Ποιο θέμα να διαλέξω;

 

Ενα βασικό ερώτημα που γεννιέται ασυνείδητα, ίσως, στο μυαλό του κάθε εξεταζόμενου άρα και των μαθητών μας είναι και το εξής....."Ποια θέματα άραγε να διαλέξω; Σε ποια θα απαντήσω καλύτερα; Και πως θα απαντήσω;"

Στις εξετάσεις του μαθήματος των Μαθηματικών   και των τριών τάξεων του Γυμνασίου δίνονται στους μαθητές 3 ασκήσεις από τις οποίες θα πρέπει να λυθούν οι δύο και δύο θέματα θεωρίας από τα οποία πρέπει να απαντηθεί το ένα. Ο νόμος που ισχύει "λέει" ότι ότι κάθε θέμα θεωρίας μπορεί να αναλύεται σε 3 το πολύ απλές ερωτήσεις. Δηλαδή ένα θέμα θεωρίας μπορεί να αναλύεται σε 1 ή 2 ή 3 απλές ερωτήσεις.

Ο μαθητής μόλις αρχίσει ο χρόνος εξέτασης πρέπει να "δει"  ποια από τα ανωτέρω γνωρίζει καλύτερα και σε αυτά φυσικά να απαντήσει. Θα πρέπει να συγκεντρωθεί και να προσπαθήσει να φέρει στο νου του τις γνώσεις εκείνες που του ζητούνται να αποδείξει ότι κατέχει. Τα θέματα ποτέ δεν είναι εξωπραγματικά. Τα θέματα επιλέγονται με κριτήριο να μπορούν να απαντηθούν από τη μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών. Οι τελευταίοι πρέπει διώχνοντας το άγχος να σκεφτούν και να "δράσουν".

Ομως..............ας δούμε κάτι ενδιαφέρον. Κάτι  που πρέπει να προσέξουν οι μαθητές.

΄Εστω ότι το 1ο θέμα θεωρίας έχει 3 ερωτήσεις, την Ε1, την Ε2 και την Ε3. και έστω ότι το 2ο θέμα θεωρίας έχει 2 απλές ερωτήσεις την Ζ1 και την Ζ2. Ο μαθητής θα απαντήσει είτε στις 3 ερωτήσεις του 1ου θέματος, είτε στις 3 ερωτήσεις του 2ου θέματος. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να απαντήσει σε 2 ερωτήσεις του 1ου θέματος και σε 1 ερώτηση του 2ου. Θα πρέπει να απαντήσει είτε σε όλες τις ερωτήσεις του 1ου θέματος είτε σε όλες τις ερωτήσεις του 2ου θέματος.

Συνεχίζεται

Αρχική σελίδα