Τσακώνικος

Εκτύπωση
Κατηγορία: Χοροί Πελοποννήσου
Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013

 

  • Χορός που χορεύεται στην Τσακωνιά Πελοποννήσου.
  • Η λαβή των χεριών είναι «αγκαζέ».
  • Χορεύεται από άνδρες και γυναίκες. Κατά τη διάρκεια του χορού μεταβάλλεται ο αρχικός σχηματισμός του και όλοι οι συμμετέχοντες, οδηγούμενοι από τον πρώτο χορευτή, εκτελούν διάφορους ελιγμούς, κύκλους προς τα δεξιά ή αριστερά, κουλουριάσματα κ.λπ.
  • Ρυθμός 5/4.

 

 

Είναι ένας πολύ γνωστός χορός που χορεύεται στην Τσακωνιά της Πελοποννήσου και αναφέρεται ως ο χορός που χόρεψε ο Θησέας. Οι διάφοροι σχεδιασμοί που γίνονται κατά την εκτέλεση, η σειρά των χορευτών εναλλάξ, το πιάσιμο απ? τον βραχίονα, η χρησιμοποίηση μαντηλιού από τον πρωτοχορευτή και την πρωτοχορεύτρια, καθώς και ο αρχαίος πεντάσημος ρυθμός, έδωσαν αφορμή σε πολλούς μελετητές να εκφράσουν αυτή την άποψη. Τον παραλληλίζουν με τον αρχαίο χορό «Γέρανο».

Οι χορευτές πιάνονται ή με τα χέρια «επί καρπώ» ή απλά από τις παλάμες. Μπορούν επίσης να κρατιούνται σφιχτά από το μπράτσο σαν να φοβούνται μήπως χάσει ο ένας τον άλλο.

Ο χορός γυρίζει κανονικά και σχηματίζει φίδι που κουλουριάζει, ο δε πρωτοχορευτής, όταν θέλει να ξεκουλουριάσει γυρίζει αμέσως δεξιά και με την πλάτη στους υπόλοιπους. Όταν ξεκουλουριάσουν, είτε σταματούν σε γραμμή, είτε κάνουν καμάρα οι δύο πρώτοι, για να περάσουν οι υπόλοιποι από κάτω, παρασταίνοντας έτσι την έξοδο από τον Λαβύρινθο.

Ο χορός αποτελείται από δύο στροφές. Η πρώτη αποτελείται από τέσσερα βήματα και μία παύση. Η δεύτερη από πέντε βήματα. Όλα τα βήματα έχουν ισόχρονο, μάλλον γρήγορο, ρυθμό, οποίος επιταχύνεται κάπως κατά την δεύτερη στροφή και εκτελούνται ως εξής:

 

 

Στροφή Πρώτη
1: Το δεξί πόδι εκτελεί βήμα δεξιά, λίγο πίσω και με τα δάχτυλα προς το κέντρο.

2: Το αριστερό πόδι, μισό βήμα δεξιά με την φτέρνα μπροστά από τα δάχτυλα του δεξιού και με την καμάρα του στραμμένη περίπου προς τη φορά του χορού.
3 ? 4 : Όμοια με τα 1-2
5: Μικρή παύση με ακίνητα και τα δύο πόδια.
Στροφή Δεύτερη
1: Το δεξί πόδι βήμα δεξιά

2: Το αριστερό πόδι βήμα δεξιά
3: Αναπήδηση του δεξιού στα δάχτυλά του και μικρή μετατόπιση του σώματος προς τα δεξιά.. Ταυτόχρονη άρση του αριστερού λυγισμένου μπροστά.
5: Το αριστερό πόδι τεντώνεται στη συνέχεια και πατά δεξιά με όλο το βάρος πάνω του.

Τα βήματα αυτά επαναλαμβάνονται οκτώ φορές. Κατά την εκτέλεση των βημάτων της πρώτης στροφής, οι ώμοι ταλαντεύονται κινούμενοι ελαφρά μπρος-πίσω (δεξί πόδι εμπρός, δεξιός ώμος εμπρός και αντίθετα)

 

 

 

 

Copyright 2011. Joomla 1.7 templates free. Λάμπρου Αθανάσιος