ΣΑΪΝΗ Δ. ΟΥΡΑΝΙΑ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ - ΕΦΟΡΙΑΚΟΣ

 

 

Υποψήφια  Νομαρχιακός  Σύμβουλος 

Ν.  Ιωαννίνων με το συνδυασμό

«Απειρος Τόπος» του  Μάκη Χατζηεφραιμίδη

 
 

home

 
ποια είναι
τι πιστεύει
αγορά εργασίας
γη
ελλάδα
ήπειρος
ιωάννινα
χρυσοβίτσα
επικοινωνία
 
 
 
 
 
 

Συνέντευξη της Σαΐνη-Σπυρίδωνος Ουρανίας στον Γιώργο Γκόντζο

Εφημερίδα " 'Εκδοση " - 03 Οκτωβρίου 2006


                        ΣΑΪΝΗ ΟΥΡΑΝΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Κα Σαΐνη, συμμετέχετε ως Υποψήφια Νομαρχιακή Σύμβουλος στο συνδυασμό «'Aπειρος Τόπος» του υποψηφίου Νομάρχη Μάκη Χατζηεφραιμίδη. Ποιο ήταν το κίνητρό σας για τη συμμετοχή αυτή; 

Θεωρώ ότι όλοι μας έχουμε μερίδιο προσφοράς, όλοι μας διαθέτουμε δυνατότητες προσφοράς. Ως μητέρα δύο μωρών και εργαζόμενη στη μεγαλύτερη ΔΟΥ του νομού μας βιώνω και αφουγκράζομαι καθημερινά τα προβλήματα που η πόλη μας και γενικότερα ο νομός Ιωαννίνων αντιμετωπίζει. Με εφόδια την επαγγελματική, επιστημονική και κοινωνική δράση μου νιώθω ότι έχω την όρεξη αλλά και την υποχρέωση να συνεισφέρω με όλες μου τις δυνάμεις μου για το καλό του τόπου μας. Σημαντική παράμετρος επίσης στην επιλογή μου αποτέλεσε ο ίδιος ο Μάκης Χατζηεφραιμίδης και τα χαρακτηριστικά που κοσμούν το βιογραφικό του ως άνθρωπος της αυτοδιοίκησης. Το αδιαμφισβήτητα σπουδαίο έργο του στο πρώτο βαθμό της αυτοδιοίκησης σε καιρούς χαλεπούς, χωρίς τη βοήθεια ίδιων πόρων και με όλα τα πολιτικά σχήματα στην κεντρική πολιτική σκηνή, βάρυνε πολύ στην επιλογή μου. Κυρίως όμως σπουδαίο ρόλο διαδραμάτισαν το ήθος και η προσωπικότητα του Μάκη Χατζηεφραιμίδη, η ειλικρίνεια και η αμεσότητά του. Θαυμάζω πραγματικά την ικανότητά του να ακούει και να συνεργάζεται όχι μόνο με τους άμεσους συνεργάτες του αλλά με όλους τους πολίτες του Νομού Ιωαννίνων. Η γνώση του Μάκη Χατζηεφραιμίδη αποτελεί γνώση των πολιτών του νομού μας. 

Ακούμε συχνά, κα Σαΐνη, τελευταία από την παράταξή σας «'Aπειρος Τόπος» ως σύνθημα την ανατροπή της σημερινής νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, σύνθημα το οποίο ο επικεφαλής του συνδυασμού σας Υποψήφιος Νομάρχης Ιωαννίνων Μάκης Χατζηεφραιμίδης επανέλαβε πολλές φορές από βήματος στα εγκαίνια του εκλογικού σας κέντρου. Από ποιους λόγους υπαγορεύεται, κατά τη γνώμη σας, η ανάγκη για την ανατροπή αυτή; 

