιώνει. Η πορεία όμως είναι αυτονόητη καθώς το κάστρο φαίνεται ήδη και δε θα έχετε κανένα πρόβλημα. Σε όλο το μήκος της διαδρομής συναντούμε υπολείμματα οχυρώσεων. Πλησιάζοντας το κάστρο διασχίζουμε ένα τείχος (TOIXOS) και σε λίγα μέτρα μπαίνουμε στο κάστρο (CASTLE). Διασχίζοντας το κάστρο, μπροστά του βρίσκουμε ένα πλάτωμα με πολύ ωραία θέα τόσο προς τον Πόρο όσο και προς τον κόλπο της Επιδαύρου (PLATVIEW).
 
Το κάστρο αυτό χτίστηκε το 1826 υπό τις διαταγές του Νικόλαου Κάρολου Φαβιέρου, γάλλου στρατηγού ο οποίος οργάνωσε και διοίκησε τον πρώτο τακτικό στρατό της Ελλάδας. Το κάστρο αυτό χτίστηκε πάνω στα ερείπεια κάστρου που είχαν χτίσει οι Αθηναίοι τον 5ο αιώνα π.Χ. και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο ιστορικό μνημείο (ΦΕΚ 335/Β΄/12.5.1972). 

Η διαδρομή αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί και με ποδήλατο (εκτός από το τμήμα της ανάβασης στο κάστρο) και να συνδυαστεί με μια επίσκεψη στο Βαθύ και την αρχαία ακρόπολη. Το ποδήλατο μπορείτε να το μεταφέρετε δωρεάν από τον Πειραιά με το πλοίο.
 
ΔΕΔΟΜΕΝΑ GPS

Τα παρακάτω αρχεία είναι σε μορφή συμβατή με το πρόγραμμα ψηφιακού χάρτη OziExplorer. Μπορούν να απεικονιστούν σε ψηφιακό χάρτη καθώς και να φορτωθούν σε συσκευή δέκτη GPS.

Αρχείο με τις διαδρομές και τα waypoints για το Google Earth: favieros_castle.kmzΜικρή εκκλησία στο ξεκίνημα της διαδρομής.

Θέα προς τα Μέθανα και τον κόλπο της Επιδαύρου ανηφορίζοντας προς το κάστρο.

Θέα προς το παλιό λατομείο της ΑΓΕΤ. Εκεί θα κατασκευάζονταν εργοστάσιο τσιμέντου.

Πλησιάζοντας το κάστρο.

Πλησιάζοντας το κάστρο.

Άποψη του κάστρου.

Άποψη του κάστρου και θέα προς την παραλία της Τακτικούπολης.

Άποψη του Κάστρου.

Θέα από το κάστρο προς το στενό του Πόρου.

Τοιχογραφίες στην εξωτερική πλευρά του κάστρου.

Άποψη του κάστρου από το πλάτωμα που βρίσκεται μπροστά σε αυτό.

Τοιχογραφίες στην εσωτερική πλευρά του κάστρου.