ΤΟ ΘΑΥΜΑ

 

Η Βίλμα γεννήθηκε στην Πολιτεία Τενεσί των Η.Π.Α. στις 23 Ιουνίου 1940. Σε ηλικία τεσσάρων μόλις ετών η μικρή Βίλμα παρέλυσε εξαιτίας μιας βαριάς ασθένειας. Έως τα επτά της χρόνια ήταν καρφωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι και δεν μπορούσε να περπατήσει, να τρέξει, να παίξει με τα άλλα παιδιά της ηλικίας της.
Η Βίλμα όμως δεν το έβαλε κάτω. Κατέβαλλε πολλούς κόπους και υπεράνθρωπες προσπάθειες, ώσπου στα δεκαέξι της χρόνια έγινε το αναπάντεχο. Κατάφερε να διακριθεί στην αμερικανική ομάδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης. Κατάφερε να πάρει Ολυμπιακό μετάλλιο αγωνιζόμενη στη σκυταλοδρομία με τα χρώματα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η Βίλμα στα δεκαέξι της ήταν η πιο μικρή αθλήτρια που κέρδισε μετάλλιο!
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 στη Ρώμη κατείχε ήδη το παγκόσμιο ρεκόρ στα 200μ.. Πολλοί ήταν εκείνοι που πίστεψαν ότι οι επιδόσεις της ήταν απλώς μια αναλαμπή.
Η Βίλμα όμως τους διέψευσε όλους, όταν σάρωσε τα μετάλλια.
Ισοφάρισε το παγκόσμιο ρεκόρ στον ημιτελικό των 100μ. Στον τελικό των 200μ. η Βίλμα νίκησε και την τελευταία ημέρα των Αγώνων κατάφερε να οδηγήσει την αμερικανική ομάδα σε νίκη στη σκυταλοδρομία 4Χ100μ.
Πριν αποσυρθεί, βελτίωσε το γυναικείο ρεκόρ φτάνοντας το σε 11,2 δεύτερα. Η Βίλμα έγινε ίνδαλμα και πέρασε στο χώρο του μύθου.

 

Ερωτήσεις
- Τα αγαθά «κόπεις κτώνται». Σχολίασε το ρητό.
- Θυμήσου κάτι σημαντικό για σένα που ήταν αποτέλεσμα υπερπροσπάθειας.