Η ανατροπή της σημερινής νομαρχιακής αυτοδιοίκησης δεν αποτελεί απλά σύνθημα της παράταξής μας. Αποτελεί αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών του Νομού Ιωαννίνων. Η γνώση μας αποτελεί γνώση των πολιτών του νομού μας. Με δεδομένο το γεγονός ότι η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση αποτελεί το κυρίαρχο πολιτικό όργανο σε επίπεδο νομού θεωρώ ότι στον τόπο μας την τελευταία  τετραετία η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση υποβαθμίστηκε. Ο Νομάρχης Ιωαννίνων, όπως και ο Νομάρχης κάθε άλλου νομού, πέραν των αρμοδιοτήτων που του επιφορτίζει ο νόμος, είναι πρωτίστως πολιτικό όργανο. Οφείλει να χαράξει μια νέα πνοή προόδου, να δώσει νέα πνοή στο θεσμό, να εμπνεύσει ελπίδες και προσδοκίες για ένα καλύτερο αύριο στον τόπο μας. Δυστυχώς, τις τελευταίες μέρες παρακολουθώ με μεγάλη μου απογοήτευση μια απέλπιδα προσπάθεια της σημερινής νομαρχιακής αυτοδιοίκησης να αποδείξει τον ακριβή αριθμό των χιλιομέτρων ασφάλτου ως έργο υποδομής που υλοποιήθηκε, προκειμένου να τεκμηριώσει επιχειρήματα προεκλογικής κατανάλωσης. Προσπερνώντας εντελώς το γεγονός ότι η εκτέλεση των έργων αυτών αυξήθηκε ραγδαία το τελευταίο εξάμηνο της τετραετίας, με ότι και αν αυτό ίσως συνεπάγεται για τους όρους καλής εκτέλεσης των έργων αυτών, και επίσης μη προβάλλοντας καθόλου ως αντεπιχείρημα από την πλευρά μου τις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης να εκτελεί έργα υποδομής, να μεριμνά για τους αποχιονισμούς και γενικότερα να παρέχει άμεσες και ποιοτικές  υπηρεσίες στους πολίτες, απογοητεύομαι κυρίως ως ψηφοφόρος από την έλλειψη ενός οργανωμένου προγράμματος δράσης στο νομό μας. Λείπουν επιστημονικά τεκμηριωμένες και σίγουρης αποτελεσματικότητας  παρεμβάσεις για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος. Απουσιάζουν προσπάθειες αξιοποίησης της στρατηγικής γεωπολιτικής θέσης του νομού μας και γενικότερα απουσιάζουν βασικές στρατηγικές στήριξης της τοπικής οικονομίας και πολιτικές για ισχυρή κοινωνική συνοχή. Εν ολίγοις απουσιάζουν παρεμβάσεις που αφορούν στον πολιτικό χαρακτήρα της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, παρεμβάσεις που αναδεικνύουν και αξιοποιούν ολόπλευρα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού Ιωαννίνων.                             

Αν η παράταξή σας «'Aπειρος Τόπος» κατορθώσει να πετύχει αυτή την ανατροπή, ποιοι θα είναι οι βασικοί άξονες του προγράμματος δράσης που θα εφαρμόσετε ως νέα νομαρχιακή αυτοδιοίκηση αναφορικά κυρίως με τον πολιτικό ρόλο της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης;

