ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Με αφορμή σχολικούς αγώνες ή άλλες εκδηλώσεις σας σχετικές με τον αθλητισμό μπορείτε να παρουσιάσετε διάφορες καλλιτεχνικές εργασίες και έτσι οι εκδηλώσεις σας να είναι ολοκληρωμένες και να έχουν ενδιαφέρον δημιουργικό και πολιτιστικό. Οι μαθητές που έχουν δεξιότητες και πέρα από τον αθλητισμό θα ενθαρρυνθούν να συμμετάσχουν, και όλοι μαζί θα αισθανθείτε τη χαρά της ομαδικότητας και των πολλαπλών ενδιαφερόντων. Άλλωστε ο αθλητισμός και η τέχνη αποσκοπούν στην ανύψωση της ψυχής και του πνεύματος.

. Γλυπτική-Κεραμική
α .- Με λεπτό σύρμα, που λυγίζει εύκολα, να ετοιμάσουν διάφορες φιγούρες, που να θυμίζουν αθλητές σε κίνηση. Η ίδια προσπάθεια μπορεί να γίνει και με πηλό.
β .- Να φτιάξουν ένα ομαδικό γλυπτό από πηλό, ξύλο ή σύρμα, που θα μπορεί να τοποθετηθεί στην αυλή του σχολείου κατά τη διάρκεια των αγώνων.
γ .- Θα είναι πολύ ευχάριστο να ετοιμάσουν αντικείμενα από πηλό, κούπες, πιάτα, κηροπήγια και να τα διακοσμήσουν με εικόνες σχετικές με τον αθλητισμό (Θυμηθείτε τα υπέροχα κεραμικά της Αρχαίας Ελλάδας).

. Ζωγραφική
Να προτείνετε στα παιδιά:
α -Να ζωγραφίσουν σε χαρτί με νερομπογιές, μαρκαδόρους, μολύβια κτλ. σχέδια που απεικονίζουν διάφορα σπορ. Να μην προσπαθήσουν να αποδώσουν τις λεπτομέρειες αλλά μόνο την κίνηση.
β .- Να φανταστούν την αρχαία Ολυμπία και το γεμάτο κόσμο στάδιο. Μπορούν σίγουρα να το αποδώσουν ζωγραφικά, αν αφήσουν τον εαυτό τους ελεύθερο.
γ .- Να ετοιμάσουν σε μεγάλο χαρτί (αρκετά μέτρα) μια ομαδική ζωγραφιά με θέμα κάποια Ολυμπιάδα. Όταν την ολοκληρώσουν, μπορείτε να την αναρτήσετε στην αίθουσα ή στο προαύλιο.

. Φωτογραφία
α
.- Εάν κάποιο παιδί διαθέτει φωτογραφική μηχανή, μπορεί την ώρα του μαθήματος της γυμναστικής να φωτογραφήσει τους συμμαθητές του σε σύνολο ή σε μικρές λεπτομέρειες (χέρια, κεφάλι, μηρούς, γάμπες) και όλα αυτά σε κίνηση. Όταν εμφαίσει τις φωτογραφίες και τις τοποθετήσει τη μία δίπλα στην άλλη πάνω σε ένα σκληρό χαρτόνι, θα έχει την "εντύπωση" της κίνησης.
β .- Μπορεί να φωτογραφήσει σε συνθέσεις:
- αντικείμενα (φόρμες, παπούτσια, μπάλες, άλλο αθλητικό εξοπλισμό)
- την ομάδα του σχολείου σε σύνολο και σε πορτρέτα. Οι φωτογραφίες αυτές μπορούν να δημοσιευτούν στην εφημερίδα ή στο περιοδικό του σχολείου και θα αποτελέσουν ένα υπέροχο ενθύμιο.

