Ζάικο

Ζάικο σημαίνει λαγός. Ο χορός είναι σκωπτικός και το τραγούδι διηγείται τα παθήματα του λαγού που πήγαινε για γαμπρός.

 

 

Λεβέντικος

Χορεύεται από άνδρες και γυναίκες στα χωριά . Άλωνα και Ακρίτα του Ν. Φλωρίνης, ?ε λαβή των χεριών απ' τις παλάμες. Στο Κρατερό υπάρχει η ίδια ονομασία (Λεβέντικος) ?ε διαφορετικά όμως βήματα και μουσική. Ο χορός αποτελείται από 15 βήματα που μπορούμε να χωρίσουμε σε τρία πεντάρια. Αρχική θέση είναι η προσοχή και μουσικό μέτρο τα 9/8.

 

 

Ζαχαρούλα

 

Ο χορός αυτός είναι ένας από τους πολλούς που έφεραν οι Βλάχικες ομάδες πληθυσμού κατά τις μετακινήσεις τους προς την περιοχή της Νάουσας. Είναι μικτός χορός που χορεύεται από άνδρες και γυναίκες σε ξεχωριστούς κύκλους, (διπλοκάγγελο) ή και στον ίδιο κύκλο. Χορεύεται επίσης και χωρίς λαβή, ζευγαρωτά, σε κυκλικό σχηματισμό. Αποτελείται από τα εξής δύο μέρη:

 

ΜΕΡΟΣ Α΄

 

1: Γίνεται στρίψιμο της φτέρνας του δεξιού ποδιού κάτω, με σύγχρονη μικρή άρση και πάτημα του αριστερού ποδιού. 2: Όπως το 1. 3: Άρση του δεξιού μπροστά. 4: Πάτημα του δεξιού ποδιού κάτω στη θέση του 5 ? 8 : Όπως το 1 ? 4 με τα αντίθετα πόδια. 9 ? 12 : Όπως το 1 ? 4.

 

ΜΕΡΟΣ Β΄

 

1: Αναπήδηση στο δεξί πόδι, άρση και πάτημα του αριστερού. 2: Αναπήδηση στο αριστερό, άρση και πάτημα του δεξιού. 3: Αναπήδηση στο δεξί πόδι, άρση του αριστερού. 4: Πάτημα του αριστερού δίπλα στο δεξί.

 

 

 

 

 

 

 

 

Γερακίνα

 

Γυναικείος χορός που χορεύεται στη Νιγρίτα Σερρών. Την ονομασία του οφείλει στα λόγια του τραγουδιού που αναφέρονται σε μια όμορφη νέα, τη Γερακίνα. Σύμφωνα με την παράδοση η Γερακίνα, προσπαθώντας να αντλήσει νερό από ένα πηγάδι, έπεσε μέσα και δεν κατάφερε να σωθεί παρά τις προσπάθειες του αγαπημένου της. Η ιστορία έγινε θρύλος και με τον καιρό εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους χορούς.

 

Ο χορός αποτελείται από τρία μέρη, και η λαβή των χεριών είναι από τις παλάμες με τα χέρια κάτω. Στο πρώτο μέρος γίνονται 12 βήματα προς τα δεξιά, ενώ τα χέρια πηγαίνουν στον δεξί ώμο της προηγούμενης και το αριστερό στη μεσολαβή και 12 βήματα προς τ? αριστερά, αλλάζοντας χέρια. Στο δεύτερο μέρος γίνονται δύο 6άρια με μέτωπο προς το κέντρο του κύκλου, ενώ στο 3ο μέρος γίνονται 22 κινήσεις επιτόπου, παλαμάκια και κινήσεις του κορμού αριστερά-δεξιά.

 

Α΄ ΜΕΡΟΣ

1: Το δεξί πατάει προς το κέντρο του κύκλου, ενώ το αριστερό σηκώνεται λίγο από το έδαφος προς το δεξί και τα χέρια κινούνται τεντωμένα στην πρόταση. 2:Το αριστερό πατάει στη θέση του και τα χέρια κατεβαίνουν. 3: Το δεξί πατάει κοντά στο αριστερό. 4: Στροφή προς τη φορά,       το αριστερό μπροστά από το δεξί. Το δεξί σηκώνεται λίγο από το έδαφος πλησιάζοντας το αριστερό. Τα χέρια πηγαίνουν ένα στο δεξί ώμο της προηγούμενης κι ένα στη μεσολαβή. 5: Το δεξί πατάει πίσω από το αριστερό στα δάχτυλα 6: Το αριστερό μικρό βήμα προς τη φορά.

