Περιγραφή


Η πρώτη ΔΩΡΕΑΝ εφαρμογή Επαυξημένης Πραγματικότητας για σχολικά βιβλία!

Το SchoolAR είναι μία ΔΩΡΕΑΝ εκπαιδευτική εφαρμογή για tablets και κινητά τηλέφωνα.

Σκοπός της εφαρμογής είναι να γνωρίσουν οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί ή και απλοί χρήστες τις δυνατότητες της Επαυξημένης Πραγματικότητας.

Η Επαυξημένη Πραγματικότητα είναι μία τεχνολογία που ενισχύει τον

πραγματικό κόσμο με ψηφιακά στοιχεία. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται ένα κινητό ή ένα tablet που θα προβάλει το φυσικό περιβάλλον, μέσω της κάμεράς του και θα το ενισχύει με ψηφιακά στοιχεία (πχ. κείμενα, ήχους, τρισδιάστατα μοντέλα ή και βίντεο). Αυτό επιτυγχάνεται όταν η κάμερα εστιάζει πάνω σε μία εικόνα δέκτη π.χ. την σελίδα ενός βιβλίου ή όταν η συσκευή βρεθεί σε ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό σημείο.

 

Η Εφαρμογή SchoolAR λειτουργεί ως εξής:

Μπαίνοντας στο κεντρικό μενού της εφαρμογής, δίνεται η δυνατότητα να πληροφορηθούμε για το ποιές σελίδες (ΣελίδεςAR) του σχολικού βιβλίου έχουν εμπλουτιστεί με ψηφιακό υλικό. Εν συνεχεία και αφού μεταφερθούμε στη σελίδα που επιθυμούμε, επιλέγουμε την επιλογή ΚάμεραAR από το αρχικό μενού της εφαρμογής και στοχεύουμε τη σελίδα του βιβλίου. Ο μηχανισμός αναγνώρισης της εφαρμογής θα προβάλει στην οθόνη της κινητής μας συσκευής το ψηφιακό υλικό που μπορεί να είναι 3D αντικείμενα ή χρήσιμα βίντεο, πάντα σχετικό με το περιεχόμενο του μαθήματος.

Τα βιβλία Επαυξημένης Πραγματικότητας αναπτύσσονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια και ενσωματώνονται στην εκπαιδευτική διαδικασία σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα, ειδικότερα σε επίπεδο σχολικών βιβλίων:

  • Τα σχολικά βιβλία έχουν μονάχα εικόνες (δισδιάστατες, εκτυπωμένες πάνω στο χαρτί). Η τεχνολογία της Ε.Π. παρουσιάζει στον χρήστη, στην κατάλληλη σελίδα, ένα τρισδιάστατο αντικείμενο που μπορεί να το περιστρέψει, να το μεγεθύνει ώστε το στοιχείο να γίνει περισσότερο αληθοφανής. Παραδείγματα τρισδιάστατων αντικείμενων που μπορούν να ενταχθούν στην διευκόλυνση εκπαιδευτικών εννοιών, είναι γεωμετρικά σχέδια, αρχαία μνημεία και αγάλματα, μηχανές κ.α.
  • Δυνατότητα προβολής βίντεο. Καλύτερη επεξήγηση προβλημάτων (Φυσικής, Χημείας, Μηχανικής).
  • Εύκολή χρήση. Το κινητό και το tablet είναι συνέχεια σε λειτουργία. Δεν χρειάζεται η χρήση του υπολογιστή (αναζήτηση στο διαδίκτυο, αντίστοιχα προγράμματα)
  • Τα αντικείμενα είναι προσαρμοσμένα πάνω στην ύλη του μαθήματος και είτε το επεξηγούν είτε το επεκτείνουν. Δημιουργεί ένα περιβάλλον διαδραστικής μάθησης όπου ο μαθητής παρατηρεί το τρισδιάστατο αντικείμενο στο χώρο και το αντιλαμβάνεται καλύτερα.
  • Ένας εύκολος τρόπος αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της ύλης των βιβλίων. Λόγω των οικονομικών προβλημάτων της χώρας, δεν υπάρχει η δυνατότητα για νέα βιβλία. Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με νέες τεχνολογίες και πρακτικές στην εκπαίδευση χωρίς μεγάλο κόστος.

Μελλοντικές Βλέψεις

Προς το παρόν υπάρχουν διαθέσιμες εφαρμογές για τα μαθήματα της Πληροφορικής Α’ Γυμνάσιου και Γεωγραφίας ΣΤ’ Δημοτικού. Στο μέλλον, με την βοήθεια συνάδελφων, ευελπιστώ να επεκταθεί και σε άλλα μαθήματα όπως η Ιστορία, η Φυσική, τα Μαθηματικά, κ.α.

Αποκτήστε το

Πληροφορική Α’ Γυμνασίου Γεωγραφία ΣΤ’ Δημοτικού

 

Βίντεο Παρουσίασης και Λειτουργίας