Από το Διμηνιαίο Παιδαγωγικό Περιοδικό «Παράθυρο στην εκπαίδευση του παιδιού» (τεύχος 26)

(τηλ: 2103610704, 2103642984, 2103600378)

Τίτλος:" Καλλιπάτειρα "

της Άννας Αθανασιάδου
Εικονογράφηση : Βασίλης Γρίβας

Πρόσωπα :
1. Αφηγητής
2. Καλλιπάτειρα
3. Φερενίκη (αδερφή της Καλλιπάτειρας)
4. Πεισίδορος (γιος της Καλλιπάτειρας)
5. Ελλανοδίκης α '
6. Ελλανοδίκης β '
7. Ελλανοδίκης γ '
8. Αθλητές και γυμναστές

(Στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην αρχαία Ελλάδα απαγορευόταν στις παντρεμένες γυναίκες να μπαίνουν στο στάδιο και να παρακολουθούν τους αγώνες ή ακόμα και να πλησιάσουν στην ιερή Άλτη, στην Ολυμπία, όσο διαρκούσαν οι αγώνες.
Η τιμωρία για αυτές που παρέβαιναν το νόμο ήταν πολύ σκληρή: θα τις γκρέμιζαν από τους βράχους του όρους Τυπαίου.
Η μόνη που παραβίασε αυτό το νόμο και δεν τιμωρήθηκε ήταν η Καλλιπάτειρα, η κόρη του Διαγόρα. )

Σκηνή Α'

(Η σκηνή διαδραματίζεται σε κάποια αυλή , μακριά από το χώρο της Ολυμπίας)

Αφηγητής: Στην αρχαία Ολυμπία είχαν νόμο : τους αγώνες να τους βλέπουν άντρες μόνο !
Μα η γενναία Καλλιπάτειρα νομίζει πως σε κείνη κάτι τέτοιο δεν αξίζει !
Πόση δύναμη κρύβει μες στην ψυχή της ! Ας ακούσουμε τι λέει στην αδερφή της .
Καλλιπάτειρα : Φερενίκη , αδελφή μου αγαπημένη , μια χαρά ελπίζω να με περιμένει ... Σε λιγάκι ξεκινούν στην Ολυμπία οι αγώνες που ' χουν τόση σημασία . Av ο γιος μου ο Πεισίδορος περάσει και εκεί στους τελικούς αγώνες φτάσει , π ό ση δόξα και τιμή θα τον στολίσει , ειδικά αν τέλος όλους τους νικήσει !
Φερενίκη :Όλοι ξέρουν πόσο τέλεια γυμνασμένος και πολύ καλά είναι προπονημένος , αφού συ εδώ και δέκα μήνες τώρα τον καλύτερο τον έκανες στη χώρα ! Όταν έχασε με πόνο τον πατέρα δίπλα του είχε μία άξια μητέρα , που κι αυτή αν κι είχε άντρα μόλις χάσει , το παιδί της τόλμησε να το γυμνάσει .
Καλλιπάτειρα :Μην ξεχνάς αγαπημένη Φερενίκη ποιοι δικοί μας συγγενείς πήραν τη νίκη σε μεγάλους πανελλήνιους αγώνες και θα μείνουν δοξασμένοι στους αιώνες ! Τον πατέρα και τ ' αδέρφια μας στο νου μου είχα όσο γυμναστής ήμουν του γιου μου ! Ήρθε άραγε η σειρά και η δική του στον αγώνα να φανεί η δύναμη του ;
Φερενίκη : Μια και μέσα δεν μπορούμε να βρεθούμε και στο στάδιο δε γίνεται να μπούμε , θα το μάθουμε αργότερα ελπίζω αν και μέσα μου νομίζω πως νωρίζω ...
Καλλιπάτειρα :Μα για μένα αρκετό αυτό δεν είναι και κανείς δεν πρέπει να πει «εδώ μείνε! » . Είναι απίστευτη για μένα η θυσία μακριά να κρατηθώ απ ' την Ολυμπία !
Φερενίκη :Ω ! Αλίμονο αδερφή μου , τι στο νου σου έβαλες για τους αγώνες του παιδιού σου ; Για εκείνη που βρεθεί στην Ολυμπία , μόνο θάνατος θα είναι η τιμωρία !
Καλλιπάτειρα :Μη φοβάσαι Φερενίκη και γνωρίζω και τους νόμους τους σκληρούς τους ξεχωρίζω . Όμως , κάτι σχεδιάζω στο μυαλό μου , ώστε δίπλα να βρεθώ εκεί στο γιο μου ! Τρέχω τώρα , πάω γοργά στην Ολυμπία και για μένα να μην έχεις αγωνία !

(Η Καλλιπάτειρα φεύγει τρέχοντας , η Φερενίκη αποχωρεί σκεφτική)

Σκηνή Β

Αφηγητής :Θεωρούσε η Καλλιπάτειρα πως πρέπει και εκείνη τους αγώνες να τους βλέπει ! Είδε άραγε το γιο της να νικάει ; Ο Πεισίδορος γυρνώντας , μας μιλάει !

