Εθνικός Δρυμός Σουνίου: Χάος - Σούρεζα - Αγ. Τριάδα - Βερζέκο
ΓΕΝΙΚΑ
Η διαδρομή αυτή είναι μια πολύ εύκολη πεζοπορία που μας επιτρέπει να γνωρίσουμε τον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου, ο οποίος είναι ένα μέρος με μεγάλο γεωλογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Στην περιοχή της Λαυρεωτικής η μεταλλευτική δραστηριότητα αναπτύχθηκε από την αρχαιότητα. Ήδη από το 3000 πΧ υπήρχε δραστηριότητα εξόρυξης χαλκού από την περιοχή του Θορικού. Παρά την εγκατάλειψη της μεταλλευτικής δραστηριότητας από το 2ο αιώνα π.Χ., τα μεταλλεία αναβίωσαν στα τέλη του 19ου αιώνα και η λειτουργία τους συνεχίστηκε ως και τη δεκαετία του 1980. Η διαδρομή δε διατρέχει όλη την έκταση της περιοχής ενδιαφέροντος αλλά προσφέρει μια πολύ αντιπροσωπευτική εικόνα της καθώς περνά τόσο από αρχαία όσο και από σύγχρονα πεδία εξόρυξης. Το συνολικό μήκος της (όπως την πραγματοποιήσαμε) είναι περίπου 15 χλμ. Ο Εθνικός Δρυμός είναι στην κυριολεξία ένα ανοικτό ορυκτολογικό και αρχαιολογικό μουσείο και μπορεί κανείς να τον εξερευνήσει ακολουθώντας πολλές δυνατές εναλλακτικές διαδρομές. Στην περιγραφή που ακολουθεί αναφέρονται σε παρένθεση τα σημεία προορισμού (waypoints) του αντίστοιχου αρχείου καταγραφής του GPS.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ
Το ξεκίνημα της διαδρομής γίνεται από το χωριό Άγιος Κωνσταντίνος (Καμάριζα), το οποίο βρίσκεται λίγο βορειότερα από το Λαύριο. Ερχόμενοι από Αθήνα στην είσοδο του Λαυρίου συναντάμε μια κυκλική πλατεία. Συνεχίζοντας για το Λαύριο σε απόσταση 300 μ από την πλατεία κάνουμε δεξιά. Στο σημείο αυτό υπάρχουν ταμπέλες "προς Αγ. Κωνσταντίνο". Μετά από 4 χλμ, καθώς μπαίνουμε στον οικισμό του Αγ. Κωνσταντίνου συναντάμε διασταύρωση με ταμπέλες που δείχνουν "προς Εθνικό Δρυμό, χώρο αναψυχής, Αγ. Τριάδα". Στη διασταύρωση αυτή κάνουμε αριστερά και μετά από 400 μ συναντάμε στα δεξιά μας ένα γήπεδο. Αυτό είναι ένα καλό σημείο να αφήσουμε το αυτοκίνητο και να συνεχίσουμε πεζοί.


