Στην παραλία Πάλτση, στο ανατολικό Πήλιο.


Στη διαδρομή Αγ. Δημήτριος - Αγ. Ιωάννης.


Καλντερίμι στην Πορταριά.


Βρύση στην Πορταριά.


Στη διαδρομή Καλά Νερά - Μηλιές.


Κρήνη στη διαδρομή Μηλιές - Τσαγκαράδα.


Πυκνό δάσος οξιάς στη διαδρομή Μηλιές - Τσαγκαράδα.


 

Γενικά για το Πήλιο


Το Πήλιο είναι ένα από τα πιο όμορφα βουνά της Ελλάδας, με ένα τεράστιο δίκτυο μονοπατιών (πάνω από 500 χλμ συνολικά!), εκπληκτικές παραλίες, πυκνή βλάστηση και πολλά νερά. Το Πήλιο συνδυάζει με τον ιδανικότερο τρόπο το βουνό με τη θάλασσα. Παρά το θησαυρό πεζοπορικών διαδρομών που διαθέτει το βουνό, ένα μεγάλο μέρος από τα μονοπάτια του έχει προβλήματα σήμανσης, βατότητας ή και τα δύο. Τα τελευταία χρόνια γίνεται από τις τοπικές αρχές αλλά και απο εθελοντές προσπάθεια να καθαριστούν και να σηματοδοτηθούν αρκετές διαδρομές. Παρόλα αυτά η σήμανση σε πολλές διαδρομές παραμένει αραιή και αποσπασματική. Οι πιο γνωστές πεζοπορικές διαδρομές, οι οποίες είναι και οι πιο βατές, εύκολες και κατάλληλες για όλους είναι:
 1. Καλά Νερά - Μηλιές: Το ξεκίνημα της διαδρομής από Καλά Νερά γίνεται από το 19ο χλμ του δρόμου από Βόλο, όπου φεύγει αριστερά μικρός τσιμεντόδρομος που κατευθύνεται προς το νεκροταφείο και τον οικισμό Αργυραίικα. Στην αρχή υπάρχουν ταμπέλες που οδηγούν στο καλντερίμι.
 2. Μηλιές - Τσαγκαράδα: Το ξεκίνημα γίνεται από καλντερίμι δίπλα από τη βιβλιοθήκη στην κεντρική πλατεία του χωριού. Μέχρι την Τσαγκαράδα υπάρχει σήμανση (κατά τόπους όμως αραιή)  με κόκκινα σημάδια.
 3. Τσαγκαράδα - Νταμούχαρη: Ένα υπέροχο καλντερίμι που κατηφορίζει με πολλές στροφές από την Τσαγκαράδα προς την παραλία Νταμούχαρη προσφέροντας ανεπανάληπτη θέα στο Αιγαίο. Το ξεκίνημα γίνεται από την πλατεία της συνοικίας της Αγίας Παρασκευής της Τσαγκαράδας.
 4. Μηλιές - Λεχώνια: Πορεία μήκους 16 χλμ πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές. Προσφέρει υπέροχη θέα στον Παγασητικό και τη δυνατότητα να θαυμάσετε μοναδικά τεχνικά έργα (σήραγγες, γέφυρες, σταθμούς) των αρχών του περασμένου αιώνα.
Οι τρεις πρώτες δεν περιγράφονται εδώ -ήταν οι πρώτες που έκανα αλλά δυστυχώς τότε δεν κρατούσα σημειώσεις, ελπίζω να τις ξαναπραγματοποιήσω σύντομα- αλλά θα βρείτε αναλυτικότατες περιγραφές τους στο ένθετο βιβλίο του χάρτη των εκδόσεων Road (βλ. βιβλιογραφία) αλλά και στην ιστοσελίδα http://www.oreivatein.com.

Στο βορειοανατολικό Πήλιο, κοντά στο Χορευτό υπάρχει η παραλία "Παρίσαινα" όπου πολύς κόσμος κάνει ελεύθερη κατασκήνωση (υπάρχει αρκετή σκιά καθώς επίσης και νερό). Στην παραλία αυτή φτάνετε πολύ εύκολα από το Χορευτό κατευθυνόμενοι προς το βόρειο άκρο της παραλίας, απ' όπου φεύγει μονοπάτι το οποίο περνάει πάνω από τα απότομα βράχια που χωρίζουν την παραλία του Χορευτού από την Παρίσαινα. 
 