(Στη σκηνή εμφανίζεται η Φερενίκη που βηματίζει , αγωνιώντας . Σε πολύ λίγο χρόνο καταφτάνει ο Πεισίδορος αναστατωμένος)

Φερενίκη :Ω Πεισίδορε ελπίζω να ' χεις νέα για μια νίκη σου μεγάλη και σπουδαία !
Πεισίδορος :Είναι πράγματι αλήθεια Φερενίκη πως κατάφερα να πάρω αυτή τη νίκη ! Μα αλίμονο , μακάρι κάτι άλλο να ' χε γίνει μες στο στάδιο το μεγάλο !
Φερενίκη :Πώς τολμάς και κάτι τέτοιο ξεστομίζεις ; Νέο βλάσφημο μ ' αυτά που λες θυμίζεις !
Πεισίδορος :Μα αν ήξερες κι εσύ τι έχει γίνει μόνο πίκρα στην καρδιά 8 α σου ' χε μείνει !
Φερενίκη :Με κρατάς , λοιπόν , ακόμα σ ' αγωνία ; Τι συνέβη εκεί μακριά στην Ολυμπία ;
Πεισίδορος :Η μητέρα μου το είχε αποφασίσει στους αγώνες μοναχό να μη μ ' αφήσει ! Μεταμφίεση σκαρφίστηκε μεγάλη και για άντρα την πέρασαν όλοι οι άλλοι ! Όταν , όμως , εγώ έφτασα στη νίκη , δεν κρατήθηκε καλή μου Φερενίκη ! Και πηδώντας το περίφραγμα η καημένη , πέφτουν όλα μ ' όσα ήτανε ντυμένη !
Φερενίκη : Για να ακούσει τότε μόνο την ψυχή της , τώρα πόσο κινδυνεύει η ζωή της ! Αχ , εγώ καλέ μου τι μπορώ να κάνω ; Ανιψιέ μου , τι γνωρίζεις παραπάνω ;
Πεισίδορος :Την οδήγησαν και στους Ελλανοδίκες , που ορίζουνε των αθλητών τις δίκες . Πάω εκεί τώρα να μάθω τι θα γίνει κι αν ελεύθερη και ζωντανή θα μείνει !

(Ο Πεισίδορος φεύγει και η Φερενίκη μονολογεί)

Φερενίκη :Τ ίποτ ' άλλο δε ζητώ αυτήν την ώρα , μόνο όλοι να τη λυπηθούνε τώρα !

Σκηνή Γ

(Στο δικαστήριο , μπροστά σε τρεις Ελλανοδίκες βρίσκεται η Καλλιπάτειρα και πολλοί άλλοι αθλητές και γυμναστές μαζεμένοι)

Αφηγητής :Τώρα εμπρός στους δικαστές στην Ολυμπία στέκει η Καλλιπάτειρα με αγωνία ! Αθλητές και γυμναστές ειν ' μαζεμένοι για ν ' ακούσουν ποια ποινή την περιμένει ...
Ελλανοδίκης α ':Καλλιπάτειρα εδώ κατηγορείσαι γιατί έκρυψες αυτό που αλήθεια είσαι ! Ως γυναίκα μέσα να ' σαι δεν μπορούσες , ούτε αγώνες , ' δω να παρακολουθούσες !
Ελλανοδίκης Β ':Δεν τον ήξερες το νόμο που ορίζει η γυναίκα μακριά να τριγυρίζει ;
Καλλιπάτειρα :Ήξερα πολύ καλά ποιος είν ' ο νόμος κι είν ' αβάσταχτος για μένα τώρα ο πόνος. Δε με νοιάζει που 8 α χάσω τη ζωή μου , μόνο πόσο 8 α πονέσουν οι δικοί μου .
Ελλανοδίκης γ ' : Αφού γνώριζες το νόμο που υπήρχε , πώς μια τέτοια τρέλα στο μυαλό σου ήρθε ;
Καλλιπάτειρα :Γυμναστής εγώ υπήρξα του παιδιού μου , δέκα μήνες ήμουν στο πλευρό του γιου μου ! Πόσο ήθελα να μπω να τον θαυμάσω με τα λόγια δεν μπορώ να περιγράψω ! Ήμουν σίγουρη τη νίκη πως 8 α φέρει , όπως τόσοι άλλοι στα δικά μας μέρη !
Ελλανοδίκης α ':Καλλιπάτειρα μιλάς για τον πατέρα και τ ' αδέρφια σου , που μία τέτοια μέρα , όπως σήμερα ο γιος σου , είχαν νικήσει και στιγμές μεγάλης δόξας είχαν ζήσει ! Πρέπει πάντα εμείς αυτούς να τους τιμούμε και γι ' αυτό για σένα ας ξανασκεφτούμε ...
Ελλανοδίκης β ':Συμφωνώ , γι' αυτό προτείνω να αφήσει το συμβούλιο αυτήν εδώ να ζήσει !
Ελλανοδίκης γ ':Καλλιπάτειρα , ναι , σύμφωνοι είμαστ ' όλοι να γυρίσεις πια ελεύθερη στην πόλη , που γεννήθηκαν τόσοι άξιοι αθλητές μας ! Θα τιμούμε πάντα εμείς τους νικητές μας !
Όλοι μαζί τραγουδούν :
Καλλιπάτειρα μας έδειξες με θάρρος
ότι όποιος αγαπά τους αθλητές ,
έχει πάντα το δικαίωμα να βλέπει ,
να τιμά και ν ' αγκαλιάζει νικητές !
Καλλιπάτειρα , την άξια σου πράξη ,
που τιμά στ ' αλήθεια τον αθλητισμό ,
θα κρατήσουμε για πάντα στο μυαλό μας
και θα νιώθουμε για σένα θαυμασμό !
Καλλιπάτειρα μας έδειξες με θάρρος
ότι όταν κάτι τόσο το αγαπάς ,
είναι ωραίο εκεί πάντα να είσαι ,
με την παρουσία σου θα το τιμάς !

ΤΕΛΟΣ