Το Διαδίκτυο αλλάζει άρδην τη ζωή μας
Ο τρόπος που επικοινωνούμε, ακούμε μουσική ή διαβάζουμε ειδήσεις δεν θα είναι πια ο ίδιος...
 

 



Ζούμε στην εποχή του Ιντερνετ, στην εποχή των γρήγορων ταχυτήτων. Ξεχάστε όσα ξέρατε. Ο υπολογιστής που έχετε απέναντί σας δεν είναι πια ένα μαύρο κουτί, κατάλληλο μόνο για γραφή κειμένων, άντε και για αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Νέες δυνατότητες δημιουργούνται διαρκώς σε συνδυασμό με την επέκταση του Διαδικτύου. Φθηνές τηλεφωνικές κλήσεις, oline ενημέρωση, κατέβασμα ταινιών και τραγουδιών, ακόμα και διαμόρφωση του προσωπικού τηλεοπτικού προγράμματος, χωρίς μάλιστα τις ανεπιθύμητες διαφημίσεις.
Η εκρηκτική επέκταση του Ιντερνετ, με τις 600 δισεκατομμύρια ιστοσελίδες (περίπου 100 για κάθε άνθρωπο!), δεν αποτελεί πια μια παρωνυχίδα των εξελίξεων, καθώς σε μεγάλο βαθμό τροποποιεί μια σειρά λειτουργίες και δραστηριότητές μας. Ο τρόπος που επικοινωνούμε, που ακούμε μουσική ή διαβάζουμε τις ειδήσεις έχει αλλάξει. Κι αυτό χάρη και στο Ιντερνετ. Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι από τις χώρες όπου η πρόοδος του Ιντερνετ είναι ιδιαίτερα αργή, κυρίως αν συγκριθεί με τη συνολική της ανάπτυξη. Μόλις το 25% των ατόμων μεταξύ 15-65 ετών σερφάρει στο Ιντερνετ, σύμφωνα με πρόσφατη μεγάλη έρευνα της VPRC. Αν και το ποσοστό αυτό αυξάνεται σημαντικά μεταξύ των πιο νέων ηλικιών, το ανησυχητικό είναι ότι οι τάσεις ανόδου της χρήσης, που είχαν καταγραφεί τα προηγούμενα χρόνια, έχουν ανακοπεί.

Δυστυχώς, όμως, για τη χώρα μας, μπορείς να μην «μπαίνεις» στο Ιντερνετ, αλλά δεν μπορείς να «βγεις» από τον κόσμο που αλλάζει.

Οι χρήσεις του Διαδικτύου μεταβάλλονται, τροποποιώντας πολλές από τις συνήθειές μας. Μέχρι το 2003 η κυρίαρχη χρήση του Ιντερνετ παγκοσμίως ήταν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Από το 2004 και πέρα, ειδικά στις ΗΠΑ, παρατηρείται ανάπτυξη και των υπόλοιπων λειτουργιών. Ας δούμε λοιπόν ορισμένες από τις αλλαγές που αποτυπώνονται ήδη και έρχονται, με καθυστέρηση, και στην Ελλάδα.


 

 

 

Αλληλογραφία

Ενα από τα πρώτα θύματα του Διαδικτύου είναι σίγουρα η επιστολογραφία. Ολο και λιγότεροι στέλνουν πια γράμματα μέσω των ταχυδρομείων, ενώ ειδικά μεταξύ των νέων και των χρηστών του Ιντερνετ, το ποσοστό έχει πέσει δραματικά. Βέβαια, ήδη η επέκταση της τηλεφωνίας και η συρρίκνωση του πραγματικά ελεύθερου χρόνου είχε μειώσει την επιστολογραφία. Δεν πρόκειται για μια ανώδυνη απώλεια. Η γοητεία του γράμματος, γραμμένου με τον ιδιαίτερο γραφικό χαρακτήρα του κάθε ανθρώπου πάνω σε χαρτί, είναι ξεχωριστή. Επιπλέον, μέσω της αλληλογραφίας αναπτυσσόταν συχνά και ένα προσωπικό λογοτεχνικό ύφος. Ακόμα και σήμερα κάποιοι κρατούν αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας για τις πιο προσωπικές και πιο ιδιαίτερες επαφές. Η αμεσότητα όμως της δικτυακής επικοινωνίας κάνει την υποχώρηση της κλασικής αλληλογραφίας χωρίς επιστροφή. Τα γράμματα ανήκουν από μιαν άποψη στο παρελθόν. Οι αποστολείς e-mail στην προσπάθειά τους να δώσουν μια πιο προσωπική αίσθηση στα μηνύματά τους χρησιμοποιούν ιδιαίτερες γραμματοσειρές, χρώματα, σχέδια, ενώ δεν λείπουν και οι απόπειρες για πιο έντεχνη διατύπωση του λόγου. Οσες φορές αυτό δεν γίνεται, μάλλον δεν φταίει το... πληκτρολόγιο, αλλά η εποχή του «κλεμμένου χρόνου» που μετριέται μόνο με χρήμα. Ενα από τα προβλήματα που έφερε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι τα ανεπιθύμητα μηνύματα, τα spam e-mail, που φτάνουν το 50% του συνολικού όγκου και βομβαρδίζουν τους χρήστες.

