Μακρινίτσα - Κουκουράβα - Άνω Βόλος


Θέα προς το Βόλο από την πλατεία της Μακρινίτσας.


Η εκκλησία και η μεγάλη κρήνη στην πλατεία της Μακρινίτσας.


Το καλντερίμι κοντά στο ξεκίνημά του.


Η Πορταριά.


Εγκαταλειμμένο κτίσμα.


Πλησιάζοντας τον Άγιο Γεώργιο.


Όμορφο σπίτι στην Κουκουράβα.


Όμορφο σπίτι στην Κουκουράβα.


Η Μακρινίτσα καθώς πλησιάζουμε στον Άγιο Ονούφριο.

Η διαδρομή αυτή ξεκινά από την πλατεία Μπράνη της Μακρινίτσας και φτάνει μέχρι τις παρυφές του Βόλου. Έχει μήκος 4.8 χλμ και υψομετρική διαφορά κατάβασης 340 μ. Είναι μια διαδρομή η οποία διασχίζει σε όλη του την έκταση τον παραδοσιακό οικισμό της Μακρινίτσας και αποτελούσε κάποτε τη "μεγάλη στράτα" που συνέδεε το Βόλο με τη Μακρινίτσα και τα γύρω χωριά. Η διαδρομή αυτή μας επιτρέπει να θαυμάσουμε την αρχιτεκτονική των σπιτιών της Μακρινίτσας και την υπέροχη θέα προς το Βόλο και τον Παγασητικό. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής είναι πάνω σε άριστα διατηρημένο καλντερίμι διασχίζοντας την κάτω συνοικία της Μακρινίτσας, την Κουκουράβα. Η διαδρομή μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε αυτοτελώς είτε ως συνέχεια της διαδρομής "Χάνια - Πορταριά"
 • Ξεκινάμε από την πλατεία Μπράνη της Μακρινίτσας (BRANI). Η πλατεία αυτή είναι ουσιαστικά ο χώρος στάθμευσης του χωριού. Λίγο πριν από την πλατεία έχουμε συναντήσει και το στενό ασφαλτόδρομο που οδηγεί στο Βόλο (ASFBOLOS).
 • Από την πλατεία αυτή ξεκινά το κεντρικό καλντερίμι της Μακρινίτσας, με κατεύθυνση σχεδόν δυτική, το οποίο έχοντας δεξιά και αριστερά του τουριστικά καταστήματα οδηγεί στην κεντρική πλατεία του χωριού (PLATMAKRIN).
 • Στην πλατεία συναντάμε στα δεξιά μας μια εντυπωσιακή κρήνη, την εκκλησία του Άγιου Ιωάννη και συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση ακολουθώντας κατηφορικό καλτερίμι το οποίο ξεκινά πίσω από την εκκλησία.
 • Κατηφορίζουμε ακολουθώντας το καλντερίμι και σε 620μ έρχεται από τα αριστερά μας ένας ασφαλτόδρομος και ενώνεται με το καλντερίμι (ASFSYN). Οδεύοντας πάνω στην άσφαλτο ακολουθώντας την ίδια πορεία καταλήγουμε σε σπίτι. Εκεί κάνουμε αριστερά.
 • Κατεβαίνοντας συναντάμε τον Άγιο Γεώργιο, μια πολύ γραφική εκκλησία με πολύ όμορφη θέα από τον περίβολό της (KLISIA). Αξίζει μια επίσκεψη και μια στάση στον περίβολο.
 • Σε 350μ από την εκκλησία, το καλντερίμι κάνει μια απότομη αριστερή στροφή. Εμείς δε στρίβουμε αλλά ακολουθούμε την ίδια κατεύθυνση ακολουθώντας άλλο καλντερίμι το οποίο φεύγει πάνω στη στροφή (NOUTURN).
 • Το καλντερίμι αυτό γίνεται τσιμεντόδρομος και σε 80μ από τη στροφή καταλήγει σε άσφαλτο (ASFDEX). Εκεί κάνουμε δεξιά και ακολουθούμε τον ασφαλτόδρομο.
 • Μετά από 150μ πορείας στον ασφαλτόδρομο βρίσκουμε το καλντερίμι στα αριστερά μας και το ακολουθούμε (KALDARI). 