. Διακόσμηση
Διακοσμήστε κατάλληλα το χώρο όπου θα γίνουν οι σχολικοί αγώνες με αφίσες, πανό, στεφάνια από δάφνες, λουλούδια και πολύχρωμες κορδέλες. Μην ξεχάσετε το τραπέζι στο οποίο θα τοποθετήσετε τα βραβεία συμμετοχής και "Ευ Αγωνίζεσθαι". Με τη διακόσμηση μπορείτε να δώσετε άλλη όψη στο σχολείο σας.

. θέατρο
Τα παιδιά μπορούν να γράψουν διάλογους εμπνευσμένους από τις ιστορίες που τους αφηγηθήκατε. Λόγου χάρη μπορούν να δραματοποιήσουν τις ιστορίες του Φειδιππίδη, του Διαγόρα ή της Καλλιπάτειρας.

. Χορός
Η ρυθμική κίνηση μπορεί να εκφράσει διάφορα ψυχικά συναισθήματα. Τα παιδιά μπορούν να δημιουργήσουν με τη βοήθεια σας μια σύντομη ρυθμική κίνηση και να την παρουσιάσουν στους θεατές, φίλους και γονείς στην τελετή λήξης.

. Μουσική
α
. -Τα παιδιά που γνωρίζουν κάποιο μουσικό όργανο ας συνθέσουν με τόλμη κάποιες μουσικές προτάσεις, που στη φαντασία τους θυμίζουν αθλητικούς ύμνους.
β . -Τα παιδιά που αγαπούν τη μουσική, αλλά δεν έχουν ειδικές γνώσεις, θα μπορούσαν να βρουν ειδικά μουσικά κομμάτια, για να επενδύσουν τη γιορτή με μουσική υπόκρουση (έναρξη, διαλείμματα, απονομή βραβείων, τελετή λήξης).

. Λογοτεχνία - Ποίηση
Αν κάποιο παιδί έχει κλίση στην ποίηση, θα μπορούσε να γράψει ένα ποίημα ή τον ύμνο της φιλίας, να το μελοποιήσει με τους συμμαθητές του και να το τραγουδήσουν όλοι μαζί στην τελετή έναρξης.

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Το μπλουζάκι της τάξης
Σε συνεργασία με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων μπορείτε να παραγγείλετε μπλουζάκια, που θα έχουν τα ονόματα όλων των παιδιών της τάξης ή μια φωτογραφία, στην οποία θα είναι όλοι μαζί. Πράγματι, αν το μπλουζάκι έχει επάνω μια φωτογραφία που έβγαλαν όλοι μαζί σε μια εκδρομή ευτυχισμένοι και χαρούμενοι, θα τους φέρνει στο νου ευχάριστες στιγμές με τους συμμαθητές τους, θα τους υπενθυμίζει την ενότητα της τάξης τους και θα είναι πράγματι περήφανοι να το φορούν.

Σχολικό ημερολόγιο
Σε ένα απλό ημερολόγιο αναρτημένο στην τάξη τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να σημειώνουν τις ενδιαφέρουσες γι' αυτά ημέρες, όπως τις ημέρες που έγιναν:
- σχολικά πρωταθλήματα
- αθλητικές συναντήσεις με άλλα σχολεία
- καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις
- εκδρομές.

Άλμπουμ της τάξης
Σε αυτό θα φυλάγονται οι φωτογραφίες των παιδιών από τις δραστηριότητες τους με ημερομηνίες και επεξηγήσεις. Στο τέλος του χρόνου, που το άλμπουμ θα είναι γεμάτο με φωτογραφίες, τα παιδιά θα αισθάνονται ικανοποιημένα και υπερήφανα, που κατάφεραν τόσα πολλά μέσα σε ένα χρόνο.

