Οδηγίες χρήσης των διαδρομών για Πήλιο
Επειδή η λίστα με τις διαδρομές στο Πήλιο έχει πλέον μεγαλώσει πολύ, θεώρησα σκόπιμο να γράψω κάποιες οδηγίες που θα σας φανούν χρήσιμες αν θελήσετε να πραγματοποιήσετε διαδοχικά περισσότερες από μία διαδρομές.

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΚΑΤΑΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΣΗΣ
Tο Πήλιο έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: μπορεί κανείς να ανέβει μέχρι ένα μεγάλο υψόμετρο (περίπου 1200μ.) με συγκοινωνίες και από εκεί να διανύσει πολλές από τις διαδρομές που περιγράφονται εδώ ως καταβάσεις, κάνοντάς τες προσιτές ακόμα και σε άπειρους πεζοπόρους. Οι διαδρομές αυτές σημειώνονται εδώ με το γράμμα . Τέτοιες διαδρομές είναι οι εξής:

 1. Χάνια - Ζαγορά και Χάνια - Τσαγκαράδα, όπου μπορεί κανείς να ανέβει με λεωφορείο ως τα Χάνια.
 2. Ζαγορά - Χορευτό, όπου μπορεί κανείς να φτάσει στη Ζαγορά με λεωφορείο ή να συνεχίσει την κατάβαση ξεκινώντας από τα Χάνια.
 3. Χάνια - Πορταριά, όπου μπορεί κανείς να ανέβει με λεωφορείο ως τα Χάνια.
 4. Μακρινίτσα - Κουκουράβα - Άνω Βόλος, όπου μπορεί κανείς να ανέβει με λεωφορείο ως τη Μακρινίτσα. Η διαδρομή αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί διαδοχικά μετά τη "Χάνια - Πορταριά". Η Πορταριά και η Μακρινίτσα απέχουν περίπου 3 χλμ σε ασφαλτόδρομο.
 5. Χάνια - Κισσός, όπου μπορεί κανείς να ανέβει με λεωφορείο ως τα Χάνια.
 6. Μούρεσι - Νταμούχαρη - Αγ. Ιωάννης, όπου μπορεί κανείς να φτάσει ως το Μούρεσι με λεωφορείο. Επίσης, η διαδρομή αυτή μπορεί να γίνει διαδοχικά μετά τις "Χάνια - Κισσός" και "Κισσός - Μούρεσι".
 7. Βυζίτσα - Καλά Νερά, όπου μπορεί κανείς να ανέβει με λεωφορείο ως τη Βυζίτσα.
 8. Πινακάτες - Καλά Νερά, όπου μπορεί κανείς να ανέβει με λεωφορείο ως τις Πινακάτες.
Επιπλέον, περιγράφονται και κάποιες διαδρομές ανάβασης, όπως Καλά Νερά - Μηλιές και Άνω Λεχώνια - Άγιος Γεώργιος. Αυτές σημειώνονται με το γράμμα και περιγράφονται ως αναβάσεις καθώς αποτελούν αφετηρίες μεγάλων διασχίσεων όπως Άνω Λεχώνια - Τσαγκαράδα και Καλά Νερά - Τσαγκαράδα.

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΔΙΑΣΧΙΣΗΣ

Οι διαδρομές διάσχισης, δηλαδή εκείνες που διατρέχουν μεγάλο μέρος του ορεινού όγκου του Πηλίου, σημειώνονται εδώ με το γράμμα . Προς το παρόν περιγράφεται μόνο μία τέτοια διαδρομή: η διάσχιση από Μακρινίτσα ως το Πουρί. Άλλες τέτοιες διαδρομές -τις οποίες ελπίζω να μπορέσω να ξαναπερπατήσω σύντομα- είναι οι  Μηλιές - Τσαγκαράδα - Νταμούχαρη και Άγιος Γεώργιος - Τσαγκαράδα. Εννοείται βέβαια ότι μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια διάσχιση "ενώνοντας" κατάλληλα δύο καταβάσεις ή αναβάσεις π.χ. Πορταριά - Χάνια - Κισσός.

ΠΑΡΑΛΙΑΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Οι διαδρομές αυτές, οι οποίες σημειώνονται με , είναι πορείες που οδεύουν κατά κύριο λόγο κοντά στην ακτή, με υψομετρικές διαφορές μικρότερες από 150 μ. Τέτοιες διαδρομές είναι οι εξής:

 1. Χορευτό - Ανάληψη - Ελίτσα - Πουρί
 2. Πουρί - Οβριός - Κερασόρεμα
 3. Χορευτό - Άγ. Ιωάννης - Νταμούχαρη - Φακίστρα
 4. Φακίστρα - Λιμνιώνας - Λαμπινού