 

 

 


Ενημέρωση

Οι ειδήσεις διαβάζονται όλο και περισσότερο στην οθόνη του υπολογιστή. Τα δύο τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αύξηση των επισκέψεων στις ηλεκτρονικές σελίδες των αμερικανικών εφημερίδων κατά περίπου 10% ετησίως. Ανάλογη είναι και η πτώση της αναγνωσιμότητας (όχι της κυκλοφορίας) των τυπωμένων εκδόσεων. Η ηλεκτρονική σελίδα του βρετανικού «Guardian» δέχεται εννιά εκατομμύρια επισκέψεις τον μήνα, ενώ οι κυκλοφορίες των λαϊκίστικων εφημερίδων υποχωρεί, όχι όμως και των πιο ποιοτικών. Ολες οι μεγάλες εφημερίδες του κόσμου και τα πρακτορεία ειδήσεων έχουν ηλεκτρονικές σελίδες, ενώ ανθούν και οι ενημερωτικοί ιστότοποι, αρκετοί εναλλακτικοί. Μάλιστα, μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να εγκαινιαστεί η συνεργασία της Microsoft με το πρακτορείο ειδήσεων Accosiated Press για τη δημιουργία oline ειδήσεων, με συνοδεία οπτικού υλικού. Το Ιντερνετ διεκδικεί μια σημαντική φέτα από την πίτα της ενημέρωσης, καθώς οι χρήστες του μπορούν να επιλέξουν μεταξύ άπειρων πηγών, να συγκρίνουν και να ερευνήσουν, ενώ θεωρούν ότι οι ειδήσεις του Διαδικτύου έχουν αξιοπιστία. Βέβαια, η διαδικτυακή ενημέρωση δεν είναι άσπιλη. Στο κυνήγι της πρωτιάς στην άμεση ενημέρωση δεν αποφεύγονται σημαντικά λάθη, ενώ ο βομβαρδισμός με «νέα» δυσκολεύει τον στοχασμό και την κριτική. Ενδεικτικά είναι τα συμπεράσματα έρευνας επιστημόνων από τις ΗΠΑ και την Ουγγαρία, δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα του «Nature», σύμφωνα με τα οποία η ζωή των ηλεκτρονικών ειδήσεων δεν υπερβαίνει τις 36 ώρες!

 

 

 


Τηλεόραση

Ο τρόπος που παρακολουθούμε τηλεοπτικά προγράμματα αναμένεται να αλλάξει τα επόμενα χρόνια. Η ανάπτυξη των ευρυζωνικών συνδέσεων στο Διαδίκτυο παρέχει τη δυνατότητα απόκτησης ή ανταλλαγής μεγάλων αρχείων εικόνας και ήχου. Ετσι, στις ΗΠΑ έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο πολλοί χρήστες να αγοράζουν στη μαύρη αγορά ή να ανταλλάσσουν μεταξύ τους δημοφιλή τηλεοπτικά προγράμματα. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να δουν την εκπομπή στον υπολογιστή τους όποτε θέλουν και μάλιστα χωρίς ενοχλητικές διαφημίσεις. Η επέκταση αυτής της τάσης υποχρέωσε δύο από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας, το CBS και το NBC, να υπογράψουν συμφωνία με την καλωδιακή τηλεόραση ComCast Corp. και το δορυφορικό κανάλι DirectTV αντίστοιχα, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους συνδρομητές να βλέπουν κάποια εκπομπή οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, χωρίς να δεσμεύονται από το πρόγραμμα. Ενδεικτικό των νέων τάσεων είναι ότι το ABC συμφώνησε με την Apple να διαθέτει ορισμένες εκπομπές του (μεταξύ άλλων και το «Νοικοκυρές σε απόγνωση») σε βίντεο κατάλληλο για τα iPod, στην τιμή των δύο δολαρίων το επεισόδιο. Ισως μέσω του Διαδικτύου, η ώρα μιας τηλεόρασης κατά παραγγελία, όπου ο χρήστης θα επιλέγει ποια προγράμματα και πότε θα δει, δεν είναι μακριά. Βέβαια, ακόμα και τότε θα επιλέγει από το διαθέσιμο υλικό.