Την παραπάνω παράγραφο για την Παρίσαινα την έγραψα το 2004 και σκοπίμως δεν την αλλάζω. Τον τελευταίο χρόνο, μετά από μια σειρά παράνομων ενεργειών κάποιων κερδοσκόπων, η παραλία αυτή παραδίδεται στον "πολιτισμό" του ΙΧ, της ομπρελοξαπλώστρας και της καντίνας. Επίσης, μετά την παράνομη μετατροπή του θαυμάσιου παρόχθιου καλντεριμιού σε δρόμο, μπορούν πλέον και τα αυτοκίνητα να έχουν πρόσβαση στην παραλία. Περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση εκεί θα βρείτε στην ιστοσελίδα των "Φίλων της Παρίσαινας".

Συνεχίζοντας βόρεια από την παραλία της Παρίσαινας, φεύγει μονοπάτι πολύ φανερό και σκιερό (!) το οποίο κατευθύνεται προς τις παραλίες Ανάληψη, Ελίτσα και καταλήγει σε μικρή εκκλησία δίπλα στη θάλασσα μετά από 1.5 ώρες πορείας. Στην πορεία συναντάμε μια ακόμη παραλία ιδανική για κατασκήνωση (άφθονη σκιά και πηγή με καθαρό νερό). Στην παραλία αυτή υπάρχει και ένα εγκαταλειμμένο οίκημα. 

Βιβλιογραφία
Περισσότερες πληροφορίες για το Πήλιο μπορείτε να βρείτε στις ακόλουθες πηγές:

 1. Χάρτης σε κλίμακα 1:50000 των εκδόσεων Road. Περιέχει και ένα ένθετο με γενικές πληροφορίες και την αναλυτική περιγραφή της διάσχισης από Καλά Νερά μέχρι Νταμούχαρη.
 2. Χάρτης για το κεντρικό Πήλιο σε κλίμακα 1:25000 των εκδόσεων Ανάβαση.
 3. Χάρτες για το βόρειο και το νότιο Πήλιο σε κλίμακα 1:25000 των εκδόσεων Ανάβαση.
 4. Σ. Ψημμένος, Ανεξερεύνητο Πήλιο, εκδόσεις Road, 2002. Περιέχει πολλές πληροφορίες για την ιστορία, τη μυθολογία και την αρχιτεκτονική της ευρύτερης περιοχής. Δε δίνει έμφαση στην πεζοπορία.
 5. Ν. Χαρατσής, Οδηγός Πηλίου για περιπατητές, εκδόσεις Γραφή, Βόλος 1995. Αποτελεί μια πραγματικά αξιέπαινη προσπάθεια καταγραφής των παραδοσιακών διαδρομών στο Πήλιο. Περιέχει αναλυτικές περιγραφές πάρα πολλών διαδρομών (πάνω από 80!) σε μονοπάτια και καλντερίμια στο Πήλιο. Με το βιβλίο αυτό , ένα χάρτη και λίγη διάθεση για περιπέτεια μπορείτε να περπατήσετε τις περισσότερες διαδρομές.
 6. Περιοδικό Κορφές, τεύχος 166 (Μάρτιος - Απρίλιος 2004). Περιέχει περιγραφή και φωτογραφίες από τη διαδρομή Μακρινίτσα - Πουρί.
 7. http://www.hellaspath.gr : Περιέχει περιγραφές και δεδομένα GPS για αρκετές διαδρομές στο Πήλιο.
 8. http://server-5.iti.gr/sotiris/public/routes.htm : Περιέχει περιγραφές και δεδομένα GPS για αρκετές διαδρομές στο Πήλιο.
 9. http://www.ktelvolou.gr : Δρομολόγια των λεωφορείων στο Πήλιο. Θα σας χρειαστούν σίγουρα, ακόμα κι αν έρθετε με ιδιωτικό αυτοκίνητο, καθώς οι περισσότερες ενδιαφέρουσες διαδρομές δεν είναι κυκλικές.
 10. http://www.geocities.com/panvolou: Φυσιολατρικός Όμιλος Βόλου "ο Πάν".


 

Μονοπάτι κοντά στην Τσαγκαράδα.

Θέα στο Αιγαίο οδεύοντας προς Τσαγκαράδα.

Θέα προς το Βόλο από τη διαδρομή Πορταριά - Χάνια.