Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΟΛΗΣ

 

Ένας άλλος χρυσός Ολυμπιονίκης που έγινε θρύλος ήταν και ο Πολυδάμας από τη Θεσσαλία. Ο Πολυδάμας ήταν ασυναγώνιστος στο παγκράτιο, δηλαδή στο δύσκολο συνδυασμό της πυγμής και της πάλης.
Σε νεαρή ηλικία θέλησε να μιμηθεί τον ημίθεο Ηρακλή. Στην περιοχή του Ολύμπου σκότωσε με τα χέρια του ένα λιοντάρι. Αργότερα δοκίμασε την τύχη του με έναν άγριο ταύρο. Μάταια το δύστυχο ζώο προσπάθησε να ελευθερωθεί. Οι λαβές του Πολυδάμα ήταν τόσο ισχυρές, ώστε ο ταύρος έμεινε ακινητοποιημένος. Τελικά το ζώο κατάφερε να αποδράσει, αλλά οι χηλές του έμειναν στα χέρια του Πολυδάμα. Κάποτε πάλι είχε σταματήσει άμαξα που την έσερναν τέσσερα άλογα. Τόσο φοβερή δύναμη είχε.
Ο Δαρείος, ο βασιλιάς των Περσών, άκουσε για τα κατορθώματα του θρυλικού Έλληνα και ένιωσε μεγάλο θαυμασμό γι' αυτόν. Τον κάλεσε μάλιστα στα Σούσα για να τον ανταμείψει. Για να διαπιστώσει όμως πρώτα με τα ίδια του τα μάτια ότι όλα όσα είχε ακούσει για τον Πολυδάμα ήταν αλήθεια, τον έβαλε να μονομαχήσει με δύο από τους καλύτερους πολεμιστές του, τους φοβερούς Αθανάτους. Λέγονταν έτσι, γιατί ήταν αήττητοι στις επιθέσεις και στα χτυπήματα. Ο Πολυδάμας όχι μόνο δε δίστασε να τους αντιμετωπίσει, αλλά τους εξουδετέρωσε σε λίγα λεπτά. Φαίνεται όμως ότι δεν έλαβε υπόψη του ότι παρ' όλη τη δύναμη του ήταν ένας θνητός με ανθρώπινα όρια και αδυναμίες.
Μια μέρα, αφού ήπιε με τους φίλους του κρασί, μπήκε μαζί τους σε μια σπηλιά. Εκείνη τη στιγμή έγινε σεισμός, θεϊκό σημάδι για την εποχή εκείνη. Όλοι οι άλλοι βγήκαν γρήγορα έξω από τη σπηλιά. Ο Πολυδάμας βέβαιος για τις ικανότητες του, άπλωσε τα πελώρια χέρια του κι έπιασε τους βράχους. Αλίμονο όμως βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από αυτούς. Οι δυνατότητες του ανθρώπου είναι τεράστιες, αλλά πάντα πρέπει να θυμάται ότι όλα έχουν ένα όριο και γι' αυτό πρέπει να κινείται με σύνεση και μέτρο.

Θέματα για συζήτηση
- Γιατί ο Πολυδάμας δε βγήκε έξω από τη σπηλιά;
- Ποιο είναι κατά τη γνώμη σου το μήνυμα της ιστορίας;
- Ζωγραφίστε μια σκηνή από την ιστορία, που σας εντυπωσίασε.