Μακρινίτσα - Προφ. Ηλίας - Καταφύγιο - Πουρί


Στο ξεκίνημα της διαδρομής, πάνω από τη Μακρινίτσα.
Η κρήνη απέναντι από τον προφήτη Ηλία.

Στο "Τρανό Ίσωμα".

Το γεφύρι της Καρυάς.
Ξύλινο γεφύρι.

Το καταφύγιο.
Πεσμένο ξύλινο γεφύρι.
Αγροικία σκεπασμένη με χιόνι.
Μικρή στέρνα.
Κατηφορίζοντας απότομα πριν το Πουρί.

Αυτή είναι μια από τις πιο μεγάλες και ενδιαφέρουσες διαδρομές διάσχισης  στο Πήλιο. Την πραγματοποιήσαμε Μ. Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα του 2004 όταν ακόμα υπήρχε πολύ χιόνι στα ψηλά του Πηλίου, όπως θα δείτε και από τις φωτογραφίες... Υπό κανονικές συνθήκες (χωρίς χιόνι) μπορεί να ολοκληρωθεί σε 8-9 ώρες συμπεριλαμβανομένων και των στάσεων.
 • Ξεκινάμε από το parking στην είσοδο της Μακρινίτσας. Από εκεί ξεκινά δρόμος ο οποίος ανηφορίζει απότομα δεξιά τον οποίο και ακολουθούμε. Ο δρόμος ανηφορίζει απότομα με στροφές. Όταν συναντήσουμε διασταύρωση στην οποία υπάρχει εικονοστάσι με βρύση κάνουμε δεξιά και ακολουθούμε μονοπάτι. (ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν από το διασταύρωση αυτή θα συναντήσετε άλλη μια με εικονοστάσι αλλά χωρίς βρύση!)
 • Το μονοπάτι περνά από μικρή πλατεία και ξαναβγαίνει στο δρόμο. Στο σημείο που βγαίνει υπάρχει ταμπέλα προς "Μονή Αγ. Γερασίμου". Στην επόμενη στροφή δευτερεύων δρόμος φεύγει δεξιά αλλά εμείς συνεχίζουμε στον κύριο δρόμο. Συναντάμε διασταύρωση προς Αγ. Γεράσιμο αλλά συνεχίζουμε ευθεία. Μετά από συνολικά μία περίπου ώρα διαδρομής από τη Μακρινίτσα καταλήγουμε σε σημείο όπου στα δεξιά μας υπάρχει κρήνη και στα αριστερά μας η εκκλησία του προφήτη Ηλία.
 • Συνεχίζουμε  στον ίδιο δρόμο. Στην πρώτη διασταύρωση κάνουμε δεξιά, στην δεύτερη αριστερά και κατευθυνόμαστε προς το "Τρανό Ίσωμα". Στην πορεία θα συναντήσουμε στα αριστερά μας δευτερεύοντα αγροτικό δρόμο τον οποίο όμως δε θα ακολουθήσουμε.
 • Στο "Τρανό Ίσωμα" συναντιούνται πολλοί δρόμοι. Εμείς κατευθυνόμαστε λοξά αριστερά και καταλήγουμε σε άλλο αγροτικό δρόμο τον οποίο ακολουθούμε. Στο δρόμο αυτό συναντάμε ένα εικονοστάσι, μια ταμπέλα-χάρτη και ένα σπίτι.
 • Συνεχίζουμε στο δρόμο αυτό ο οποίος κατηφορίζει προς μια ρεματιά και φτάνουμε στο πέτρινο Γεφύρι της "Καρυάς". Εδώ είναι ένα πολύ καλό σημείο για στάση καθώς υπάρχει δροσιά και ένα υπόστεγο με παγκάκια. Μέχρι το σημείο αυτό έχουμε περπατήσει περίπου 2.5 ώρες.
 • Συνεχίζοντας στο δρόμο βρίσκουμε σημάδι (χαρακτηριστκή κίτρινη ταμπέλα) που μας βάζει σε μικρότερο δρόμο αριστερά ο οποίος περνά πάνω από ένα ξύλινο γεφύρι. Από το γεφύρι συνεχίζουμε σε μονοπάτι το οποίο αρχικά είναι κακοτράχαλο. 
 • Μετά από μία περίπου ώρα πορείας από το ξύλινο γεφύρι, το μονοπάτι καταλήγει σε εγκαταλειμμένο αγροτικό δρόμο τον οποίο ακολουθούμε δεξιά ανηφορίζοντας αρχικά απότομα. Στην επόμενη διασταύρωση κάνουμε πάλι δεξιά σε μονοπάτι και όταν καταλήξουμε και πάλι στο δρόμο κάνουμε αριστερά. Μετά από λίγο συναντάμε το καταφύγιο, ένα μικρό πέτρινο κτίσμα με κεραμοσκεπή. Τον Απρίλιο του 2004 ήταν ημιτελές και ανοιχτό.
