Ο βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν
και η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα ήταν μόνο μια μακρινή ανάμνηση της Κλασικής Αρχαιότητας χωρίς το όραμα του βαρόνου Πιερ ντε Κουμπερτέν χαι μερικών άλλων ανθρώπων της εποχής του. Το όραμα του φωτισμένου αυτού Γάλλου και των άλλων οραματιστών που προηγήθηκαν (π.χ. Ε. Ζάππα, Δ. Βικέλα κ.ά.) ήταν να ζωντανέψουν και πάλι τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ο Πιερ ντε Κουμπερτέν γεννήθηκε το 1863 στο Παρίσι. Αγάπησε τα σπορ και ασχολήθηκε ενεργά με την ξιφασκία, την κωπηλασία, την πυγμαχία και την ποδηλασία. Επηρεασμένος από επισκέψεις του σε βρετανικά σχολεία, εργάστηκε σκληρά για εισαχθεί η Φυσική Αγωγή στα σχολεία της Γαλλίας.
Οι ιδέες του κρίθηκαν πολύ αυστηρά από όλους όσοι δεν κατάλαβαν τη μεγάλη σημασία αυτής της προσπάθειας και τον πίκραναν. Όμως αυτός δε σταμάτησε να προσπαθεί. Ο Κουμπερτέν ήταν βέβαιος ότι ο ελληνικός πολιτι­σμός και ιδιαίτερα οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορούσαν να προσφέρουν πάρα πολλά στην ανθρωπότητα. Ξεκίνησε λοιπόν μια εκστρατεία, για να εξασφαλίσει διεθνή υποστήριξη για την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.
Το 1894 διοργάνωσε Διεθνές Αθλητικό Συνέδριο στο Παρίσι γι' αυτό το θέμα με συμμετοχή 13 χωρών. Στο Συνέδριο αυτό πάρθηκε η απόφαση να ξεκινήσουν και πάλι οι Ολυμπιακοί Αγώνες και μάλιστα στη χώρα που γεννήθηκαν, στην Ελλάδα. Αποφασιστική ήταν η συμβολή του Έλληνα λόγιου Δημήτρη Βικέλα.
Ο Κουμπερτέν επιθυμούσε ακόμη να υπάρχει μια μόνιμη Επιτροπή για την οργάνωση και την επίβλεψη των Αγώνων. Έτσι, στις 23 Ιουνίου 1894 ίδρυσε τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και διαμόρφωσε τη δομή του Ολυμπιακού Κινήματος. Διετέλεσε Πρόεδρος της από το 1896 έως το 1925. Ασχολήθηκε με την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων ακόμα και ως προς τις λεπτομέρειες. Δημιούργησε τους πέντε Ολυμπιακούς κύκλους, το σύνθημα των Αγώνων και καθιέρωσε τις διαδικασίες της τελετής έναρξης και της τελετής λήξης. Ο πρώτος Πρόεδρος της Δ.Ο.Ε. ήταν ο Δημήτρης Βικέλας (1894-1896).
Όταν πέθανε ο Κουμπερτέν, το 1937, το πένθος δεν ήταν μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλο τον κόσμο. Ο ίδιος αγάπησε τόσο πολύ την Ολυμπία, που ζήτησε να θάψουν την καρδιά του εκεί.
Πράγματι, η καρδιά του βρίσκεται θαμμένη σε ειδική στήλη στην Ολυμπία, όπως ο ίδιος το θέλησε.
Η φιλοσοφία του βαρόνου Πιερ ντε Κουμπερτέν: Ο Κουμπερτέν πίστευε ότι ο αθλητισμός μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο να διαμορφώσει καλό χαρακτήρα. Τι' αυτόν σημασία είχε όχι η νίκη αλλά η συμμετοχή.
Πίστευε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορούν να βοηθήσουν τους λαούς να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, να βοηθήσουν στην ειρήνη, στην κατανόηση και στη συνεργασία. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Άβερυ Μπραντέιτζ (Πρόεδρος της Δ.Ο.Ε. 1952-1972) για τον αναβιωτή των Αγώνων:
"Ο Πιερ ντε Κουμπερτέν ήταν παιδαγωγός αλλά και αθλητής, και κύριος στόχος του με την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν να αποτελέσουν παράδειγμα, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία μιας καλύτερης και υγιέστερης ανθρωπότητας, ενός ευτυχέστερου και πιο ειρηνικού κόσμου".

