ΓΕΡΑΝΕΙΑ
Κυκλική πορεία και ανάβαση στην κορυφή Μεγάλη Ντουσκιά
Το μονοπάτι κοντά στο ξεκίνημά του.


Θέα προς τον Κορινθιακό ανηφορίζοντας στο μονοπάτι.


Θέα προς τον Κορινθιακό ανηφορίζοντας στο μονοπάτι.


Φαρδύ και καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι μας οδηγεί προς τη Ντουσκιά.


Θέα προς τον Κορινθιακό και τις νήσους Αλκυονίδες.


Ξεμακραίνοντας από το λειβάδι ανηφορίζουμε σε βραχώδη πλαγιά.


Θέα ανηφορίζοντας προς την κορυφή.


Θέα προς τον Σαρωνικό πλησιάζοντας την κορυφή.


Βράχια πριν την κορυφή.


Θέα προς τις νήσους Αλκυονίδες από την κορυφή.


Το τριγωνομετρικό κολωνάκι της κορυφής.


Θέα προς την ψηλότερη κορυφή.


Θέα προς τον Σαρωνικό.


Θέα προς το Αλεποχώρι και την Ψάθα.


Φούρνος: μάλλον για να οδηγούνται τα κυνήγια απ' ευθείας στην κατανάλωση...


Στο δεύτερη αυτή ενότητα παρουσιάζουμε μια ακόμη κυκλική διαδρομή στα Γεράνεια κατάλληλη για ημερήσια εκδρομή. Η διαδρομή αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε ως αυτοτελής διαδρομή (με συνολικό μήκος 15 χλμ) είναι να συνδεθεί με τη διαδρομή που περιγράψαμε στην προηγούμενη ενότητα, προσθέτοντας σε αυτή 11 χλμ. Τα σημεία στα οποία γίνεται η σύνδεση με τη διαδρομή της προηγούμενης ενότητας αναφέρονται στην περιγραφή.
 

Μέρος Α: Αρχική ανάβαση

Το τμήμα αυτό, από τα Πίσια μέχρι τη στάνη που βρίσκεται κοντά στην Αγ. Θεοδώρα, είναι κοινό με τη διαδρομή του προηγούμενου μέρους. Εκεί έχει περιγραφεί ως κατάβαση και εδώ περιγράφεται ξανά ως ανάβαση για λόγους πληρότητας. Η κατάσταση του μονοπατιού είναι πολύ βελτιωμένη σε σχέση με εκείνη που είχαμε συναντήσει πέρυσι (2007): το μονοπάτι έχει καθαριστεί σε πολλά σημεία του, είναι πολύ σαφές σε όλο του το μήκος και είναι πολύ καλά σημασμένο με κίτρινα σημάδια στις πέτρες και τα δέντρα.

 • Το ξεκίνημα γίνεται από τα Πίσια, όπου ακολουθούμε το δρόμο για Σχίνο. Σε απόσταση 1.6 χλμ από τα Πίσια, συναντάμε λοξά δεξιά μας χωματόδρομο. Εκεί υπάρχουν ταμπέλες προς Αγ. Μαρίνα. Ακολουθούμε αυτό το χωματόδρομο.
 • Μετά από 200 μ συναντάμε διακλάδωση (DIAKLARI) όπου κάνουμε αριστερά.
 • Μετά από άλλα 230 μ συναντάμε διακλάδωση όπου κάνουμε δεξιά (DIAKLDEX).
 • Αφού συναντήσουμε διακλάδωση όπου κάνουμε αριστερά, φτάνουμε σε σημείο (XXDEX1) όπου ακολουθούμε στενό χωματόδρομο που φεύγει δεξιά μας.
 • Ο χωματόδρομος αυτός στενεύει και γίνεται μονοπάτι. Το μονοπάτι είναι σαφές και υπάρχουν πυκνά κίτρινα σημάδια σε δέντρα και πέτρες.
 • Το μονοπάτι περνά από ένα μικρό ξέφωτο (XEF1), και φτάνουμε σε σημείο όπου κάνουμε μια απότομη αλλαγή πορείας (UTURN1): το κύριο μονοπάτι φαίνεται να συνεχίζει ευθεία αλλά εμείς ακολουθούμε κλάδο που φεύγει αριστερά μας λοξά προς τα πίσω.
 • Το μονοπάτι αφού περάσει ένα ρέμα (REM) και μια ακόμη απότομη στροφή (UTURN2), καταλήγει σε λιβάδι όπου υπάρχει στάνη.
Στο σημείο αυτό καταλήγει και η διαδρομή της προηγούμενης ενότητας, οπότε έχοντας διανύσει τη διαδρομή εκείνη μέχρι αυτό το σημείο μπορείτε να συνεχίσετε από εδώ να ακολουθείτε τη διαδρομή αυτή. Μπροστά από τη στάνη βρίσκουμε χωματόδρομο τον οποίο ακολουθούμε αριστερά (MXARI1).
 

Μέρος Β: Κυκλική πορεία  και ανάβαση στη Μεγάλη Ντουσκιά

 • Αφού μπούμε στο χωματόδρομο από τη στάνη, μετά από 200 μ συναντάμε διακλάδωση όπου κάνουμε δεξιά (XXDEX2).
 • Μετά από άλλα 150 μ συναντάμε διακλάδωση όπου και πάλι κάνουμε δεξιά (XXDEX3).
 • Ακολουθούμε το χωματόδρομο και στο τέλος του ξεκινά στα δεξιά το μονοπάτι το οποίο και ακολουθούμε (XMDEX1).
 • Για τα επόμενα 300 μ το μονοπάτι είναι μάλλον ασαφές και η σήμανσή του (κόκκινα σημάδια στις πέτρες) αραιή. Ανηφορίζοντας στο μονοπάτι για 300 μ, καταλήγουμε σε άλλο μονοπάτι, πολύ φαρδύ και πολύ καλά σημαδεμένο με κόκκινες ταμπέλες στα δέντρα και κόκκινα σημάδια στα βράχια. Ακολουθούμε το μονοπάτι αυτό αριστερά (MMARI1).
 • Έχοντας διανύσει 1100 μ στο μονοπάτι αυτό, φτάνουμε σε σημείο όπου υπάρχει διακλάδωση (MMARI1). Εμείς ακολουθούμε τον αριστερό (και στενότερο κλάδο) για να ανέβουμε στην κορυφή Μεγάλη Ντουσκιά. Ο δεξιός οδηγεί σε λιβάδι από το οποίο θα συνεχίσουμε την πορεία μας όταν κατέβουμε από την κορυφή.
 • Το μονοπάτι που ακολουθούμε σύντομα σβήνει και ανεβαίνουμε ελεύθερα προς την κορυφή, διατηρώντας αρχικά σταθερή πορεία περίπου 800 . Διατηρώντας την πορεία αυτή περνάμε ένα συγκρότητα με βράχια (BRAXOS1 BRAXOS2), το οποίο μπορούμε εύκολα να ανεβούμε και αντικρίζουμε την κορυφή (1068 μ), με το τριγωνομετρικό της κολωνάκι. Η θέα από την κορυφή είναι υπέροχη! Βλέπουμε το Σαρωνικό και τον Κορινθιακό με τα νησιά Αλκυονίδες.
 • Λίγα μέτρα δυτικότερα της κορυφής υπάρχει εγκαταλειμμένος μετεωρολογικός σταθμός και ακόμα λίγο δυτικότερα υπάρχει γκρεμός με θέα προς την ψηλότερη κορυφή των Γερανείων (1369 μ).
 • Στην κατάβαση ακολουθήσαμε ελαφρώς διαφορετική πορεία, ακολουθώντας τη ράχη και παρακάμπτοντας τα βράχια. Για το λόγο αυτό, παραθέτουμε δύο αρχεία plt: ένα για την ανάβαση κι ένα για την κατάβαση.
 • Κατεβαίνοντας από την κορυφή συναντάμε το λιβάδι, όπου ακολουθούμε το μονοπάτι αριστερά.
