ΣΑΪΝΗΣ Δ. ΧΡΗΣΤΟΣ

Επιστήμονας Εφαρμοσμένης Πληροφορικής

Scientist of Applied Informatics

Μέλος της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας

Παράρτημα Ιωαννίνων

 
 

home

ποιος είναι
τι πιστεύει
εκπαίδευση
πληροφορική
sports-aekara
αγορά εργασίας
γη
ελλάδα
ήπειρος
ιωάννινα
χρυσοβίτσα
Ωχ - Line
επικοινωνία
fun & curious
γελοιογραφίες
ΣΚ-ΙΣΤΟ-σελίδες
 
ο ΑΝΔΡΕΑΣ Παπανδρέου και το χιονόνερο της Κοζάνης

"... ποτέ στην ζωή μου δεν κιότεψα, πάντα ήμουν μπροστά στον αγώνα ..."
 
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
1981-1989 και 1993-1996
Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε το 1919 στη Χίο. Γιος του Γεωργίου Παπανδρέου. Φοιτητής της Νομικής Σχολής Αθηνών κατά τη διάρκεια της δικτατορίας Μεταξά. Το 1941 αναχωρεί για τις ΗΠΑ και ακολουθεί πανεπιστημιακή καριέρα. Δύο έτη αργότερα ανακηρύσσεται διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Τακτικός καθηγητής και στα Πανεπιστήμια της Μινεσότα, του UCLA, της Καλιφόρνια. Διαμονή στις ΗΠΑ επί δύο δεκαετίες.

Το 1962 αρχίζει η πολιτική του σταδιοδρομία με την εκλογή του ως βουλευτής Αχαΐας του Κόμματος της Ένωσης Κέντρου, της οποίας ηγείτο ο πατέρας του. Μετείχε στην κυβέρνηση αρχικά ως υπουργός Προεδρίας και αργότερα ως αναπληρωτής υπουργός Συντονισμού (1964-65). Παραιτείται και αφότου συσπειρώνει τη λεγόμενη κεντροαριστερή πτέρυγα της Ένωσης Κέντρου αναλαμβάνει εκ νέου το υπουργείο Συντονισμού. Κατηγορείται ως αρχηγός στην υπόθεση «Ασπίδα».

Αφότου κηρύσσεται η δικτατορία των συνταγματαρχών συλλαμβάνεται και κατόπιν διεθνών πιέσεων αποφυλακίζεται. Στις 16 Ιανουαρίου του 1968 πηγαίνει στο εξωτερικό, αρχικά στη Σουηδία ως καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και ακολούθως στον Καναδά, τελώντας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Όντας στο εξωτερικό ο Ανδρέας Παπανδρέου ιδρύει το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα (ΠΑΚ) με αρχική έδρα τη Στοκχόλμη.

Επιστρέφει στην Ελλάδα κατά την πτώση της χούντας το 1974 και ιδρύει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ), καθορίζοντας το ιδεολογικό-πολιτικό πλαίσιο του κόμματος με τη Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη. Έπειτα από δύο εκλογικές αναμετρήσεις (1974, 1977) το ΠΑΣΟΚ σχηματίζει κυβέρνηση μετά από την αναμέτρηση της 18ης Οκτωβρίου του 1981, κατά την οποία συγκέντρωσε ποσοστό 48,06%.

Στις εκλογές του 1985 το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 45,82% των ψήφων και παραμένει κυβέρνηση, ενώ το 1989 ο Α.Παπανδρέου είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον απόηχο του σκανδάλου Κοσκωτά και κατόπιν σοβαρής εγχείρισης καρδιάς στην οποία υποβάλλεται στο Χέρφιλντ του Λονδίνου. Επί κυβέρνησης Τζανετάκη παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά. Μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 1993 ορκίζεται για τρίτη φορά πρωθυπουργός.

Μεταφορά στο Ωνάσειο το Νοέμβριο του 1995 με σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία και οδηγούν στην παραίτησή του από τον πρωθυπουργικό θώκο τον Ιανουάριο του 1996. Εξέρχεται του νοσοκομείου το Μάρτιο του 1996 και καταλήγει τα ξημερώματα της 23ης Ιουνίου του ίδιου έτους από ανακοπή καρδιάς. Απέκτησε τρεις γιους και μία κόρη από το γάμο του με την Μαργαρίτα Τσαντ.
 

 

 
   
 

ποιος είναι - τι πιστεύει - εκπαίδευση - πληροφορική - sports aekara - αγορά εργασίας - σκιστοσελίδες

γη - ελλάδα - ήπειρος - ιωάννινα - χρυσοβίτσα - επικοινωνία - fun & curious - γελοιογραφίες - ωχ line