Στρατηγική

Εκτύπωση
Κατηγορία: Σκάκι
Δημιουργηθηκε στις Τρίτη, 09 Απριλίου 2013

Στρατηγική και τακτική

 

 
Στρατηγική και τακτική, δύο σημαντικές έννοιες στο σκάκι που μοιάζουν πολύ στα μάτια ενός αρχάριου αλλά είναι τόσο διαφορετικές. Θα προσπαθήσω να σας τις εξηγήσω με τον δικό μου τρόπο.
 
Ας δούμε τι γίνεται όταν μαθαίνει μια παρέα να παίζει σκάκι για πρώτη φορά.
Όλοι οι φίλοι μαθαίνουν τις κινήσεις. Μετά αρχίζουν τα πρώτα σχέδια που βασίζονται κυρίως σε παγίδες. Θα είναι του τύπου «του κόβω αυτό - μου το κόβει - του κόβω το άλλο» και βγαίνω κερδισμένος κομμάτι. Αυτό το «του κόβω - μου κόβει - του κόβω» είναι ένας συνδυασμός ή αλλιώς ένα τακτικό χτύπημα.
 
Όσο περνάει ο καιρός, οι φίλοι που παίζουν καθημερινά σκάκι, θα αρχίζουν να μετράνε πολλές κινήσεις και οι συνδυασμοί τους θα αποκτήσουν μεγάλο βάθος. Σύντομα θα μάθουν να αναγνωρίζουν εύκολα τις παγίδες και τα τακτικά χτυπήματα (ή αλλιώς συνδυασμούς), και δύσκολα θα μπορεί κάποιος να κερδίσει τον άλλο. Οι ισοπαλίες θα είναι συχνές.
 
Αφού κανένας φίλος δεν θα μπορεί εύκολα να κερδίσει υλικό, άρα και την παρτίδα, θα γεννηθεί η ανάγκη για κάτι διαφορετικό. Εδώ έρχεται η στρατηγική να δώσει τη λύση.
 
Η στρατηγική είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Για παράδειγμα ενώ υπάρχει υλική ισορροπία πάνω στην σκακιέρα, οι παίκτες πολεμάνε για να ελέγξουν ένα στρατηγικό στοιχείο π.χ. μια σημαντική ανοιχτή στήλη, διαγώνιο ή τετράγωνο, να ασφαλίσουν το Βασιλιά τους με ροκέ ενώ ο αντίπαλος έχασε το δικαίωμα για ροκέ κτλ.
 
Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβετε αυτή τη σημαντική διαφορά ιδιαίτερα οι αρχάριοι. Το στρατηγικό παιχνίδι στριμώχνει σιγά και σταθερά τον αντίπαλο και κάποια στιγμή θα δημιουργηθεί ένας νικηφόρος συνδυασμός. Στο στρατηγικό παιχνίδι δεν πολεμάς να κερδίσεις την διαφορά (δεν θα πούμε όχι αν προκύψει) αλλά ένα σημαντικό στρατηγικό σημείο πάνω στη σκακιέρα.

Παράδειγμα μια ανοιχτή στήλη είναι ένα από τα πολλά στρατηγικά στοιχεία. Θα συγκεντρώσουμε όλες τις δυνάμεις μας πάνω σε αυτήν την στήλη για να την ελέγξουμε. Μετά, μέσω αυτής της στήλης θα περάσουμε τους πύργους μας μέσα στον αντίπαλο στρατόπεδο και πίσω από τα αντίπαλα πιόνια χωρίς να μπορεί ο αντίπαλος να μας σταματήσει. Τότε είναι πολύ πιθανό να βρεθεί κάποιος νικηφόρος συνδυασμός χωρίς ο αντίπαλος να αμυνθεί ικανοποιητικά.
Ενώ είναι τελείως διαφορετικά πράγματα, αλλά το ένα συμπληρώνει το άλλο και το ένα γεννιέται από το άλλο!
 
Με το παράδειγμα των φίλων που παίζουν σκάκι, σας περιέγραψα χοντρικά την ιστορία του σκακιού. Το 1500 μπήκαν οι σύγχρονοι κανόνες σκακιού, η πρώτη περίοδος ονομάστηκε «ρομαντική περίοδος». Στη ρομαντική περίοδο παίζανε με το στυλ ενός σημερινού αρχάριου. Προσπαθούσαν να βρούν συνδυασμούς. Το επίπεδο βέβαια ήταν πολύ υψηλό και ανεπτυγμένο σε τέτοιο βαθμό, που ακόμα και σήμερα βλέπουμε παρτίδες παιγμένες πολλά χρόνια πριν και τις θαυμάζουμε.
2011. 2015 Λάμπρου Αθανάσιος - 1ο Γενικό Λύκειο Αρτέμιδος
Joomla Templates Free