Από τους μαθηματικούς γρίφους στα έδρανα της πολιτικής

 

Από τους κόλπους της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, έχουν αναδειχθεί λαμπρά μυαλά, που διέπρεψαν ως εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί. Και όχι μόνο! Με τα περιοδικά που εκδίδει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία είχαν συνεργασία δύο νεαροί φοιτητές και μαθητές που έφτασαν αργότερα να γίνουν ο ένας αρχηγός κόμματος και ο άλλος πρωθυπουργός.

Ως μαθητής ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας , Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αρθρογραφούσε τακτικά στον Ευκλείδη, στέλνοντας λύσεις σε δύσκολα μαθηματικά προβλήματα. Στη συνέχεια, πάντως, επέλεξε τις νομικές και πολιτικές σπουδές και βέβαια τις δύσκολες εξισώσεις της πολιτικής.

Μεταξύ των συνεργατών του Ευκλείδη από το 1937 έως τον Οκτώβριο 1940 συγκαταλεγόταν και ο μετέπειτα γενικός γραμματέας του ΚΚΕ , Γρηγόρης Φαράκος, που τότε ήταν νεαρός σπουδαστής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.

Ο πλέον διάσημος νικητής στην ιστορία του Πανελλήνιου Μαθηματικού Διαγωνισμού ήταν ο αείμνηστος βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γ. Γεννηματάς, που τιμήθηκε με το τρίτο βραβείο στο διαγωνισμό του 1956, λαμβάνοντας ως βραβείο 200 δρχ.

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι μια από τις πρώτες μαθηματικές εταιρείες στον κόσμο που διοργάνωσε διαγωνισμό μαθηματικών, με τον Πανελλήνιο Μαθηματικό Διαγωνισμό το 1933.

                                                                                      Αρχική