 • Μετά από 140 μ συναντάμε στα αριστερά μας ένα χωματόδρομο (XOMARI1) τον οποίο και ακολουθούμε.
 • Μετά από 270 μ φτάνουμε σε διακλάδωση (DIAKL). Ο δεξιός κλάδος οδηγεί σε κάποιες αρχαίες στοές. Ακολουθώντας τον αριστερό κλάδο, μετά από περίπου 250 μ διακρίνουμε στα αριστερά μας και σε απόσταση περίπου 80 μ ένα ερειπωμένο κτίσμα (EREIP+PIGADI). Μπορούμε να επισκεφθούμε το κτίσμα κοντά στο οποίο υπάρχει ένα πολύ βαθύ φρέαρ: η πέτρα που πέταξα κουτρουβαλούσε για περισσότερα από 15 δευτερόλεπτα!
 • Αφού επισκεφθούμε το κτίσμα, επιστρέφουμε στο χωματόδρομο. Μετά από λίγα μέτρα, στα δεξιά του χωματόδρομου ξεκινά μονοπάτι που οδηγεί σε σπηλιές (SPILAIA).
 • Επιστρέφουμε από το χωματόδρομο που ακολουθήσαμε αλλά δε θα φτάσουμε ως τον ασφαλτόδρομο: σε απόσταση 85 μ από τη διακλάδωση (DIAKL1) ακολουθούμε στα αριστερά μας ένα φαρδύ μονοπάτι (MONOPATI1) που ανηφορίζει μέσα στο πευκοδάσος.
 • Το μονοπάτι σύντομα στενεύει πολύ αλλά ακολουθώντας πορεία περίπου 220ο καταλήγουμε σε ξέφωτο (XEFOTO). Στη δυτική πλευρά του ξέφωτου καταλήγει χωματόδρομος (XOMATODR). Εμείς όμως συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση και μπαίνουμε σε στενό μονοπάτι το οποίο ανηφορίζει ελαφρά αφήνοντας το ξέφωτο με κατεύθυνση σχεδόν νότια. • Μετά από 200 μ συναντάμε στα αριστερά μας ασφαλτόδρομο ο οποίος οδηγεί στον πυρήνα του αρχαιολογικού χώρου, στον οποίο υπάρχουν πλήθος μεταλλευτικών φρεάτων καθώς και αρχαία πλυντήρια μεταλλεύματος (PLYNTIRIA). Ο χώρος είναι πλέον περιφραγμένος και δυστυχώς δεν είναι πλέον επισκέψιμος παρά μόνο κατόπιν συνεννόησης με το αρχαιολογικό μουσείο του Λαυρίου. Όταν είχα βρεθεί εκεί πριν από 7 περίπου χρόνια, ο αρχαιολογικός χώρος ήταν ανοικτός και χωρίς περίφραξη.
 • Μετά από ακόμη 330 μ πορείας στον ασφαλτόδρομο, συναντάμε ταμπέλα (GEOSITE4) που μας οδηγεί σε δύο αρχαία μεταλλευτικά που υπάρχουν σε απόσταση 80 μ αριστερότερα του ασφαλτόδρομου (2FREATA).
 • Μετά από 40 μ, ξεκινά στα αριστερά μας ένας χωματόδρομος. Στο ξεκίνημά του υπάρχει ταμπέλα "προς αρχαίο μεταλλευτικό εργαστήριο" (XOM-ERGASTIRI). Ακολουθούμε το χωματόδρομο αυτό.
 • Μετά από 310 μ πορείας στο χωματόδρομο, συναντάμε στα αριστερά μας μικρό περιφραγμένο χώρο, πιθανώς μεταλλευτικό εργαστήριο (ERGASTIRI).
 • Συνεχίζοντας την πορεία μας, σε απόσταση 260 μ από το εργαστήρι, ο χωματόδρομος διακλαδίζεται. Ακολουθούμε τον αριστερό κλάδο συνεχίζοντας την πορεία μας στην ίδια κατεύθυνση.
 • Σε απόσταση 170 μ από τη διακλάδωση, φτάνουμε στο αρχαίο μεταλλευτικό εργαστήριο "Κορδέλλα" με την εντυπωσιακή λιθοδομή (KORDELLA). Ο χώρος είναι περιφραγμένος.


ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Η διαδρομή που περιγράφεται εδώ εξερευνεί ένα μικρό μόνο μέρος των σημείων ενδιαφέροντος της περιοχής του Εθνικού Δρυμού. Υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή της Λαυρεωτικής πολλά σημεία γεωλογικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να βρει στις ακόλουθες πηγές:

ΔΕΔΟΜΕΝΑ GPS

Τα παρακάτω αρχεία είναι σε μορφή συμβατή με το πρόγραμμα ψηφιακού χάρτη OziExplorer. Μπορούν να απεικονιστούν σε ψηφιακό χάρτη καθώς και να φορτωθούν σε συσκευή δέκτη GPS.

Αρχείο με τις διαδρομές και τα waypoints για το Google Earth: lavrio-sounio.kmz