«

»

Ιαν 28

Water Ecoculture: Ένα ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Capture2-274x300Τι είναι
Το έργο έχει ως στόχο την οικοδόμηση της ευαισθητοποίησης των παιδιών προσχολικής ηλικίας σχετικά με τη σημασία του νερού για τον πλανήτη και τον τρόπο με το νερό συνδέεται με ορισμένα χαρακτηριστικά του ανθρώπινου πολιτισμού.

Τι προσφέρει
Το ??Water Ecoculture» προσφέρει σε ομάδες παιδιών προσχολικής ηλικίας την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε επιτόπια έρευνα για την ανάπτυξη μιας θεματικής ενότητας με θέμα το «νερό», εφαρμόζοντας τις αρχές της διερευνητικής μάθησης. Τα παιδιά θα οργανώσουν μία ή περισσότερες εξόδους για να επισκεφθούν μέρη όπου υπάρχει νερό, ώστε να κάνουν τις παρατηρήσεις και τη συλλογή δεδομένων. Στη συνέχεια, θα συγκρίνουν και θα συμπληρώσουν τα στοιχεία τους με πληροφορίες από γραπτές, προφορικές ή ψηφιακές πηγές. Τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της εργασίας των παιδιών στη συνέχεια θα διατίθενται στην ιστοσελίδα του έργου, όπου θα είναι σε θέση να δούμε τι έχουν βρει τα παιδιά από άλλα μέρη της Ευρώπης στις δικές τους έρευνες για το «νερό». Αυτός ο κοινός χώρος θα επιτρέψει στα παιδιά να μάθουν για την ecoculture του νερού σε διάφορα μέρη της χώρας τους ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Υποστήριξη
Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από την Ομάδα Συνεργασίας για το νερό Ecoculture (CTWE) που αποτελείται από εκπαιδευτικούς και ειδικούς επιστήμονες από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και ακαδημαϊκούς από το Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και από το Τμήμα Παιδείας και Επιστημών και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών. Σε περίπτωση που συμμετέχετε, η CTWE θα διαβιβάσει πρόσθετες πληροφορίες και υποστηρικτικό υλικό για σας. Θα είναι στη διάθεσή σας επίσης τα στοιχεία επικοινωνίας των μελών CTWE για να προσφέρουν βοήθεια και συμβουλές καθ “όλη τη διάρκεια του έργου.

Τι μπορείτε να κερδίσετε την εφαρμογή του προγράμματος «Water Ecoculture»
(α) Γνωριμία με τα άλλα ιδρύματα Προσχολικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας στη χώρα σας ή στην Ευρώπη καθώς και ανταλλαγή καλών πρακτικών σχετικά με τη σύνδεση της εξωτερικής με την εσωτερική προγραμματισμένων δραστηριοτήτων αποκλειστικά για παιδιά προσχολικής ηλικίας.
(β) Ανάπτυξη της ευαισθητοποίησης των παιδιών σας για τη σημασία του νερού για τον πλανήτη και τον τρόπο που το νερό σχετίζεται και συμβάλλει στην ανάπτυξη των συγκεκριμένων χαρακτηριστικών σε ανθρώπινες δραστηριότητες και τον πολιτισμό σε παρόμοιο ή / και σε διαφορετικό βαθμό.
(γ) Να συνεργάζονται με την CTWE και να αποκτήσουν εμπειρία και διορατικότητα «Water Ecoculture» σε θέματα και σε μεθοδολογικές λεπτομέρειες της διερευνητικής μάθησης.
(δ) Αξιοποίηση των ευκαιριών επαγγελματικής ανάπτυξης, όπως:
(δ1) Να παρουσιάσετε τα αποτελέσματα του «Water Ecoculture» προτζεκτ σας στην επόμενη Ευρωπαϊκή Διάσκεψη της ΟΜΕΡ (υπό την καθοδήγηση του CTWE).
(d2) Να αποκτήσετε ένα πιστοποιητικό για τη συμμετοχή σας και μια αναφορά για το portfolio σας που εκδίδεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και των πανεπιστημιακών του Πανεπιστημίου της CTWE.