Ο κανόνας της εβδομάδας
Τα παιδιά συμφωνούν κάθε μέρα να υιοθετούν έναν κανόνα και να τον εφαρμόζουν αδιαλείπτως από κει και έπειτα. Μπορούμε να τους βοηθήσουμε δίδοντας τους τα πρώτα παραδείγματα:
- Να είμαι πάντα τίμιος και ειλικρινής
- Να σέβομαι τους συμμαθητές μου
- Να μη βρίζω
- Να μη χτυπώ τα μικρότερα παιδιά κ.ο.κ.

Σημαία - Οικόσημο της ομάδας
Για να δώσετε κάποια επισημότητα στους σχολικούς αγώνες, βάλτε τα παιδιά να ζωγραφίσουν το οικόσημο και τη σημαία της ομάδας τους. Ένα απλό πανί και πολλές κερομπογιές είναι αρκετές, για να μεγαλουργήσουν. Επίσης, μπορούν να δώσουν επωνυμίες στις ομάδες τους:
Οι "λύκοι" ενάντια στους "αετούς", και το παιχνίδι αρχίζει!

Συνεργασία με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων
Πολλοί από τους γονείς θα είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν και να στηρίξουν με διάφορους τρόπους την προσπάθεια σας. Η συνεργασία εκπαιδευτικών, γονιών και παιδιών είναι καθοριστική για την επιτυχία του προγράμματος. Όλα εξαρτώνται από τον ενθουσιασμό και το πάθος σας να πείσετε τους γονείς για την αξία της "Ολυμπιακής και Αθλητικής Παιδείας".
 Πιο συγκεκριμένα:
- Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν στην οργάνωση πολιτιστικών, αθλητικών εκδηλώσεων - εντός και εκτός του σχολικού προγράμματος - σχολικών πρωταθλημάτων, καθώς και εκδρομών.
- Αν υπάρχει κάποιος χώρος διαθέσιμος στο σχολείο ή στο Δήμο σας, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα παιδιά να τον διαμορφώσουν κατάλληλα και να δημιουργήσουν εκεί ένα χώρο συνάντησης με δανειστική βιβλιοθήκη, επιτραπέζια παιχνίδια, σκάκι και πινγκ-πονγκ.
- Προσκαλέστε τους γονείς σε μια συνεργασία κάποιο απόγευμα. Είναι βέβαιο ότι θα χαρούν πολύ να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους γύρω από τον αθλητισμό, και να συζητήσουν με τα παιδιά.
- Τα παιδιά μπορούν να συγκεντρώσουν περιοδικά και βιβλία τα οποία δε διαβάζουν πλέον, και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων να αναλάβει την ευθύνη της αποστολής των βιβλίων αυτών σε μια ακριτική πόλη. Με αυτό τον τρόπο θα δώσει χαρά στα παιδιά που θα τα λάβουν.
- Ζητήστε από τους γονείς στον ελεύθερο χρόνο τους να συζητούν με τα παιδιά τους γύρω από την αξία και τα μηνύματα του ευγενούς ανταγωνισμού
- Ενθαρρύνετε τους να συνεργαστούν μαζί σας και να αναζητήσουν λύσεις στις ιδιαιτερότητες που έχει το σχολείο σας. Ίσως έχουν να σας προτείνουν και άλλες πρωτότυπες και δημιουργικές ιδέες.

Δημιουργία Βιβλιοθήκης
Δημιουργήστε στο σχολείο σας μία βιβλιοθήκη ή ένα αρχείο με υλικό σχετικό με τον αθλητισμό. Ζητήστε για το σκοπό αυτό τη συμπαράσταση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων. Εσείς οι ίδιοι να κάνετε την αρχή! Να ενθαρρύνετε τα παιδιά να συγκεντρώσουν χρήσιμα αποκόμματα από εφημερίδες και αθλητικά περιοδικά και να φτιάξουν ένα λεύκωμα. Η βιβλιοθήκη θα τα βοηθήσει πολύ. Εκεί θα ανατρέχουν, για να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους γύρω από τα Ολυμπιακά δρώμενα και θα ανακαλύπτουν πηγές για την εκπόνηση των εργασιών τους. Κατά αυτό τον τρόπο όχι μόνο γοητεύονται από τα κείμενα, αλλά μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τη βιβλιοθήκη και να είναι δημιουργικοί.