 

 

 

7: Το δεξί περνά μπροστά από το αριστερό και το αριστερό σηκώνεται λίγο από το έδαφος πλησιάζοντας το δεξί 8: Το αριστερό πίσω από το δεξί στα δάχτυλα 9: Το δεξί προς τη φορά 10: Το αριστερό μπροστά από το δεξί προς τη φορά. 11: Το δεξί με τη φτέρνα προς τη φορά κοντά στο αριστερό, ενώ ταυτόχρονα γίνεται στροφή του σώματος αντίθετα προς τη φορά 12: Το αριστερό πόδι σηκώνεται από το έδαφος και πατάει δίπλα στο δεξί.. Τα χέρια παίρνουν αντίστροφη θέση

 

Μετά την αντιστροφή των χεριών, επαναλαμβάνονται τα 12 αυτά βήματα αντίστροφα.

 

ΜΕΡΟΣ Β΄

 

1: Το δεξί προς το κέντρο του κύκλου.

 

2: Το αριστερό λίγο μπροστά από το δεξί.

 

3: Το δεξί κοντά στο αριστερό.

 

(Στα βήματα αυτά γίνεται συγχρόνως πρόταση των χεριών.)

 

4: Το αριστερό πόδι προς τα πίσω

 

5: Το δεξί πόδι πίσω από το αριστερό.

 

6: Το αριστερό κοντά στο δεξί.

 

        (Στα βήματα αυτά τα χέρια κατεβαίνουν)

 

Το β΄ μέρος επαναλαμβάνεται άλλη μία φορά.

 

 

ΜΕΡΟΣ Γ΄

 

Στη θέση της προσοχής, χτυπάμε τέσσερις φορές παλαμάκια (δεξιά- αριστερά). Στη συνέχεια με τα χέρια στη μεσολαβή, κάνουμε έξι περιστροφικές κινήσεις του σώματος. Ακολουθούν έξι φορές παλαμάκια και έξι ακόμα περιστροφικές κινήσεις.

 

 

 

 

 

 

  

Παρδαλά τσουράπια

Κι αυτός ο χορός συναντάται εκτός από την Ανατολική και στην Κεντρική Μακεδονία. και χορεύεται από άνδρες και γυναίκες. Την ονομασία του οφείλει σ? ένα είδος υποδήματος που φοράνε σ? ολόκληρη την ορεινή Μακεδονία, τα λεγόμενα τσουράπια. Η λαβή είναι από τις παλάμες, με λυγισμένους τους αγκώνες, ή και με τεντωμένους κάτω. Τα 12 βήματα του χορού, χορεύονται οκτώ προς τη φορά και 4 αντίθετα, δίνοντας έμφαση στο 7ο και 8ο βήμα, καθώς και στο 11ο και 13ο, στην κίνηση των πελμάτων.

 

1: Το δεξί πόδι προς τη φορά. 2: Το αριστερό προς τη φορά. 3: Το δεξί πόδι προς τη φορά. :       Αναπήδηση πάνω στο δεξί, με άρση του αριστερού, λυγισμένου στο γόνατο. : Το αριστερό προς τη φορά. 5:         Το δεξί πόδι προς τη φορά. 6:         Το αριστερό προς τη φορά. 7:       Με αναπήδηση πέφτουμε συγχρόνως και στα δύο πόδια σε μικρή διάσταση, με τα πέλματα να συγκλίνουν μπροστά στα δάχτυλα και μέτωπο προς το κέντρο του κύκλου. 8:       Με αναπήδηση πέφτουμε συγχρόνως και στα δύο πόδια, απομακρύνοντας τα δάχτυλα και ενώνοντας τις φτέρνες. 9:         Γυρίζουμε μέτωπο αντίθετα από τη φορά και με το αριστερό πόδι, κάνουμε ένα βήμα αριστερά. 10: Το δεξί πόδι ένα βήμα αριστερά. 11 ? 12 : Όπως τα 7 ? 8.

 

 

 

 

 

 

 

© 2015 - Σχεδίαση & Συντήρηση Ιστοτόπου : Λάμπρου Αθανάσιος - Καθηγητής Πληροφορικής 1ου Γενικού Λυκείου Αρτέμιδος