Το «Water Ecoculture» σε περισσότερες λεπτομέρειες
Το «Water Ecoculture» απλώνεται σε πάνω από τρεις διακριτές φάσεις που εστιάζουν σε μια υπαίθρια Επίσκεψη σε ένα κοντινό μέρος όπου μπορεί να βρεθεί νερό (κατά προτίμηση φρέσκο νερό):
1) Φάση πριν από την επίσκεψη
Τα παιδιά (με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών) ανακαλούν αν έχουν δει το νερό στην περιοχή τους και καλούνται να εντοπίσουν τις πηγές του νερού (πηγές, ποτάμια, εκβολές ποταμών, λίμνες, λίμνες, φράγματα κλπ), κοντά στον τόπο που αφήνουν ή κοντά στον τόπο του σχολείου τους. Στη συνέχεια, τα παιδιά θυμούνται τους μικρούς ή μεγάλους οργανισμούς που ζουν μέσα ή κοντά σε πηγές νερού. Μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες σε γραπτές, προφορικές ή ψηφιακές πηγές. Για παράδειγμα, τα παιδιά μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες σε τουριστικούς οδηγούς, οδηγούς αναψυχής, βιβλία γεωγραφίας, οδηγοούς γλυκού νερού ή στο διαδίκτυο, κλπ, ή μπορούν να ζητήσουν από τους γονείς, παππούδες και γιαγιάδες, επαγγελματίες που ταξιδεύουν (όπως οι οδηγοί, επιχειρηματίες, πυροσβέστες), επιστήμονες κ.α. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να ρωτήσετε τα παιδιά τι θα ήθελαν να αναζητήσουν περαιτέρω:
(Α) Θα τους αρέσει να επικεντρωθούν στις δραστηριότητες που έχουν οργανώσει οι άνθρωποι γύρω από πηγές νερού;
(B) Θα προτιμήσουν να επικεντρωθούν στις διαφορετικές μορφές ζωής που ζουν μέσα ή κοντά στο νερό;
Σύμφωνα με την προτίμησή τους τα παιδιά οφείλουν τώρα να οργανώσουν τις λεπτομέρειες της επίσκεψής τους στο πειδίο

Φάση της κυρίως Επίσκεψης
(π.χ. όταν θα πάνε, πώς θα πάνε, ποια ερωτήματα θα προσπαθήσουν να απαντήσουν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο πεδίο και βάσει ποιας μεθοδολογία, ποια πράγματα και ποια εργαλεία θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν με αυτά).
2) Φάση Επίσκεψης
Κατά συνέπεια οι δραστηριότητες των παιδιών μπορούν να αναπτυχθούν προς δύο κατευθύνσεις (Α ή Β) κατά τη διάρκεια της υπαίθριας επίσκεψής τους

Φάση Επίσκεψης:

Α. Η ανθρώπινη δραστηριότητα γύρω από τις πηγές νερού
Τα παιδιά επισκέπτονται τις επιλεγμένες πηγές νερού, παρακολουθούν προσεκτικά και καταγράφουν όλα τα πολιτιστικά στοιχεία που μπορούν να βρουν γύρω τους, όπως τις πόλεις, τα χωριά, μικρότερους οικισμούς, εγκαταλελειμμένους οικισμούς του παρελθόντος, κάστρα, νερόμυλους, δεξαμενές νερού για την αποθήκευση του νερού, γέφυρες, φράγματα, πάρκα, αρδευτικά έργα κ.λπ. Για να συμπληρώσουν την έρευνά τους τα παιδιά μπορούν επίσης να πάρουν συνέντευξη από ντόπιους ή / και από τις τοπικές αρχές. Μέσω αυτής της διαδικασίας τα παιδιά θα πρέπει τελικά να συνειδητοποιήσουν πώς η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει αναπτυχθεί κατά το παρελθόν ή αναπτύσσεται σήμερα, όπου βρίσκεται το νερό.
Β. Μορφές ζωής στο νερό
Τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιούν απλά εργαλεία, όπως μεγεθυντικούς φακούς, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, μικροσκόπια σχολείο, κλπ για να βρίσκουν και να καταγράφουν διαφορετικές μορφές ζωής που μπορούν να βρουν μέσα και γύρω από τις πηγές νερού. Φυσικά, η πρόθεσή μας δεν είναι να επιβαρύνουμε τα παιδιά με λεπτομέρειες σχετικά με τα φυτά, τα ζώα ή άλλες εξειδικευμένες γνώσεις. Εμείς μάλλον προτιμούμε να δίνουμε στα παιδιά την ευκαιρία (α) να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν όλα τα είδη των ζωντανών οργανισμών στο εσωτερικό και στην παρόχθια ζώνη των υδάτινων οικοσυστημάτων και (β) να χαρακτηρίσουν τους οργανισμούς σύμφωνα με ένα ή δύο κριτήρια (π.χ. για να διαχωρίσουν τα φυτά από τα ζώα, τα ζώα που ζουν μέσα ή έξω από το νερό, τα ζώα του μεγαλύτερου ή μικρότερου μεγέθους, σε διάφορα μεγέθη και χρώματα από σφάλματα, κλπ).