 • Αφού διανύσουμε 700 μ στο μονοπάτι, συναντάμε ένα λειβάδι (LEIBADI1). Εκεί υπάρχει ένα σημείο όπου χρειάζεται προσοχή (PROSOXI). Στο λειβάδι, πρέπει να διατηρήσουμε την πορεία μας σταθερή παραμένοντας στη δυτική του μεριά, αγνοώντας τα κόκκινα σημάδια που μας οδηγούν σε άλλο μονοπάτι με κατεύθυνση σχεδόν ανατολική. Το μονοπάτι αυτό δεν περιλαμβάνονταν στο χάρτη μας (Ανάβαση, εκδ. 2002) και μετά από 1.5 χλμ καταλήγει σε χωματόδρομο στην περιοχή Τζαραβή.
 • Σε 900 μ μετά το λειβάδι, συναντάμε ένα οίκημα (SPITI). Αμέσως μετά συναντάμε χωματόδρομο τον οποίο ακολουθούμε δεξιά (MXDEX1) και καταλήγουμε σε φαρδύ κεντρικό χωματόδρομο τον οποίο ακολουθούμε δεξιά (XDEXIA).
 • Σε 150 μ συναντάμε στα δεξιά μας μια δεξαμενή (DEX) και σε άλλα 150 μ χωματόδρομος φεύγει αριστερά μας αλλά εμείς συνεχίζουμε ευθεία (XXEFT).
 • Μετά από άλλα 1500 μ χωματόδρομος φεύγει στα αριστερά μας αλλά συνεχίζουμε ευθεία (XXEFTKIOSK). Αν όμως ακολουθήσουμε το χωματόδρομο αυτό για 100 μ καταλήγουμε σε κιόσκι του κυνηγετικού συλλόγου. Αυτό είναι ένα καλό σημείο για στάση καθώς η θέα είναι πολύ όμορφη.
 • Σε 200 μ μετά τη διασταύρωση για το κιόσκι, χωματόδρομος φεύγει δεξιά μας αλλά εμείς συνεχίζουμε ευθεία (XXEFTIA).
 • Διανύοντας άλλα 1900 μ στο χωματόδρομο, σε μια απότομη αριστερή στροφή του, βρίσκουμε ξανά ως σημάδια τις κόκκινες μεταλλικές ταμπέλες. Στη στροφή αυτή του χωματόδρομο ξεκινά και το φαρδύ μονοπάτι που συναντήσαμε ανεβαίνοντας από τη στάνη. Το τμήμα αυτό του μονοπατιού -πιθανώς πρόσφατα διανοιγμένο- δεν περιλαμβάνονταν στο χάρτη μας.
 • Σε απόσταση περίπου 330 μ από τη στροφή συναντάμε διακλάδωση όπου κάνουμε δεξιά. Εκεί υπάρχουν ταμπέλες του κυνηγετικού συλλόγου. Το σημείο αυτό υποτίθεται ότι είναι χώρος αναψυχής και εκεί υπάρχει κι ένας χτιστός φούρνος!
 • Συνεχίζοντας για 400 μ στο χωματόδρομο αυτό καταλήγουμε στη στάνη.
Από το σημείο αυτό, μπορούμε να επιστρέψουμε στο σημείο από όπου ξεκινήσαμε ακολουθώντας τη διαδρομή του μέρους Α.
 
 
 
 
ΔΕΔΟΜΕΝΑ GPS

Τα παρακάτω αρχεία είναι σε μορφή συμβατή με το πρόγραμμα ψηφιακού χάρτη OziExplorer. Μπορούν να απεικονιστούν σε ψηφιακό χάρτη καθώς και να φορτωθούν σε συσκευή δέκτη GPS.

Αρχείο με τις διαδρομές και τα waypoints για το Google Earth: geraneia2.kmz