Κεντρική μας επιδίωξη, βασικό μας όραμα είναι ο νομός Ιωαννίνων, μέσα στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στη χώρα μας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα Βαλκάνια, να αναζητήσει και να κατακτήσει ένα νέο δυναμικό ρόλο. Θεωρούμε τους εργαζομένους της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης το «κλειδί» για μια νέα, δημιουργική πορεία του θεσμού. Βάζουμε ως πρωταρχικό στόχο του προγράμματός μας την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος του νομού μας, με απαραίτητη προϋπόθεση το σύνολο των αναπτυξιακών παρεμβάσεων του προγράμματός μας να συμβαδίζει με την αρχή της προστασίας  του φυσικού περιβάλλοντος. Η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και ειδικότερα η ριζική ανασυγκρότηση του φορέα διαχείρισης, η οριοθέτηση, η αποκατάσταση της βιολογικής ισορροπίας, ο εκσυγχρονισμός των αρδευτικών έργων του λεκανοπεδίου αποτελούν αναγκαίες παρεμβάσεις για την προστασία της λίμνης μας. Περαιτέρω, η αξιοποίηση της γεωπολιτικής θέσης του νομού μας απαιτεί σχεδιασμό και υλοποίηση πλέγματος σύγχρονων υποδομών μεταφορών,  ενταγμένων σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συνδυασμένων μεταφορών και προϋποθέτει συγκεκριμένα τη διεκδίκηση της άμεσης ολοκλήρωσης της Εγνατίας οδού, της κατασκευής του οδικού άξονα της Ιονίας Οδού, την μεταξύ τους διασύνδεση, τη μελέτη σιδηροδρομικών συνδέσεων της Ηπείρου με την υπόλοιπη Ελλάδα.  Οι υποδομές αυτές μπορούν να συνδυαστούν λειτουργικά με τη δημιουργία διακομιστικού-εμπορευματικού κέντρου και τη λειτουργία σταθμών φορτοεκφόρτωσης προϊόντων. Με τον τρόπο αυτό θα τονωθεί σημαντικά η τοπική οικονομία, τόσο ο αγροδιατροφικός κλάδος για την προάσπιση του οποίου θεωρούμε απαραίτητη τη δημιουργία Κέντρων Υποστήριξης Αγροτών, όσο και ο τομέας της μεταποίησης με απαραίτητες παρεμβάσεις τη θέσπιση σταθερών ειδικών, αναπτυξιακών κινήτρων για το νομό μας, την αναβάθμιση του Κέντρου Υποδοχής Επενδυτών, την ενίσχυση της εξωστρέφειας των μεταποιητικών μονάδων του νομού μας. Η ανάληψη πρωτοβουλιών, για εξασφάλιση απασχόλησης και ικανοποιητικού εισοδήματος στους εργαζομένους του χεριού και του πνεύματος αποτελεί πρωταρχικό μέλημα της κοινωνικής μας πολιτικής και ισοδυναμεί με την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω της διεκδίκησης νέων προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας, την ορθολογική αξιοποίηση πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και τη δημιουργία ενός Νομαρχιακού Παρατηρητηρίου Απασχόλησης. Η ίδρυση και λειτουργία ειδικότερα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Νεολαίας στο πλάι της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης θα συμβάλλει πολύ στην υλοποίηση των προσπαθειών αυτών.

Εν ολίγοις οραματιζόμαστε μια νέα Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων που δεν θα κομπάζει για την ικανότητά της να ανταποκρίνεται στις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις της. Οραματιζόμαστε μια νέα Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων που θα διεκδικεί και θα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε όλους τους τομείς. Στον τομέα του τουρισμού,  της κοινωνικής πρόνοιας, της δημόσιας υγείας, του πολιτισμού, της δημόσιας παιδείας. Οραματιζόμαστε μια νέα Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων που θα διεκδικεί και θα στέκεται μπροστάρης και βοηθός σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κάθε κάτοικος  του Νομού Ιωαννίνων.

Πείτε μας, κα Σαΐνη, επιγραμματικά τους πρώτους τρεις στόχους που εσείς ως υποψήφια Νομαρχιακή Σύμβουλος θέτετε ως προτεραιότητα και θα προσπαθήσετε να πετύχετε αν εκλεγείτε.

α. Βήμα και λόγος στον πολίτη και κυρίως στους νέους.

β. Τόνωση της τοπικής οικονομίας και καταπολέμηση της ανεργίας.

γ. Κοινωνική πρόνοια: ανάληψη πρωτοβουλιών για προστασία του θεσμού της οικογένειας, των ατόμων της τρίτης ηλικίας, και των ατόμων με αναπηρίες.

 
   
 

ποιοα είναι - τι πιστεύει - αγορά εργασίας - γη - ελλάδα - ήπειρος - ιωάννινα - χρυσοβίτσα - επικοινωνία

 

 
 
       
WebSite designed & developed by Σαΐνης Δ. Χρήστος - All rights reserved by gosego®!