Βόρειος Πόλος

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

  • α)δραστηριότητες ψυχολογικής και γνωστικής προετοιμασίας για την αποτίμηση της υπάρχουσας γνώσης και ανίχνευσης των αναπαραστάσεων και γνωστικών δυσκολιών.Με συζήτηση- διάλογο και ερωτήσεις ανοιχτού τύπου δημιουργήσαμε δύο ιστογράμματα από τα οποία είδαμε τι γνωρίζουν τα παιδιά σχετικά με το θέμα και τι θέλουν να μάθουν
  • β)δραστηριότητες διδασκαλίας του γνωστικού αντικειμένου
  • Χρησιμοποιήσαμε την υδρόγειο σφαίρα και το χάρτη για να εντοπίσουμε που βρίσκεται ο βόρειος πόλος.
  • Διαβάσαμε παραμύθια που έφεραν τα παιδιά γιατί δεν είχαμε κάτι ανάλογο στη βιβλιοθήκη μας και μέσα από την ανάγνωση των βιβλίων και από ερωτήσεις ανοιχτού τύπου που ακολούθησαν στη συνέχεια διαπιστώσαμε την αλληλεπίδραση της ανθρώπινης συμπεριφοράς με την επίδραση στο περιβάλλον και συγκεκριμένα στο λιώσιμο των πάγων και στις συνέπειες αυτής της κατάστασης.
  • Χρησιμοποιήσαμε τον Η/Υ και τη μηχανή αναζήτησης για να συλλέξουμε πληροφορίες για τη ζωή στο βόρειο πόλο και φυσικά τα βιβλία της βιβλιοθήκης .
  • Ύστερα από ψηφοφορία διαπιστώθηκε ότι το αγαπημένο ζώο των παιδιών ήταν ο πιγκουίνος και κατασκεύασε το κάθε παιδί ατομικά το δικό του πιγκουίνο –μολυβοθήκη ως αναμνηστικό.
  • Χρησιμοποιήσαμε τον Η/Υ για να συλλέξουμε πληροφορίες για τους Εσκιμώους. Βρήκαμε στο youtube βίντεο που παρουσίαζε την κατασκευή ενός ιγκλού. Στη συνέχεια χωρισμένοι σε ομάδες φτιάξαμε όλοι μαζί μια ομαδική εργασία με τίτλο ‘βόρειος πόλος’ στην οποία κάθε ομάδα επέλεξε τι θα κατασκευάσει. Κάποιοι έφτιαξαν πιγκουίνους άλλοι Εσκιμώους που ψάρευαν, μια ομάδα έφτιαξε το ιγκλού κ.τ.λ.

Το φεγγαράκι

Φεγγαράκι μου σε νοιώθω κάθε βράδυ
να γλιστράς στης κάμαράς μου το σκοτάδι
να μ’αγγίζεις με του ονείρου το ταξίδι
σαν παιδάκι που λαχτάρησε παιχνίδι.
Φεγγαράκι μου, έλα απόψε δε νυστάζω
και τα πιο όμορφα παιχνίδια μου σου τάζω
πάρε την μπάλα τ’ άλογό μου όλα δικά σου
κι άμα θες και την….( κουκλίτσα) χάρισμα σου.
Στόχοι:   1) Διαχείριση του φόβου
               2) Γνωριμία με τα ουράνια σώματα
Έννοιες: 1) Φόβος  
               2) Μεταβολή (εναλλαγή μέρας – νύχτας)

Δραστηριότητες

  1. Κλείστε τα μάτια, μπείτε στα διαστημόπλοια σας και ταξιδέψτε για το φεγγάρι. Πως ήταν το ταξίδι; Πως είναι το φεγγάρι από κοντά; Ποιους  συναντήσατε εκεί; (ερωτήσεις με σκοπό τη δημιουργία εικόνων).
  2. Καταγραφή όλων όσων λένε τα παιδιά και δημιουργία ενός νέου ποιήματος χωρίς ρίμα.
  3. Δημιουργία νέου ποιήματος με ρίμα, δίνοντας εμείς την πρώτη λέξη π.χ. φεγγάρι και ζητώντας από τα παιδιά να βρουν μία άλλη λέξη με την ίδια κατάληξη π.χ. μαξιλάρι. Λέμε τον πρώτο στίχο π.χ. Θα πάω μια βόλτα στο φεγγάρι και συμπληρώνουν τα παιδιά π.χ. έχοντας για παρέα ένα μαξιλάρι.
  4. Δραματοποίηση του ποιήματος σε ζευγάρια (φεγγαράκι – παιδί).
  5. Το φεγγάρι με την μορφή κούκλας ρωτάει κάθε παιδί «Τι θέλεις να βλέπεις στο δωμάτιο σου με το φως που σου χαρίζω;» «Ποιο παιχνίδι σου θα μου έταζες για να έρθω;».
  6. Κινητικό παιχνίδι: Το φεγγάρι δορυφόρος της γης.
  7. Ζωγραφική.
  8. Δημιουργία παραμυθιού.

Frikantela’s moment

Η μάγισσα Φρικαντέλα στη Χριστουγεννιάτικη γιορτή μας επισκέφτηκε το Νηπιαγωγείο μας.

Και για όσους δε γνωρίζουν το παραμύθι…

Ekpaideysi enilikwn

«…Η εκπαίδευση ενηλίκων αφορά οποιαδήποτε μαθησιακή δραστηριότητα ή πρόγραμμα σκόπιμα σχεδιασμένο από κάποιον εκπαιδευτικό φορέα, για να ικανοποιήσει οποιαδήποτε ανάγκη κατάρτισης ή οποιοδήποτε ενδιαφέρον, που ενδέχεται να πραγματοποιηθεί σε κάθε στάδιο της ζωής του ανθρώπου που έχει υπερβεί την ηλικία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και η κύρια δραστηριότητα του δεν είναι πλέον η εκπαίδευση. Η σφαίρα της επομένως, καλύπτει μη επαγγελματικές, επαγγελματικές, γενικές, τυπικές και μη τυπικές σπουδές, καθώς επίσης και την εκπαίδευση που έχει συλλογικό σκοπό…»

Κείμενο από την παρακάτω πηγή: (Rogers, 1999:55).

βασικές ομάδες θεωριών μάθησης

  • Οι συμπεριφοριστικές
  • Οι γνωστικές (Κονστρουκτιβισμός)
  • Οι ανθρωπιστικές θεωρίες