 

 

 


Μουσική και ταινίες

Ο τρόπος που ακούμε μουσική (και που θα βλέπουμε ταινίες σε λίγο) έχει αλλάξει σημαντικά λόγω του Διαδικτύου. Η ανάπτυξη του φορμάτ ΜΡ3, που επιτρέπει την ψηφιακή συμπίεση του μουσικού κομματιού κάνοντας έτσι εύκολη τη μεταφορά του μέσω Ιντερνετ και η επέκταση των ευρυζωνικών συνδέσεων που επιτρέπουν πια ολόκληρα μεγαθήρια του Χόλιγουντ να περάσουν από καλώδιο της τηλεφωνικής μας γραμμής, έχουν δημιουργήσει ένα πλούσιο υλικό μουσικής και ταινιών που πλέον αξιοποιείται διαφορετικά. Οι ιστοσελίδες κατεβάσματος μουσικών και άλλων αρχείων ανθούν, είτε είναι επί πληρωμή είτε στηρίζονται στην ανταλλαγή πρόσωπο με πρόσωπο. Ολο και περισσότεροι ακούνε μουσική σε συσκευές ΜΡ3, χωρίς δισκάκια πλέον, ενώ δεν είναι μακριά η ώρα όπου πολλοί θα κατεβάζουν τις ταινίες από το Διαδίκτυο στο σαλόνι τους και θα τις βλέπουν στον υπολογιστή τους ή, γιατί όχι, στην τηλεόραση. Η ποιότητα του ήχου βέβαια στα ψηφιακά μουσικά αρχεία δεν είναι, λόγω συμπίεσης, ανάλογη μιας πλούσιας ηχογράφησης.

 

 

 


Φθηνό τηλέφωνο μέσω Ιντερνετ

Ηρθε η ώρα και για φθηνό, ακόμα και δωρεάν, τηλέφωνο μέσω Ιντερνετ, τροποποιώντας ριζικά το τοπίο στις τηλεπικοινωνίες. Απλά προγράμματα, όπως το Skype, έρχονται να δώσουν λύσεις, που μέχρι πριν από λίγα χρόνια θα έμοιαζαν απίστευτες. Το συγκεκριμένο λογισμικό, το οποίο μάλιστα διατίθεται δωρεάν από την ιστοσελίδα http://www.skype.com/download, επιτρέπει σε όσους το εγκαταστήσουν να κάνουν δωρεάν τηλεφωνήματα σε όλο τον κόσμο, μέσω του υπολογιστή τους, αρκεί και ο συνομιλητής τους να έχει το ίδιο πρόγραμμα!

Οι χρήστες του προγράμματος αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς παγκοσμίως και υπολογίζεται ήδη ότι ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια! Και όλα αυτά ενώ το Skype έχει μόλις δύο χρόνια ζωή, από τη στιγμή που ο δημιουργός του, ο νεαρός Δανός Γιάνους Φρις αποφάσισε να το διαθέτει δωρεάν στο Διαδίκτυο. Πάνω από 110 εταιρείες τηλεφωνίας μέσω Ιντερνετ δραστηριοποιούνται σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο, με την Skype να κατέχει τη μερίδα του λέοντος.

 

 

 


Ευκολη η χρήση

Η χρήση του είναι πολύ απλή. Απαιτούνται μικρόφωνο και ακουστικά ή μια τηλεφωνική συσκευή για Ιντερνετ (οι τιμές ξεκινούν από 50 ευρώ) τα οποία συνδέονται με τον υπολογιστή. Οι κλήσεις μεταξύ υπολογιστών που έχουν το ίδιο πρόγραμμα είναι εντελώς δωρεάν (πέρα από το κόστος της σύνδεσης στο Ιντερνετ), ενώ υπάρχει δυνατότητα κλήσεων και σε σταθερά ή κινητά τηλέφωνα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Για κλήσεις μέσω Skype οι Ελληνες χρεώνονται με 0,017 ευρώ το λεπτό (0,020 με ΦΠΑ), πολύ φθηνότερα από τις χρεώσεις του ΟΤΕ. Πληροφορίες διατίθενται από την Skype και στα ελληνικά στη διεύθυνση http://web.skype. com/home.el.html

Φυσικά, η κλήση μέσω του υπολογιστή και το πάτημα μερικών πλήκτρων παραπάνω μπορεί να μοιάζει βουνό για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι. Αλλά το κέρδος είναι σημαντικό, ενώ ετοιμάζονται συσκευές, όπως η Ojo της Motorola, που θα συνδέονται κατ� ευθείαν στο Διαδίκτυο, χωρίς τη μεσολάβηση του υπολογιστή.

Η νέα εισβολή μιας ιντερνετικής υπηρεσίας και μάλιστα με τη σημαία της δωρεάν χρήσης για όλους προκαλεί, όπως είναι φανερό, ταραχή στους δεινόσαυρους της σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, με τις υπέρογκες χρεώσεις και τα αξιοσημείωτα κέρδη. Ηδη ορισμένες εταιρείες τηλεπικοινωνιών στις ΗΠΑ προσφέρουν απεριόριστες κλήσεις έναντι ενός σταθερού πάγιου, όχι ιδιαίτερα υψηλού.
Αξιοποιώντας την ευκαιρία οι εταιρείες που παρέχουν σύνδεση Ιντερνετ, ειδικά σύνδεση DSL, προσφέρουν ταυτόχρονα και τηλεφωνία. Ηδη παρόμοια προγράμματα διαθέτει η Vivodi (η οποία υλοποιεί δικό της ευρυζωνικό δίκτυο πανελλαδικά) και η Hellas On Line, ενώ αναμένεται και η είσοδος της Otenet στο πεδίο.

 

 

Αρχική σελίδα