Χορευτό - Ανάληψη - Ελίτσα - ΠουρίΤο μονοπάτι περνά πάνω από δυσπρόσιτες αμμουδιές.

Καθώς ξεμακραίνουμε από το Χορευτό: στο βάθος φαίνονται η παραλία Παρίσαινα, η παραλία του Χορευτού και ο βράχος που τις χωρίζει.
ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ
(κάντε κλικ για πιο μεγάλη εικόνα)


Η διαδρομή αυτή είναι μια από τις πιο ωραίες παραθαλασσίες πορείες στο Πήλιο. Από το βόρειο άκρο της παραλίας ξεκινά χτιστό μονοπάτι που οδηγει σε ένα εγκαταλειμμένο αρχοντικό (το αρχοντικό του Πάντου). Φτάνοντας στο αρχοντικό κάνουμε αριστερά, προς ένα μικρό σπίτι που υπάρχει εκεί, και συνεχίζουμε ευθεία πάνω σε πολύ καλό μονοπάτι. Κατά τόπους συναντάμε και στοιχεία καλντεριμιού. Το μονοπάτι περνά πάνω από απότομες αμμουδιές και η θέα είναι καταπληκτική. Σε κάποια σημεία χρειάζεται προσοχή γιατί το μονοπάτι έχει στενέψει σημαντικά από τη βλάστηση, ενώ υπάρχει και μια μικρή καθίζηση. Περνάμε από ένα προσκυνητάρι και συνεχίζοντας το μονοπάτι κατηφορίζει προς μια μικρή παραλία. Η παραλία αυτή είναι αρκετά σκιερή, υπάρχει κοντά πηγή με τρεχούμενο νερό ενώ υπάρχει και ένα εγκαταλειμμένο οίκημα: είναι επομένως αρκετά φιλόξενη για κατασκήνωση. Τον Αύγουστο μην περιμένετε ότι θα είσαστε μόνοι, υπάρχουν ήδη πολλοί που την έχουν μάθει...

Για να συνεχίσουμε βόρεια από την παραλία αυτή, πρέπει να περάσουμε στην επόμενη ανεβαίνοντας τα βράχια που υπάρχουν στην ακτή. Η ανάβαση είναι κάπως δύσκολη, ειδικά αν κουβαλάτε βαριά σακίδια, είναι όμως πολύ ευκολότερη από παλαιότερα: κατολισθήσεις που έγιναν το χειμώνα του 2003 την έκαναν πιο ομαλή ενώ μπορείτε πλέον να την επιχειρήσετε ανεξάρτητα από το αν έχει κύμα η θάλασσα. Πριν τις κατολισθήσεις θα ήταν αδύνατο να περάσετε όταν η θάλασσα είχε κύμα.

Περνώντας τα βράχια καταλήγουμε στη βοτσαλωτή παραλία της Ανάληψης. Συνεχίζοντας βόρεια, μπορούμε να ακολουθήσουμε χωματόδρομο ο οποίος πηγαίνει παράλληλα με την ακτή. Περνώντας ένα ρέμα καταλήγουμε στην παραλία της Ελίτσας. Συνεχίζοντας βόρεια μπορούμε να καταλήξουμε σε μια μικρή εκκλησία κοντά στη θάλασσα. Εκεί υπάρχει νερό και είναι ένα ιδανικό μέρος για στάση, απαραίτητη γιατί από εδώ και πέρα μας περιμένουν τα δυσκολότερα...

Το μονοπάτι για το Πουρί δυστυχώς έχει κλείσει από τη βλάστηση, και ο μόνος τρόπος να φτάσουμε στο χωριό είναι να ακολουθήσουμε τον ασφαλτόδρομο που ξεκινάει από την παραλία της Ελίτσας. Είναι πολύ ανηφορικός, ειδικά στο ξεκίνημά του, και έχει μήκος περίπου 2.5 χλμ. Καλύτερα λοιπόν να έχει πέσει λίγο ο ήλιος όταν θα κάνετε αυτό το κομμάτι της διαδρομής. Μπορείτε να διανύσετε αυτή την απόσταση ακόμα και όταν έχει πέσει ο ήλιος: υπάρχει δημοτικός φωτισμός στο μεγαλύτερο μήκος της διαδρομής!

Ο ασφαλτόδρομος από την Ελίτσα καταλήγει σε αγροτικό δρόμο στην κάτω συνοικία του Πουριού. Από εδώ για να βγούμε στην πλατεία του χωριού κάνουμε αριστερά μέχρι να συναντήσουμε τον κεντρικό ασφαλτόδρομο. Στη διασταύρωση με αυτόν υπάρχουν ενδεικτικές πινακίδες καθώς και μια πινακίδα που γράφει "Εθνικό Μονοπάτι Ο2: Πήλιο-Όλυμπος, τμήμα Πουρί-Βένετο". Εκεί κάνουμε δεξιά και σε λίγα λεπτά συναντάμε διασταύρωση όπου υπάρχει ταμπέλα "προς Πλατεία" στην οποία κάνουμε αριστερά.

Για να συνεχίσουμε την πορεία μας προς την παραλία του Οβριού δεν είναι απαραίτητο να περάσουμε από την πλατεία του χωριού. Από το σημείο όπου η άσφαλτος από την Ελίτσα καταλήγει στον αγροτικό δρόμο, μπορούμε να κάνουμε δεξιά συνεχίζοντας την πορεία μας προς την κάτω συνοικία του Πουριού. Συνεχίζοντας στο δρόμο αυτό συναντάμε μεγάλη βρύση με δροσερό νερό. Αν έρθετε στο Πουρί με λεωφορείο (3 δρομολόγια την ημέρα από το Βόλο το καλοκαίρι), μπορείτε να καταλήξετε στη βρύση αυτή αν από τη μικρή πλατεία που τερματίζει το λεωφορείο ακολουθήσετε το καλντερίμι που κατηφορίζει.