ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ
Αμφίκλεια - Πηγές Αγ. Νικολάου - Παναγία Ιερουσαλήμ

Ταξιδεύοντας προς την Αμφίκλεια.Στο σταθμό της Αμφίκλειας.Η ρεματιά στο ξεκίνημα της διαδρομής.


Σήμανση "22" πριν την Παναγία Ιερουσαλήμ.Η διακλάδωση προς Παναγία Ιερουσαλήμ.Μεγάλη "σάρα".

ΓΕΝΙΚΑ
Η διαδρομή που περιγράφεται εδώ είναι μια σύντομη σχετικά πορεία στον ανατολικό Παρνασσό με αφετηρία την Αμφίκλεια, κωμόπολη της επαρχίας Λοκρίδος του νομού Φθιώτιδος. Η Αμφίκλεια, που αποτελεί την ανατολική "πύλη" του Παρνασσού, είναι η εναλλακτική λύση για όσους θέλουν να χαρούν τις ομορφιές του Παρνασσού αποφεύγοντας την κίνηση και την "πασαρέλα" της Αράχωβας. Η διαδρομή αυτή είναι μια ιδανική πρόταση για ημερήσια εκδρομή από την Αθήνα. Φροντίστε να ρυθμίσετε το χρόνο σας ώστε να εξερευνήσετε και την Αμφίκλεία. Όπως θα δείτε από τις φωτογραφίες το αξίζει!

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

  • Το ξεκίνημα της διαδρομής γίνεται από τη νότια άκρη της Αμφίκλειας. Απο εκεί ξεκινά αγροτικός δρόμος ο οποίος εισχωρεί στη χαράδρα του Κεραμιδιού. Βαδίζουμε στο δρόμο αυτό για λίγα λεπτά. Αφού διασχίσουμε το ρέμα δύο φορές και βρισκόμαστε στην αριστερή πλευρά του, βρίσκουμε στα αριστερά μας κόκκινα σημάδια πάνω σε πέτρες, τα οποία σηματοδοτούν την αρχή του μονοπατιού.
  • Εκεί αφήνουμε το δρόμο και αρχίζουμε να ανηφορίζουμε αριστερά του. Μετά από λίγα μέτρα συναντάμε ταμπέλα η οποία γράφει "προς Παναγία Ιερουσαλήμ".
  • Το μονοπάτι είναι παντού φανερό και καλογραμμένο. Η σήμανση, ("22") τουλάχιστο μέχρι την πρώτη διακλάδωση, είναι συνεπής και δεν υπάρχει καμμία δυσκολία.
  • Μετά από μία περίπου ώρα φτάνουμε σε διακλάδωση όπου υπάρχουν ταμπέλες. Ακολουθώντας τον αριστερό κλάδο, μετά από 5 περίπου λεπτά φτάνουμε στην εκκλησία της Αγίας Ιερουσαλήμ, ο οποία είναι χτισμένη μέσα σε μια σπηλιά. Η εκκλησία αυτή λέγεται ότι χτίστικε το 12ο αιώνα από ιππότες του τάγματος των Ναϊτών της 4ης Σταυροφορίας.
  • Επιστρέφουμε από τον ίδιο δρόμο στη διακλάδωση και συνεχίζουμε στον άλλο κλάδο. Περνάμε από μια μεγάλη σάρα και συναντάμε πηγές με καθαρό νερό. Εκεί υπάρχει ένα πλάτωμα με ωραία θέα στη χαράδρα και είναι ιδανικό μέρος για μια μεγάλη στάση.
  • Μετά το βραχώδες πέρασμα το μονοπάτι μπαίνει σε δάσος και γίνεται λιγότερο ανηφορικά. Εδώ όμως αρχίζουν τα προβλήματα καθώς με τις τελευταίες κακοκαιρίες πολλά δέντρα έχουν πέσει κλείνοντας κατά τόπους το μονοπάτι, ενώ η σήμανση γίνεται κάπως πιο αραιή καθώς πολλά σημάδια που ήταν καρφωμένα στα δέντρα έχουν χαθεί.
  • Εμείς ακολουθήσαμε το μονοπάτι μέχρι το σημείο που ήταν αδύνατο να συνεχίσουμε με τον εξοπλισμό που διαθέταμε. Από το υψόμετρο των 1100 το χιόνι έκανε τα πράγματα πολύ δύσκολα...
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Μπορείτε να συνεχίσετε ακολουθώντας το μονοπάτι "22". Μετά από δύο ακόμη ώρες πορείας φτάνετε σε λάκκες με καλύβα. Εκεί καταλήγει αγροτικός δρόμος από τη Φτερόλακκα τον οποίο αν ακολουθήσετε για 6 περίπου km θα φτάσετε στο χιονοδρομικό κέντρο. Ακολουθώντας την άσφαλτο που κατηφορίζει μετά από 4 ακόμα km θα φτάσετε στο καταφύγιο του ΕΟΣ Αθηνών. Τη διαδρομή αυτή δεν την έχουμε πραγματοποιήσει στο σύνολό της οπότε καλό είναι να συμβουλευτείτε κάποιον χάρτη. Εμείς είχαμε το χάρτη της "Κεντρικός Παρνασσός" της "Ανάβασης" σε κλίμακα 1:25000. Υπάρχει επίσης και ένας παλαιότερος χάρτης όλου του Παρνασσού σε κλίμακα 1:55000 επίσης από την "Ανάβαση".

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΑΣΕΤΕ
Από την Αθήνα μπορείτε να έρθετε με τρένο, η διαδρομή διαρκεί περίπου 2 ώρες. Από το σταθμό για να φτάσετε στο χωριό (20' περίπου) ακολουθείτε το δρόμο που ξεκινά από το σταθμό και στη συνέχεια ακολουθείτε τις ταμπέλες προς το κέντρο υγείας. Αν ταξιδέψετε Κυριακή, για να αποφύγετε το συνωστισμό, προτιμήστε να επιστρέψετε με τοπικό τρένο που να έρχεται από Στυλίδα και όχι από Θεσσαλονίκη. Αν έρθετε με αυτοκίνητο, ακολουθείτε την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, κατευθύνεστε προς Θήβα, Λειβαδιά και στη συνέχεια παίρνετε την παλαιά εθνική οδό προς Λαμία.
 
 

Η Παναγία Ιερουσαλήμ.

 

Στο εσωτερικό της εκκλησίας.

 

Στις πηγές του Αγ. Νικολάου.

 

Στο βράχο γράφει "προς Λιάκουρα" (κορυφή).

Βραχώδες πέρασμα. Ψηλά φαίνεται και ένα σημάδι.

Δυσάρεστες εκπλήξεις...