«Mαθηματικά και μουσική εξηγούν τα πάντα»




«Δεν θα υπήρχε (μουσική) αρμονία αν δεν υπήρχαν αριθμοί. Δεν θα υπήρχε αρμονία αν δεν υπήρχε ο άνθρωπος για να την ακούσει και να την κρίνει ως τέτοια, για να γίνουν οι αριθμοί εργαλεία. Δεν υπάρχει αρμονία από μόνη της» λέει στα «NEA» ο Ρούντολφ Τάσνερ, καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Από τα κορυφαία μαθηματικά μυαλά της εποχής μας, ο Ρούντολφ Τάσνερ θα μιλήσει σήμερα για τη σχέση των σύγχρονων Μαθηματικών με τη μουσική και την εφαρμογή τους σε κάθε πτυχή της ζωής μας, στο πλαίσιο του πολυπολιτισμικού προγράμματος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Megaron Plus.


«Είμαι ο ιεραπόστολος των Μαθηματικών», λέει ο Ρούντολφ Τάσνερ, τονίζοντας ότι «θα έκανε καλό στους πολιτικούς να γνωρίζουν Μαθηματικά, γιατί θα μπορούσαν να σκεφθούν και να κατανοήσουν όλα τα στάδια εξέλιξης μιας διαδικασίας»

Οι αριθμοί είναι νεκροί, αλλά Μαθηματικά δεν είναι μόνο οι αριθμοί: «Μπορείς να μετράς, να ξαναμετράς και αυτό να μην τελειώνει. Τα Μαθηματικά είναι σχέδιο του νου. Δημιουργούν έναν κόσμο μέσα στο μυαλό μας, που είναι πολύ πιο πραγματικός... Αυτό τον κόσμο τον ανάγουμε σε αριθμούς για να μπορέσουμε να τον συλλάβουμε».

Ο Ρούντολφ Τάσνερ πιστεύει πως «τα Μαθηματικά είναι θεμελιώδη για κάθε εξήγηση. Είναι διαφωτισμός». Αν σκέφτεσαι μαθηματικά, λέει, «οι αριθμοί αποκτούν κατά κάποιον τρόπο συναίσθημα. Είναι κάτι ζωντανό με το οποίο προσπαθείς να ταυτιστείς. Και μια παρτιτούρα έχει κενά, είναι αφηρημένη, αλλά αν ακούσεις το μουσικό κομμάτι το οποίο περιγράφει, σε χτυπά κατευθείαν στην καρδιά».

«Όλοι χρησιμοποιούμε Μαθηματικά στην καθημερινότητά μας. Όπου και αν κοιτάξει κανείς, θα βρει στατιστικές και επιχειρήματα που βασίζονται σε αυτά», σημειώνει. «Το μόνο που χρειάζεται να κάνει κανείς είναι να σηκώσει το παραπέτασμα και να τα αποκαλύψει στο ευρύ κοινό. Σκεπτόμαστε γραμμικά. Τα Μαθηματικά βοηθούν να γνωρίζουμε τα όρια των δυνατοτήτων μας».

Τη δεκαετία του '80 μια διάλεξη του Τάσνερ για τον Μπαχ και τα Μαθηματικά ήταν η αφορμή για να ανοίξει ο μαγικός κόσμος της σύνδεσης των Μαθηματικών με τη μουσική, την οποία ο καθηγητής πάντα αγαπούσε. «Καμιά φορά παίζω πιάνο, όταν είμαι μόνος μου και κανένας δεν μ' ακούει» λέει γελώντας. Απόψε στο Μέγαρο Μουσικής θα εμπλουτίσει τη διάλεξή του με μουσική, τολμώντας να παίξει και πιάνο.

Το 2003 ο Τάσνερ και οι συνάδελφοί του από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης δημιούργησαν το ίδρυμα «math. space», που αποσκοπεί στην παρουσίαση της μαθηματικής επιστήμης ως δημοφιλούς πολιτιστικού επιτεύγματος. «Τα Μαθηματικά θα έπρεπε να είναι κατανοητά. Είμαστε όλοι αυτοκινούμενες μηχανές που προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με μαθηματικά σύμβολα. Δεν είναι πρόκληση;».
 

            Αρχική