Πουρί - Οβριός (Παλιά Μιτζέλα) - ΚερασόρεμαΠινακίδες σήμανσης του Ο2. Στην πορεία μας συναντήσαμε δύο τέτοιες ταμπέλες. 


Πλησιάζοντας στην παραλία του Οβριού. 


Βροχερή μέρα στον Οβριό. 

Σκοπός της πορείας αυτής που ξεκινήσαμε από το Πουρί ήταν να φτάσουμε στο Βένετο, ένα χωριό στο βόρειο άκρο του Πηλίου σε απόσταση περίπου 25 χλμ από το Πουρί, ακολουθώντας έναν λίγο ανορθόδοξο τρόπο... Δεν ακολουθήσαμε το μονοπάτι Ο2 παρά μια εναλλακτική διαδρομή που μας έφερε μέχρι το Κερασόρεμα,  στο οποίο όμως ήταν πολύ δύσκολο να ανέβουμε, καθώς ο χειμώνας του 2003 ήταν πολύ βαρύς με αποτέλεσμα το ρέμα να είναι γεμάτο πεσμένους κορμούς που έκαναν την ανάβαση αδύνατη. Δεν ήταν όμως άσκοπη αυτή η πορεία καθώς ανακαλύψαμε τον Οβριό, μια από τις ωραιότερες και πιο ήσυχες παραλίες στο Αιγαίο.

Ξεκινώντας από τη βρύση στην κάτω συνοικία του Πουριού ακολουθούμε τον αγροτικό δρόμο με κατεύθυνση σχεδόν βόρεια. Στη διακλάδωση που θα συναντήσουμε σε απόσταση 50 μέτρων από τη βρύση ακολουθούμε τον αριστερό κλάδο. Μετά από πορεία περίπου 3 ωρών και έχοντας διανύσει περίπου 8 χλμ φτάνουμε στην αμμουδερή παραλία του Οβριού. Εκεί μπορείτε να κατασκηνώσετε: υπάρχει νερό (λαστιχένιος αγωγός που καταλήγει στο νότιο άκρο της παραλίας) και αρκετή σκιά. 

Η παραλία αυτή λέγεται και "Παλιά Μιτζέλα" από το εγκαταλειμμένο χωριό Μιτζέλα που βρίσκεται στο δάσος πάνω από την παραλία. Το χωριό αυτό πυρπολήθηκε από τους Τούρκους το 1827. Έκτοτε δεν ξανακατοικήθηκε και τα ερείπειά του παραμένουν ξεχασμένα στο δάσος... Πολλά χαλάσματα υπάρχουν και γύρω από την παραλία του Οβριού. Μετά την ίδρυση Ελληνικού κράτους, η βασίλισσα Αμαλία παρεχώρησε έκταση στους διασκορπισμένους μιτζελιώτες για να ξαναχτίσουν το χωριό τους. Το χωριό αυτό είναι η σημερινή Αμαλιάπολη που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του Παγασητικού, κοντά στον Αλμυρό. Για να φτάσετε στα ερείπεια του χωριού υπάρχει μονοπάτι το οποίο όμως έχει γίνει πλέον αρκετά δύσβατο. Για να το βρείτε, αφήνετε τον αγροτικό δρόμο πάνω σε μια δεξιά στροφή του και ακολουθείτε στενό χωματόδρομο ο οποίος μετά από λίγα μέτρα γίνεται μονοπάτι. Η στροφή αυτή βρίσκεται ακριβώς στο σημείο που ο αγροτικός δρόμος αλλάζει κατεύθυνση και αρχίζει να κινείται παράλληλα με το ρέμα κατηφορίζοντας προς τον Οβριό. 

Συνεχίζοντας βόρεια από τον Οβριό ακολουθούμε τον αγροτικό δρόμο και μετά από 1 χλμ περίπου συναντάμε διασταύρωση στην οποία υπάρχουν ταμπέλες. Εδώ κάνουμε δεξιά κατευθυνόμενοι προς Κερασόρεμα. Ακολουθώντας τον αγροτικό δρόμο, μετά από 4 χλμ όμορφης πορείας φτάνουμε στην κατάληξη του Κερασορέματος στο Αιγαίο. 

Από το σημείο αυτό, σκοπός μας ήταν να συνεχίσουμε για το Λιμνιώνα, την αμμουδερή παραλία που βρίσκεται πίσω από το ακρωτήριο Καλαμάκι (βλ. φωτογραφία). Για να φτάσουμε στο Λιμνιώνα βαδίζουμε προς τα πάνω μέσα στην κοίτη του Κερασορέματος για 400 μέτρα περίπου μέχρι να συναντήσουμε πέτρινο γεφύρι πάνω από το οποίο περνούσε το μονοπάτι. Από το σημείο αυτό και ακολουθώντας το μονοπάτι προς τα δεξιά καταλήγουμε στο Λιμνιώνα μετά από 45 λεπτά πορείας. Δυστυχώς αυτό το κομμάτι της διαδρομής είναι πλέον πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί γιατί το χειμώνα του 2003 στο Κερασόρεμα έπεσαν πολλοί κορμοί και βράχια καθιστώντας την ανάβαση πολύ δύσκολη, όχι όμως αδύνατη. Αν έχετε μικρό και ελαφρύ σακίδιο μπορείτε τουλάχιστο να το επιχειρήσετε... Και αν το καταφέρετε, απο το Λιμνιώνα περπατήστε για 200 μέτρα μέσα στην κοίτη του ρέματος και θα βρείτε το μονοπάτι για Βένετο να ανηφορίζει στα δεξιά σας.


Η ρεματιά της Λαγωνίκας, κοντά στην εκβολή της στην παραλία του Οβριού. 

Ο αγροτικός δρόμος βόρεια του Οβριού κινείται σε οργιώδη βλάστηση και σε πολλά σημεία στενεύει πολύ. 

Η κατάληξη του Κερασορέματος στο Αιγαίο. Στο βάθος φαίνεται το ακρωτήριο Καλαμάκι.