Όταν οι λέξεις έχουν χρώμα...

Από γνωστό δικτυακό τόπο

Αν όταν κοιτάτε το φίλο σας το Γιώργο βλέπετε γύρω του ένα ρόζ χρώμα, δεν είστε τρελοί ούτε έχετε κάποια ιδιαίτερη μεταφυσική ικανότητα. Απλά πάσχετε από μια εγκεφαλική κατάσταση ... τη συναισθησία.

Τα άτομα που βλέπουν χρωματιστές «αύρες» γύρω από ανθρώπου ή λέξεις μπορεί απλά να έχουν μια εγκεφαλική ιδιομορφία και όχι κάποια ιδιαίτερη ψυχοδυναμική ικανότητα, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη.

Μια βρετανίδα ερευνήτρια υποστηρίζει ότι μια γυναίκα που βλέπει χρώματα γύρω από τους ανθρώπους που γνωρίζει ή στο άκουσμα μιας λέξης μπορεί να πάσχει από συναισθησία, μια πάθηση όπου οι αισθήσεις μπλέκονται μεταξύ τους, κάνοντας για παράδειγμα τον πάσχοντα να βλέπει τις λέξεις σαν χρώματα ή να αισθάνεται μυρωδιές σαν αντίδραση σε ορισμένους ήχους.

Η Dr. Jamie Ward του πανεπιστημίου College του Λονδίνου, υποστηρίζει ότι η ασθενής μπορεί να πάσχει από μια μορφή συναισθησίας συνδεδεμένη με τα αισθήματα και να βλέπει χρώματα ανάλογα με τα συναισθήματα που τις προκαλεί ένα πρόσωπο ή μια λέξη.

 "Τα χρώματα αυτά δεν αντικατοπτρίζουν την κρυμμένη ενέργεια που αναδύεται από κάποια άτομα αλλά είναι μάλλον δημιουργήματα του μυαλού αυτού που τα βλέπει," αναφέρει η Ward σε δήλωσή της.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η συναισθησία, που φαίνεται να είναι κληρονομική, ίσως να είναι το αποτέλεσμα κάποιου «βραχυκυκλώματος» στα εγκεφαλικά κέντρα.

Στην μελέτη της Ward, η οποία δημοσιεύεται στην περιοδική έκδοση της Γνωστικής Νευροψυχολογίας (Journal of Cognitive Neuropsychology), η εν λόγω ασθενής υποβλήθηκε σε διάφορα τεστ ώστε να καθοριστεί τι είναι αυτό που ερεθίζει την αντίληψη της πάνω στα χρώματα.

Σε ένα από τα πειράματα, ανέφερε τα χρώματα που έβλεπε όταν έβλεπε ένα γνωστό της πρόσωπο ή όταν άκουγε μόνο το όνομά τους. Στα διαφορετικά ονόματα έβλεπε διαφορετικά χρώματα, αντίδραση που η ασθενής δεν μπορούσε να ελέγξει. Για παράδειγμα, όταν άκουγε το όνομα "James" έβλεπε ροζ χρώμα ενώ όταν άκουγε το όνομα "Hannah" έβλεπε μπλε.

Αντίθετα, δεν έβλεπε κανένα χρώμα όταν άκουγε κατά τ’ άλλα συνηθισμένα ονόματα, όπως «Anne» ή «Edward», αν δεν γνώριζε κάποιο άτομο με αυτό το όνομα.

Σε επόμενο πείραμα, η ασθενής κατέγραψε την αντίδραση της σε 108 λέξεις. Εδώ έβλεπε χρώματα στο άκουσμα λέξεων που τις προκαλούσαν κάποιο συναίσθημα, αρνητικό ή θετικό.

Σε γενικές γραμμές όμως, οι λέξεις που της δημιουργούσαν θετικά συναισθήματα προκαλούσαν ροζ, πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο χρώμα ενώ οι αρνητικές λέξεις την έκαναν να βλέπει χρώματα όπως καφέ, γκρι και μαύρες σκιές.

Πολύ ενδιαφέρον είναι το ότι η ασθενής δήλωσε ότι δεν έβλεπε απολύτως κανένα χρώμα στο άκουσμα λέξεων που προφανώς έχουν χρωματικούς συσχετισμούς, όπως τα ονόματα των χρωμάτων ή τα ονόματα φαγητών.

Τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν, σύμφωνα με τη Ward, ότι στη συγκεκριμένη ασθενή η συναισθησία προκαλείται πιθανότατα από τα συναισθήματά της. Η ίδια η ασθενής δεν δείχνει να πιστεύει ότι έχει κάποιες απόκρυφες δυνάμεις και δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για τα ανεξήγητα και μεταφυσικά φαινόμενα. Πάντως δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι σε μια άλλη κοινωνία ή σε άλλους χρόνους, θα δινόταν πιθανότατα μια τέτοια μεταφυσική ερμηνεία στην πάθησή της," επισημαίνει η Ward. "Αν και πολλοί από αυτούς που υποστηρίζουν ότι έχουν τέτοιες ιδιότητες μπορεί να είναι τσαρλατάνοι, είναι εξίσου πιθανό να γεννιούνται κάποια άτομα με αυτό το «χάρισμα»".

Reuters

Αρχική