 • Συνεχίζουμε στο δρόμο του καταφυγίου και μετά από 100 μέτρα περίπου σημάδια μας οδηγούν σε μονοπάτι αριστερά το οποίο κατηφορίζει προς ρεματιά. Στην επόμενη ρεματιά το γεφύρι είναι κατεστραμμένο. Συνεχίζοντας περνάμε μια ακόμη ρεματιά και καταλήγουμε σε χωματόδρομο.
 • Ακολουθούμε το χωματόδρομο δεξιά μέχρι να συναντήσουμε διχάλα. Εκεί υπάρχουν και σημάδια. Ακολουθούμε τον αριστερό κλάδο ο οποίος γίνεται μονοπάτι και κατεβαίνει απότομα με ζίγκ-ζάγκ προς μια ρεματιά. Από τη ρεματιά ανεβαίνει απότομα με ξερολιθιά και διασχίζει τσιμενταύλακα.
 • Το μονοπάτι καταλήγει σε αγροτικό δρόμο τον οποίο ακολουθούμε δεξιά. Καθώς βαδίζουμε σε αυτό το δρόμο υπάρχει στα δεξιά μας τσιμενταύλακας. Συνεχίζουμε στο δρόμο αυτό (αφήνοντας τρείς μικρότερους δρόμους που συναντάμε στην πορεία στα δεξιά μας) και καταλήγουμε σε μεγάλη στέρνα δίπλα στην οποία είναι η εκκλησία της Αγ. Μαρίνας. Ένα ακόμη καλό μέρος για μια μεγάλη στάση. Μέχρι εδώ έχουμε περπατήσει συνολικά περίπου 5.5 ώρες.
 • Συνεχίζουμε ακολουθώντας τον αγροτικό δρόμο που περνά μπροστά από την Αγ. Μαρίνα. Στην επόμενη διασταύρωση ακολουθούμε το δεύτερο (!) δρόμο δεξιά. Λίγο πριν το τελείωμα του δρόμου, ακολουθούμε στα αριστερά μας μονοπάτι (υπάρχουν σημάδια) το οποίο κατηφορίζει. Σύντομα συναντάμε διακλάδωση όπου ένα μικρότερο μονοπάτι φεύγει δεξιά. Εμείς συνεχίζουμε αριστερά. Το μονοπάτι διασχίζει 2 φορές έναν τσιμενταύλακα και καταλήγει δίπλα από μεγάλη στέρνα.
 • Στην άλλη μεριά της στέρνας υπάρχει αγροτικός δρόμος τον οποίο ακολουθούμε. Στην πρώτη διασταύρωση κάνουμε δεξιά, στη δεύτερη αριστερά και περνάμε πάνω από τσιμενταύλακα.
 • Από εκεί συνεχίζουμε σε μονοπάτι, περνάμε δίπλα από κτήμα με μηλιές, μέσα από δάσος με καστανιές, διασχίζουμε τσιμενταύλακα και δασικό δρόμο.
 • Μετά το δρόμο συναντάμε πάλι κτήμα με μηλιές στα αριστερά μας και κατεβαίνουμε ελικοειδώς απότομα. Εδώ χρειάζεται προσοχή γιατί οι πέτρες δεν είναι σταθερές και υπάρχουν πάντα φύλλα πεσμένα.
 • Αφού συναντήσουμε μηλιές στα δεξιά μας, το μονοπάτι γίνεται φαρδύ σαν αγροτικός δρόμος. Μετά από μερικές στροφές διασχίζει έναν τσιμενταύλακα δύο φορές.
 • Στη συνέχεια συναντάμε αγροτικό δρόμο τον οποίο διασχίζουμε και στην επόμενη διακλάδωση κάνουμε δεξιά (υπάρχουν σημάδια). Το μονοπάτι κατηφορίζει κάπως απότομα στην αρχή, περνά από το υδραγωγείο του Πουριού και μπαίνει στο Πουρί.
Αν ξεκινήσετε το πρωί από Μακρινίτσα, αργά το απόγεμα θα είστε στο Πουρί. Μετά από μια στάση για "ανεφοδιασμό" στην πλατεία του μπορείτε να συνεχίσετε για κάποια παραλία όπου θα διανυκτερεύσετε. Προτείνουμε την παραλία που είναι ανάμεσα στην Παρίσαινα και στην Ανάληψη (βλ. εδώ), όπου υπάρχει νερό (μικρή πηγή) και ησυχία, καθώς δεν έχει οδική πρόσβαση. Η διαδρομή για εκεί είναι εύκολη, κατηφορική και μπορεί να γίνει σε λιγότερο από μια ώρα.

Κάντε κλικ στις παρακάτω εικόνες για να δείτε πρόχειρα σκαριφήματα της διαδρομής.

Κάντε κλικ εδώ για περισσότερες φωτογραφίες.