Περπατόπιτα
Περπατόπιτα
Μιαμ Μιαμ... - Γλυκά

Το έθιμο της περπατόπιτας, είναι ένα από τα ωραιότερα έθιμα που διατηρούνται ακόμη στα μέρη μας? στη Β. Ελλάδα. Περπατόπιτα κάνουμε όταν θέλουμε να γιορτάσουμε και να "σταθεροποιήσουμε" τα πρώτα βήματα του μικρού παιδιού μας!
Έτσι λοιπόν όταν τα παιδάκια αρχίζουν να περπατάνε το έθιμο λέει ότι πρέπει να τους φτιάξουμε ένα γλυκό της αρεσκείας μας ή μια πίτα και να το ονομάσουμε περπατόπιτα. Το έθιμο θέλει τη μαμά του παιδιού να μοιράζει όλη την περπατόπιτα τρέχοντας από σπίτι σε σπίτι ? στη νονά/ νονό, σε συγγενείς και φίλους για να μάθει το παιδί να περπατάει καλά και να μη σκοντάφτει.
Όλοι όσοι παίρνουν κομμάτι από την περπατόπιτα  εύχονται  στο παιδί ''σιδερένια ποδαράκια''  ή ''καλή στράτα στη ζωή''.  Μάλιστα, εδώ στα μέρη μας, όταν περδικλώνετε κάποιος θα ακούσετε συχνά να του λένε «καλά περπατόπιτα  δε σου κάνε μικρό η μάνα σου;»
Μετά μαζεύεται όλη η οικογένεια γύρω από ένα χαμηλό τραπεζάκι στο οποίο τοποθετούμε  διάφορα αντικείμενα  που το καθένα έχει συμβολική σημασία και αντιπροσωπεύει ένα επάγγελμα, για παράδειγμα χτένα=κομμώτρια/της, θερμόμετρο=γιατρός, σκαλιστήρι=αγρότης/σα, μολύβι=γραφέας, κουτάλα=μάγειρας/σα, βιβλίο=επιστήμονας  και πάει λέγοντας? και αφήνουμε το μικρό περπατώντας να πάει να πιάσει ότι του τραβήξει την προσοχή ?..αυτό που θα πιάσει λένε ότι θα ακολουθήσει σαν επάγγελμα όταν μεγαλώσει!

Αυτά και άλλα πολλά ορίζει η παράδοση μας για το τόσο σημαντικό και χαρούμενο γεγονός που είναι τα πρώτα βήματα ενός ανθρώπου!


Εμείς στο μαγειρειό του μιάμ μιάμ είπαμε να διακοσμήσουμε ανάλογα την περπατόπιτα μας. Φτιάξαμε για περπατόπιτα τη συνταγή της

φανουρόπιτας

και τη διακοσμήσαμε με ζαχαρόπαστα.

 

Παρακάτω δείχνουμε βήμα βήμα πώς φτιάχνονται οι πατουσίτσες και τα ζαχαρωτά παπουτσάκια.

Στην αρχή χρωματίζουμε τη ζαχαρόπαστα (με χρώματα ζαχαροπλαστικής) σύμφωνα με τα χρώματα της αρεσκείας μας ... μπλέ για αγοράκι, ρόζ για κοριτσάκι όπως συνηθίζεται και φυσικά ότι άλλο θέλουμε ...

κόβουμε τα πατρόν για τις πατουσίτσες και τα τοποθετούμε πάνω στο ζυμάρι της ζαχαρόπαστας ...

για τα παπουτσάκια ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

με ένα καλαμάκι κάνουμε τις τρυπίτσες για τα κορδονάκια των παπουτσιών και με προσοχή ενώνουμε τα κομμάτια

περνάμε τα κορδόνια ... και το ζαχαρένιο παπουτσάκι μας είναι έτοιμο!

Με ένα πλάστη ανοίγουμε ένα φύλο λευκής ζαχαρόπαστας, επικαλύπτουμε το γλυκό και τοποθετούμε τα ζαχαρωτά δημιουργήματά μας

ευχόμαστε καλή και σιδερένια στράτα στη ζωή του παιδιού!

και γιατί όχι;!... δώστε του/της ένα κομμάτι ... του/της αξίζει .... τόση προσπάθεια έκανε για να σταθεί στα δυό του/της ποδαράκια!

 

 

Ωρα για μαγείρεμα

Ulti Clocks content

Μετρητής

Εμφανίσεις Περιεχομένου : 164797

themesclub.com cms Joomla template
Copyright © 2007 μιαμ μιαμ...  -  All Rights Reserved