 • Μετά από 100μ το καλντερίμι διασχίζει την άσφαλτο και συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση (DIASASF).
 • Σε άλλα 200μ φτάνουμε σε διαμορφωμένο πλάτωμα σε βραχώδες έδαφος (PLATOMABR) όπου το καλντερίμι αλλάζει πορεία από 2300 σε 700 (η πορεία είναι σαφής).
 • Σε άλλα 120μ καλντερίμι έρχεται λοξά δεξιά μας αλλά δεν το ακολουθούμε και συνεχίζουμε την ίδια πορεία (005).
 • Σε άλλα 60μ συναντάμε διακλάδωση στην οποία ακολουθούμε το δεξιό (κατηφορικό) κλάδο (DIAKKDEX).
 • Σε άλλα 100μ το μονοπάτι κάνει "αναστροφή" ενώ βρίσκεται ανάμεσα σε σπίτια (006). Στο σημείο αυτό υπάρχει σήμανση.
 • Σε άλλα 100μ το μονοπάτι καταλήγει σε κεντρικό ασφαλτόδρομο στον οποίο κάνουμε δεξιά.
 • Περπατάμε στον ασφαλτόδρομο για περίπου 400μ. Δεν ακολουθούμε στενό τσιμεντόδρομο που κατηφορίζει στα αριστερά του δρόμου παρά συνεχίζουμε για λίγα μέτρα ακόμα και εκεί βρίσκουμε το μονοπάτι στα αριστερά του δρόμου (MONBARA). Το ξεκίνημα του μονοπατιού είναι πίσω από την προστατευτική μπάρα του δρόμου. Όταν κατέγραψα τη διαδρομή το καλοκαίρι του 2008 στο σημείο αυτό υπήρχε μεγάλη κίτρινη ταμπέλα με την ένδειξη "Βόλος".
 • Το μονοπάτι κατηφορίζει πλέον σε πλαγιές χωρίς βλάστηση και σε 400 μ από το ξεκίνημά του διασχίζει ένα βραχώδες πέρασμα. Στα αριστερά μας βρίσκεται το "Μέγα Ρέμα" και το μονοπάτι κατηφορίζει προς αυτό. Η ρεματιά αυτή είναι η αρχή του χείμαρρου Κραυσιδώνα ο οποίος διασχίζει την πόλη του Βόλου. Στη ρεματιά αυτή υπάρχουν εγκαταλειμμένα υδροτριβεία και βυρσοδεψεία.
 • Σύντομα το μονοπάτι εισέρχεται σε πευκοδάσος όπου η πορεία του γίνεται λίγο ασαφής αλλά δεν θα έχουμε πρόβλημα διατηρώντας σταθερή την κατεύθυνση της πορείας μας (PEFKODASOS).
 • Κατεβαίνοντας προς το ρέμα καταλήγουμε σε πλακόστρωτο το οποίο ακολουθούμε αριστερά (PLAKOSTARI). (Ακολουθώντας το δεξιά θα καταλήγουμε σε μια μικρή εκκλησία).
 • Κατηφορίζουμε προς το ρέμα ακολουθώντας το πλακόστρωτο, περνάμε το ρέμα και ακολουθούμε χωματόδρομο έχοντας το ρέμα στα δεξιά μας. Σε λίγα μέτρα συναντάμε γεφύρι στα δεξιά μας (GIOFUR), περνάμε το ρέμα πάνω σε αυτό και φτάνουμε στα πρώτα σπίτια της συνοικίας του Αγίου Ονουφρίου του δήμου Ιωλκού (SPITIA).
 • Περνάμε την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (PLATETHANAN) και φτάνουμε σε διασταύρωση όπου ακολουθούμε τον ασφαλτόδρομο που κατηφορίζει αριστερά. Συνεχίζοντας στο δρόμο αυτό καταλήγουμε στον κεντρικό δρόμο Βόλου - Πορταριάς, στο τέρμα του αστικού λεωφορείου 4. Από το σημείο αυτό μπορούμε να επιστρέψουμε στο κέντρο του Βόλου με το λεωφορείο.
ΔΕΔΟΜΕΝΑ GPS

Τα παρακάτω αρχεία είναι σε μορφή συμβατή με το πρόγραμμα ψηφιακού χάρτη OziExplorer. Μπορούν να απεικονιστούν σε ψηφιακό χάρτη καθώς και να φορτωθούν σε συσκευή δέκτη GPS.

Αρχείο με τις διαδρομές και τα waypoints για το Google Earth: makrinitsa-volos.kmz