 

Δημήτρης Βικέλας (1835-1908) - Η ελληνική επιρροή

Ο Δημήτρης Βικέλας γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρον. Από πολύ μικρός είχε κλίση στα γράμματα και μεγάλη δίψα για μάθηση. Οι θείοι του, που ήταν έμποροι στο Λονδίνο, τον έπεισαν να πάει μαζί τους. Τον πήραν κοντά τους και τον έκαναν συνεταίρο τους. Από το 1872 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και αφοσιώθηκε στα γράμματα. Εκτός από τη συγγραφική ανέπτυξε έντονη κοινωνική και εθνική δράση. Συνεργάστηκε με τον Πιερ ντε Κουμπερτέν. Στο Αθλητικό Συνέδριο του Παρισιού το 1894 εκπροσώπησε τη χώρα μας την Ελλάδα. Συνέβαλε καθοριστικά στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων καθώς επίσης στο να τελεστούν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες των νεότερων χρόνων στην Αθήνα.
Ο Δημήτρης Βικέλας ήταν ο πρώτος Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Ο Έλληνας ευπατρίδης αφιέρωσε τη ζωή του στα Ολυμπιακά ιδεώδη και στην υπηρεσία των συνανθρώπων του. Η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων ανέθεσε τη συγγραφή της ζωής και του έργου του Βικέλα στον ιστορικό και δημοσιογράφο Πέτρο Λινάρδο, ο οποίος και αφιλοκερδώς το αποδέχτηκε. Ο Πέτρος Λινάρδος είναι ο άνθρωπος που έφερε στο προσκήνιο την καθοριστική συμβολή του Βικέλα στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

 

Πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες
Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το 1896 στην Αθήνα στο Παναθηναϊκό στάδιο. Συμμετείχαν σ' αυτούς 13 κράτη και 311 αθλητές.

Χώρες Συμμετοχές

· Δανία
. Αυστραλία
· Ελβετία
. Αυστρία
· Ελλάδα
· Χιλή
. Γερμανία

4
1
1
4
230
1
19

. Βρετανία
· Ουγγαρία
. Βουλγαρία
· Η.Π.Α.
. Γαλλία
· Σουηδία

8
8
1
14
19
1

Κάθε φορά που ένας αθλητής νικούσε, παιζόταν ο εθνικός ύμνος της χώρας του και κυμάτιζε η σημαία της.
- Οι αθλητές ήταν τόσο λίγοι επειδή πλήρωσαν μόνοι τους τα έξοδά τους.

Η συμμετοχή των γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Για πρώτη φορά οι γυναίκες πήραν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Η πρώτη γυναίκα που νίκησε ήταν η Αγγλίδα τενίστρια Σαρλότ Κούπερ. Το 1928 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Άμστερνταμ ο στίβος μπήκε ως αγώνισμα και για τις γυναίκες. Σήμερα οι γυναίκες είναι πολύ γυμνασμένες και δεν υστερούν σε φυσική κατάσταση. Σχεδόν για κάθε ανδρικό άθλημα υπάρχει και το αντίστοιχο γυναικείο.

Τι είναι οι Παραολυμπιάδες
Είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες για άτομα με ειδικές ανάγκες (ή ειδικές ικανότητες).Η πρώτη Παραολυμπιάδα διεξήχθη στη Ρώμη το 1960. Από τότε οι παραολυμπιάδες διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια όπως και οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Αναγνωρίζουν την ικανότητα και την επιτυχία των αθλητών που έχουν κάποιο φυσικό μειονέκτημα. Είναι αγώνες ελπίδας, αγώνες ζωής, για άτομα που αποκτούν ξεχωριστές ικανότητες. Είναι αγώνες αγνοί και αγγίζουν την καρδιά όλων μας.

Η Ολυμπιακή οικογένεια
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (Δ.Ο.Ε.) βρίσκεται στη Λωζάνη της Ελβετίας. Η Επιτροπή ιδρύθηκε στις 23 Ιουνίου του 1894 από τον αναβιωτή των Ολυμπιακών Αγώνων βαρόνο Πιερ ντε Κουμπερτέν. Στόχος του Κουμπερτέν ήταν η οργανωτική αυτή επιτροπή να λειτουργήσει ανεξάρτητα από κυβερνήσεις και πολιτικές σκοπιμότητες.
Ο ρόλος της Δ.Ο.Ε. είναι να οργανώνει όσο το δυνατόν καλύτερα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, να τους συντονίζει και να τους αναπτύσσει. Η Δ.Ο.Ε προσπαθεί να κρατήσει το κύρος και το σεβασμό των αγώνων, δίδοντας ιδιαίτερο βάρος στην παιδευτική σημασία των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ό σκοπός του Ολυμπιακού Κινήματος είναι να συνεισφέρει στο χτίσιμο ενός ειρηνικού και καλύτερου κόσμου, εκπαιδεύοντας τη νεότητα - μέσω του αθλητισμού, χωρίς κανενός είδους διάκριση - και στο Ολυμπιακό Πνεύμα, το οποίο απαιτεί αλληλοκατανόηση με πνεύμα φιλίας, αδελφοσύνη και Ευ Αγωνίζεσθαι.
(Ολυμπιακός Καταστατικός Χάρτης, θεμελιώδεις αρχές, Παράγραφος 6, Α.Ο.Ε 1992)
Σε κάθε χώρα υπάρχει Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή.