Πάσχα στη Σύρο

Αν ζήσει κανείς το Πάσχα στη Σύρο, θα βιώσει μια αξέχαστη εμπειρία. Εδώ, στην «καρδιά» του Αιγαίου, η αρμονική συνύπαρξη ορθόδοξων και καθολικών σηματοδοτεί το νησί τούτο 14, που ‘χει τις χάρες όλες…

Είναι μία από τις ελάχιστες γωνιές στον κόσμο όπου δύο διαφορετικές χριστιανικές κοινότητες, των καθολικών και των ορθοδόξων, γιορτάζουν ταυτόχρονα το Πάσχα με κατάνυξη, παραμερίζοντας τις όποιες θρησκευτικές διαφορές τους (και ανεξάρτητα από το πότε πέφτει το Πάσχα των καθολικών).

Όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τα πασχαλινά κουλουράκια και τα τσουρέκια κι οι 13γειτονιές μοσχομυρίζουν από το άρωμά τους. Τη Μεγάλη Τρίτη τα πρωτεία έχει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (του πλούσιου), στη συνοικία Βαπόρια, με τη φημισμένη χορωδία της. Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, στους ορθόδοξους ναούς της πόλης, αφού τελειώσουν τα 12 Ευαγγέλια, τα κορίτσια αναλαμβάνουν να στολίσουν τον επιτάφιο.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, γύρω στις 9.30-10, γίνεται η περιφορά των ορθόδοξων επιταφίων από τους ναούς της Μεταμόρφωσης (της Μητρόπολης), της Κοίμησης της Θεοτόκου και του Αγίου Νικολάου, στα γραφικά δρομάκια της πόλης…
Οι τρεις αυτοί επιτάφιοι (τα επιτάφια, όπως τα λένε εδώ), συναντιούνται στην πλατεία Μιαούλη μπροστά από το Δημαρχείο, όπου γίνεται κοινή δέηση και ακούγονται ύμνοι από τη Χορωδία του Αγίου Νικολάου και την Μπάντα του Δήμου. Ένα θέαμα μοναδικό! Ο επιτάφιος των καθολικών από την εκκλησία της Μεταμόρφωσης βγαίνει νωρίτερα, γύρω στις 20.30.

Αν δεν ακολουθήσουμε κάποιο επιτάφιο, καλό είναι να πιάσουμε θέση στα σκαλιά του Δημαρχείου, από όπου θα παρακολουθήσουμε τα δρώμενα. Αν πάλι θέλουμε ηρεμία και κατάνυξη, θα ανηφορίσουμε ως το μοναδικό ορθόδοξο μοναστήρι του νησιού, τη Μονή Αγίας Βαρβάρας, πάνω από το Κίνι. Η λειτουργία ξεκινά γύρω στις 16.00 και η περιφορά του επιταφίου γύρω στις 17.00. Ο επιτάφιος βγαίνει έξω από το μοναστήρι, στα ολάνθιστα μονοπάτια του βουνού.

Αλλιώτικη εμπειρία είναι και η περιφορά του επιταφίου στην Ανω Σύρα, που γίνεται από δύο καθολικές ενορίες: του Καθεδρικού ναού του Αγίου Γεωργίου (Σαν Τζώρτζη) και του Αγίου Σεβαστιανού.
Γύρω στις 20.00 αρχίζει το τελετουργικό και έπειτα γίνεται η περιφορά των επιταφίων στα φρεσκοασβεστωμένα δρομάκια του οικισμού. Μπροστά από τον επιτάφιο ένας άντρας κρατά το σταυρό με στεφάνι από λουλούδια και λευκές λωρίδες υφάσματος, ενώ ακολουθούν τα ξύλινα κοντάρια με αναρτημένα αντικείμενα – σύμβολα από τη σύλληψη ως τη Σταύρωση του Χριστού (τα 30 αργύρια, το σφουγγάρι, τα αγκάθινο στεφάνι, ο κόκκινος χιτώνας.).
Έπειτα, έρχεται η εικόνα της Παναγίας (με πονεμένη μορφή). Καθώς η πομπή περνά από τα σπίτια, οι κάτοικοι ραίνουν τον επιτάφιο με λουλούδια και αρώματα, ενώ η χορωδία θα ψέλνει ύμνους της Μεγάλης Παρασκευής.
Μετά τον Επιτάφιο, θα καταλήξετε με την παρέα σας σε κάποιο από τα ουζερί ή τα ταβερνάκια της Άνω Σύρας για θαλασσινά και μεζεδάκια.

Δυναμική Ανάσταση!
Μεγάλο Σάββατο πρωί και στις ορθόδοξες εκκλησίες της Ερμούπολης, μόλις γίνει η Πρώτη Ανάσταση, οι ιερείς σκορπούν φύλλα λεμονιάς και οι πιστοί χτυπούν έντονα τα στασίδια (έθιμο παλιό, για να φύγει το κακό).

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου η πιο φαντασμαγορική Ανάσταση γίνεται στην κορυφή της Ερμούπολης, στην εκκλησία της Ανάστασης, με πολλά βεγγαλικά και εντυπωσιακά πυροτεχνήματα που φωτίζουν τη νύχτα. Στον απέναντι λόφο της Ανω Σύρας, στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου έχουμε επίσης πολλά βεγγαλικά και πυροτεχνήματα. Οι δυο ενορίες ανταγωνίζονται η μία την άλλη ποια θα κάνει πιο εντυπωσιακή Ανάσταση…

Το βράδυ στο οικογενειακό τραπέζι, αλλά και στις ταβέρνες, σερβίρεται παραδοσιακή μαγειρίτσα και αρνάκι στο φούρνο με λεμονάτες πατάτες. Φυσικά, το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών έχει την τιμητική του.
Την Κυριακή του Πάσχα, στις γειτονιές της Ερμούπολης οι μυρωδιές από το αρνάκι ή κατσικάκι στη σούβλα και το κοκορέτσι σπάνε τη μύτη…
Σε πολλά σπίτια το αρνί ψήνεται στο φούρνο. Βγαίνοντας βόλτα στις γειτονιές της πόλης, όλοι θα σας προσκαλούν για ένα μεζέ. Πολλοί από τους Συριανούς που έχουν εξοχικά στον Γαλησσά, την Ποσειδωνία, στο Κίνι… συνήθως αυτή την ημέρα πηγαίνουν εκεί για να ψήσουν τον πατροπαράδοτο οβελία και να περάσουν μια μέρα στην εξοχή με την οικογένεια και τους φίλους τους.

Το απόγευμα της Κυριακής στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης, στην Ερμούπολη, ψάλλεται ο Εσπερινός της Αγάπης και ακολουθεί το ευαγγελικό μήνυμα της Ανάστασης που διαβάζεται σε 12 γλώσσες.
Κοντά στο ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου (με την περίφημη εικόνα της Θεοτόκου, έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου), μετά τον εσπερινό, καίνε τον Ιούδα (ομοίωμα με εύφλεκτο υλικό), ένα έθιμο που ξεκίνησε πριν από 80 χρόνια και συνεχίζεται ως τις μέρες μας.

Παραλίες Σύρου

Μια νησιωτική πολιτεία, η Ερμούπολη, που όμοιά της δεν υπάρχει στην Ελλάδα? Ένα μεσαιωνικό κάστρο που φιλοξενεί την πιο «καθολική» πόλη της επικράτειας, την Άνω Σύρο? Αρχοντικά και επαύλεις που μεταφέρουν τους επισκέπτες στην ατμόσφαιρα άλλων εποχών? Αυτή είναι πάνω κάτω η εικόνα που έχουμε για τη Σύρο, την Αρχόντισσα των Κυκλάδων, που φημίζεται περισσότερο για τα μνημεία της, παρά για τις ακρογιαλιές της.

Κι όμως οι παραλίες της Σύρου είναι μοναδικές, με πεντακάθαρες θάλασσες και διαυγή νερά, οργανωμένες πλήρως ή πιο απόμερες, με υποδομές για θαλάσσια σπορ στα δυτικά του νησιού αλλά και σε περιοχές του νησιού, που δημιουργούν εξαιρετικής ομορφιάς τοπία?

Φωτογραφίες : Γιάννης Βαβίτσας

Η ελληνική οικονομία σήμερα

Η ελληνική οικονομία είχε εντυπωσιακούς ρυθμούς ανόδου

μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο και τον Εμφύλιο, κατά κύριο λόγο όμως επειδή ξεκινούσε από πολύ χαμηλή βάση.

Η συνεχής σύγκλιση με τις αναπτυγμένες δυτικές χώρες διακόπηκε απότομα το 1973 λόγω της πρώτης μεγάλης πετρελαϊκής κρίσης, κάτι που συνετέλεσε και στην πτώση της χούντας. Ακόμη χειρότερη έγινε η κατάσταση το 1979, με το ξέσπασμα της δεύτερης πετρελαϊκής κρίσης.

Την 1 Ιανουαρίου 2002 η Ελλάδα, και οι άλλες έντεκα τότε χώρες της ευρωζώνης απέκτησαν κοινό νόμισμα, το ευρω.(? )

Η ένταξης της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ έγινε το 2001

μετά την επιτυχή πορεία σύγκλισης των δημοσιονομικών μεγεθών και την ικανοποίηση κατά τη διάρκεια του 2000 των (τεσσάρων από τα πέντε) κριτηρίων της συνθήκης του Μάστριχτ  (

  • πληθωρισμός,
  • έλλειμμα γενικής κυβέρνησης,
  • δημόσιο χρέος,
  • μηχανισμός συναλλαγματικών ισοτιμιών,
  • μακροπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού).
  1. Το ακαθάριστο προϊόν συνέχισε να αυξάνεται με ρυθμούς άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου εν μέρει λόγω των επενδύσεων σε υποδομές σχετιζόμενες με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αλλά και λόγω της ευκολίας πρόσβασης σε πιστώσεις για καταναλωτικές δαπάνες.
  2. Ωστόσο η Ελλάδα από το 2001 έως και το 2005 βρέθηκε να παραβιάζει το κριτήριο για έλλειμμα κάτω από 3% του Συμφώνου σταθερότητας   (το οποίο έχει σκοπό να διασφαλίζει ότι τα κράτη μετά την ένταξη στην ευρωζώνη και την ικανοποίηση των κριτηρίων του Μάαστριχτ, συνεχίζουν να τα τηρούν).
  3. Από τα τέλη του 2009 και αρχές 2010, εξαιτίας συνδυασμού διεθνών (οικονομική κρίση) και τοπικών (ανεξέλεγκτες δαπάνες κατά την περίοδο μέχρι τις εκλογές του 2009) παραγόντων η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, καθώς έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ετήσιο έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού και το δεύτερο μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στην Ευρωπαϊκή Ένωση