Χάνια - Ζαγορά


 

Το καλντερίμι, πολύ φαρδύ στο ξεκίνημά του, έξω από τα Χάνια. 

Οι πίστες του χιονοδρομικού κέντρου στην κορυφή Αγριόλευκες. 

Καλντερίμι στη Ζαγορά 

Τα Χάνια είναι ένα πολύ καλό σημείο για το ξεκίνημα της διαδρομής γιατί είναι το ψηλότερο σημείο του δρόμου Βόλου- Ζαγοράς. Για τα Χάνια υπάρχουν 4 δρομολόγια του ΚΤΕΛ από το Βόλο. Το ξεκίνημα της διαδρομής γίνεται από το ξενοδοχείο Πηλέας, σε υψόμετρο περίπου 1200 μέτρα. Θα χρειαστείτε περίπου 3 ώρες για να φτάσετε στη Ζαγορά. 
 • Στο πίσω μέρος του Πηλέα, ανάμεσα στο ξενοδοχείο και ένα μικρό γήπεδο, ξεκινά αγροτικός δρόμος ο οποίος διακλαδίζεται. Ακολουθούμε το δεξί κλάδο.
 • Ο δρόμος στενεύει, γίνεται καλντερίμι και περνά πάνω από ένα ρέμα.
 • Στη συνέχεια ενώνεται με άλλο αγροτικό δρόμο που έρχεται από τα αριστερά και ξαναγίνεται καλντερίμι. Στο σημείο αυτό υπάρχει και η χαρακτηριστική κίτρινη ταμπέλα της σήμανσης. Στο Πήλιο συναντάμε συχνά τέτοιες ταμπέλες, δυστυχώς όμως μόνο στο ξεκίνημα των διαδρομών... Προφανώς όποιος τις έβαλε δεν πίστευε ποτέ ότι κάποιος θα ήθελε να πάει με τα πόδια από τα Χάνια στη Ζαγορά.
 • Συναντάμε ασφαλτόδρομο και για να ξαναβρούμε το μονοπάτι ακολουθούμε την άσφαλτο λίγο αριστερά.
 • Στο σημείο όπου διακλαδίζονται 4 μονοπάτια, ακολουθούμε εκείνο που πηγαίνει παράλληλα με τη γραμμή της ΔΕΗ.
 • Συνεχίζοντας, το καλντερίμι συναντά τον ασφαλτόδρομο δέκα ακόμη φορές. Αυτό γίνεται γιατί ο δρόμος κατηφορίζει με φουρκέτες. Σε όλες τις συναντήσεις με τον ασφαλτόδρομο, ξαναβρίκουμε το καλντερίμι περπατώντας αριστερά στην άσφαλτο, άλλες φορές λίγο και άλλες πολύ. Στην 6η συνάντηση θα βρείτε βρύση, μεταξύ 8ης και 9ης υπάρχει καθίζηση (προσοχή!), ενώ μεταξύ 9ης και 10ης το υπάρχει πυκνή βλάστηση από φτέρες.
 • Στη 10η (και τελευταία) συνάντηση με την άσφαλτο βρίσκουμε βαδίζοντας αριστερά την εκκλησία του προφήτη Ηλία. Εκεί υπάρχει βρύση και υπόστεγο για ξεκούραση.
 • Συνεχίζοντας στην άσφαλτο, συναντάμε αγροτικό δρόμο δεξιά τον οποίο ακολουθούμε βαδίζοντας μέσα σε κτήματα με μηλιές.
 • Στην επόμενη διακλάδωση, όπου υπάρχει παλιό σπίτι, ακολουθούμε το δεξί κλάδο.
 • Στο τέλος του δρόμου στρίβουμε δεξιά και ακολουθώντας τον αγροτικό δρόμο βγαίνουμε στην άσφαλτο.
 • Από το σημείο αυτό κατηφορίζουμε ακολουθώντας την άσφαλτο μέχρι τη Ζαγορά, περπατώντας 1.5 ώρες περίπου ακόμα. Τόσο στους χάρτες όσο και στο βιβλίο του Ν. Χαρατσή, φαίνεται να υπάρχει συντομότερη διαδρομή που ακολουθεί το καλντερίμι μετά τον προφήτη Ηλία και για μια απόσταση 2 χλμ περίπου. Δε μπορέσαμε να την ακολουθήσουμε αφ' ενός γιατί πίσω από τον προφήτη Ηλία το καλντερίμι έχει κλείσει από οργιώδη βλάστηση και αφ΄ετέρου δε βρήκαμε κάποια ταμπέλα που να μας οδηγήσει σε αυτό αργότερα. Επειδή η πορεία στην άσφαλτο είναι μάλλον άχαρη, μπορείτε από τον προφήτη Ηλία να συνεχίσετε και με λεωφορείο για τη Ζαγορά.


ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ 
(κλίκ για πιο μεγάλη εικόνα)