Σχολικό περιοδικό
Αν ήδη υπάρχει, ενισχύστε το με αθλητικά θέματα .Αν πάλι δεν υπάρχει κάτι ανάλογο στο σχολείο σας, ποτέ δεν είναι αργά. Προτείνεται η κυκλοφορία περιοδικού ή άλλου εντύπου με αθλητικό περιεχόμενο. Στην εφημερίδα θα ανακοινώνετε τις δραστηριότητες των παιδιών και τα αποτελέσματα των σχολικών αγώνων. Συνεπώς το έργο των παιδιών δε θα μένει στην αφάνεια. Αξίζει συγχαρητήρια! Θα λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και θα αξιολογείται θετικά. Θα ενισχύσει τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ τους. Κύριο χαρακτηριστικό η δική τους πρωτοβουλία.

Σύσταση Σχολικής Επιτροπής Αθλητικού Πνεύματος
Αναθέστε πρωτοβουλίες και αρμοδιότητες στα παιδιά, ώστε να πάρουν τη σχολική αθλητική ζωή στα χέρια τους. Συγκροτήστε μία επιτροπή που θα επιβλέπει και θα προωθεί τις αθλητικές δραστηριότητες. Η επιτροπή αυτή βέβαια θα ενημερώνει το Συμβούλιο των Καθηγητών και οι ενέργειες σας θα έχουν ένα ενιαίο στόχο.

Δίκτυο επικοινωνίας και φιλίας με αδελφά σχολεία
Δίνοντας τη διεύθυνση και τα στοιχεία σας στο Ίδρυμα Ολυμπιακής Παιδείας μπορείτε, αν θέλετε, να ενταχθείτε στο ανοιχτό δίκτυο επικοινωνίας και φιλίας με άλλα σχολεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κατ' αυτό τον τρόπο οι μαθητές του σχολείου σας θα έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με παιδιά άλλων σχολείων και να ενημερώνονται για τις δραστηριότητες τους. Θα εκμηδενίσουν τις αποστάσεις, θα γνωρίσουν άλλους πολιτισμούς και θα αποκτήσουν μια παγκόσμια και όχι μόνο ευρωκεντρική αντίληψη.
Σε αυτό το πνεύμα τα παιδιά μπορούν να συγκεντρώσουν στοιχεία για το Νομό, το Δήμο και το σχολείο τους (περιοδικά, οπτικοακουστικό υλικό, γραμματόσημα, αφίσες, ζωγραφιές κτλ.) και να τα στείλουν στους νέους φίλους τους στο εξωτερικό.

Εκπαιδευτική εκδρομή στην Ολυμπία, στους Δελφούς, Κόρινθο και Νεμέα
Θα δείτε από κοντά πού διεξάγονταν τα Ολύμπια και τα Πύθια και άλλοι πανελλήνιοι αγώνες. Θα επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο. Η αρμονική συνάντηση της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης με την Ολυμπιακή Φιλοσοφία θα εμπνεύσει τα παιδιά. Θα κάνουν συγκρίσεις μεταξύ των αγώνων στην αρχαιότητα και των αγώνων σήμερα και θα βγάλουν πολύτιμα συμπεράσματα για τη συνέχεια του πολιτισμού μας.
Αναθέστε σε μία ομάδα εθελοντών να μελετήσει από πριν διεξοδικά ό,τι έχει σχέση με τα αρχαία μνημεία που πρόκειται να δουν (π.χ. Γυμνάσιο, Παλαίστρα, ναό του Δία, της Ήρας κτλ.). Στην Ιερά Άλτη θα ενημερώσουν τους συμμαθητές τους και θα τους ενθουσιάσουν με τις γνώσεις τους.