3.- Φάση Δημοσίευση επίσκεψη
Α. (Έμφαση στο Α) Τα παιδιά να εξετάσουν τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της Επίσκεψης στο Πεδίο και να προσπαθήσουν να (α) αποφασίσουν κατά πόσον έχουν όλα τα ερωτήματά τους απαντηθεί και (β) να εξάγουν ορισμένα συμπεράσματα σχετικά με το τι έμαθαν (είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικό είναι το νερό για τους ανθρώπους). Τα παιδιά μπορούν επίσης να προσπαθήσουν να κάνουν ένα εννοιολογικό χάρτη ή να σχεδιάσουν ένα μοντέλο ή γραφική απεικόνιση που απεικονίζει τα συμπεράσματά τους (αυτά τα μοντέλα ή σχέδια θα μπορούσαν να περιέχουν απλές λέξεις, εικόνες και φωτογραφίες ή άλλα σύμβολα, αν τα παιδιά δεν μπορούν να διαβάσουν ή να γράψουν).
Β. (Εστιάζοντας στο Β) Ως εκ τούτου, αν τα παιδιά έχουν επιλέξει να διερευνήσουν τους διαφορετικούς ζωντανούς οργανισμούς
που βρέθηκαν σε υδάτινα οικοσυστήματα, μπορούν επίσης να επανεξετάσουν τα δεδομένα τους όταν επιστρέψουν στην τάξη. Στη συνέχεια, πρέπει να (α) σκεφτούν και να αποφασίζουν κατά πόσον οι ερωτήσεις τους έχουν απαντηθεί και (β) να εξαχθούν ορισμένα συμπεράσματα με βάση τα πράγματα που έμαθαν (το πιο σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι το νερό σημαίνει ζωή). Τα παιδιά που εργάζονται προς την κατεύθυνση αυτή μπορούν επίσης να δουλέψουν σε ένα μοντέλο ή graphic design που μπορεί να δείξει καλύτερα τι έμαθαν (χρησιμοποιώντας λέξεις, σύμβολα, εικόνες, φωτογραφίες). Στη συνέχεια τα παιδιά και στις δύο ομάδες (Α ή Β) μπορεί να κοιτάξουν σε γραπτές ή ψηφιακές πηγές και πάλι ή να επικοινωνούν με τους επιστήμονες και ειδικούς, προκειμένου να συμπληρώσουν τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν, να απαντήσουν τις τελευταίές ερωτήσεις τους και να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους. Σε περίπτωση που τα παιδιά εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το πώς οι άνθρωποι μπορούν να προστατεύσουν όλα τη ζωή που αναπτύσσεται μέσα και γύρω από το νερό, μπορούν να αρχίσουν ένα νέο κύκλο ερευνών και την αναζήτηση για νέες απαντήσεις.

Παρουσίαση των ευρημάτων και των αποτελεσμάτων των παιδιών
Μετά την ολοκλήρωση των «Water Ecoculture» τα παιδιά του θα πρέπει να κληθούν να σκεφτούν και να προετοιμάσουν μια παρουσίαση της έρευνας και των ευρημάτων τους χρησιμοποιώντας μια ποικιλία των πόρων και δυνατοτήτων (σχέδια, μοντέλα 3-D, γραφικά σχέδια, παρουσιάσεις PowerPoint, ήχου ή αρχεία βίντεο τους, φωτογραφίες, κ.λπ.). Αυτή η παρουσίαση θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του «Water Ecoculture» για να την επισκεφτούν και τα άλλα παιδιά. Η ιστοσελίδα του έργου θα γίνει τελικά το porrtfolio του «Water Ecoculture» φέρνοντας μαζί τα παιδιά των διαφορετικών περιοχών και πολιτισμών. Επικοινωνία και ανταλλαγή ιδεών θα πρέπει να ενθαρρύνεται ιδιαίτερα μέσω ενός φόρουμ στο οποίο τα παιδιά θα συμβάλει τους σχόλια, ερωτήσεις, και/ή εντυπώσεις για το έργο από τα δικά τους και των άλλων.

Ομάδα συνεργατών για το «Water Ecoculture»
Μαρία Αμπαρτζάκη, Μιχαήλ Καλογιαννάκης: Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης
Νεκτάριος Στελλάκης: Τμήμα Εκπαιδευτικών Επιστημών και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών,
Αικατερίνη Βορεάδου, Ελένη Chatzinikolaki: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Για να λάβετε μέρος στο «Water Ecoculture» παρακαλούμε επικοινωνήστε με:

Μιχάλης Καλογιαννάκης στο mkalogian@edc.uoc.gr
ή
Μαρία Αμπαρτζάκη στο mabarjaki@edc.uoc.gr