Διπλασιασμός των παχύσαρκων παιδιών στη Κρήτη

 

          Διπλασιάστηκαν μέσα σε μια δεκαετία τα παχύσαρκα παιδιά στην Κρήτη. Συγκριτική έρευνα που πραγματοποίησε το τμήμα Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης με επικεφαλής το καθηγητή κ. Α. Καφάτο κατέδειξε ότι μεταξύ των περιόδων 1989-93 και 1999-03 η συχνότητα των υπέρβαρων παιδιών αυξήθηκε από 21,3% σε 24,7% και της παχυσαρκίας από 5,4% σε 10,4%.

          Σκοπός της μελέτης ήταν η εκτίμηση της μεταβολής των μετρήσεων του σώματος, της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου και των λιπιδίων ορού αίματος παιδιών και εφήβων της Κρήτης , μεταξύ των χρονικών περιόδων 1989-1993 και 1999-2003.

          «Μελετήσαμε δύο αντιπροσωπευτικά δείγματα παιδιών ηλικίας 5-15 ετών, συνολικά 1878 παιδιά», εξηγεί ο κ. Καφάτος. Τα δείγματα προήλθαν από πληθυσμό 5337 παιδιών που συμμετείχαν σε 12 μελέτες που διεξήχθησαν μεταξύ 1989-93 και 1999-03 από την Κλινική Προληπτικής Ιατρικής @ Διατροφής, της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Κρήτης.

          «Μετρήσαμε βάρος, ύψος, δερματικές πτυχές και την περίμετρο του αριστερού βραχίονα, την αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο και τα λιπίδια ορού αίματος.

          Υπολογίστηκε ακόμη η συχνή εμφάνιση του μεταβολικού συνδρόμου ως η συγκέντρωση τριών ή περισσοτέρων από τους πέντε παράγοντες: αυξημένο σάκχαρο, υπέρταση, υπερτριγλυκερίδια, χαμηλή HDL, χοληστερόλη και παχυσαρκία», συμπληρώνει ο καθηγητής.

Πιο αναλυτικά μεταξύ των περιόδων 1989-93 και 1999-03 βρέθηκε σημαντική μέση αύξηση του βάρους κατά 4 kg, του  ύψους κατά 3,3 cm, του δείκτη μάζας σώματος 0,92 kg/m2 , με μεγαλύτερη αύξηση να διαπιστώνεται στα κορίτσια με 5,4%.

          Σημαντική αύξηση διαπιστώνεται στις σωματομετρήσεις των παιδιών της Κρήτης στη περίοδο μεταξύ 1989-93 και 1999-03, με διπλασιασμό του ποσοστού παχυσαρκίας χωρίς ωστόσο ανάλογη σημαντική μεταβολή στην αρτηριακή πίεση, στο σάκχαρο και τα λιπίδια του ορού αίματος. «Η αύξηση του σωματικού λίπους συνοδεύεται με άλλους παράγοντες κινδύνου για χρόνια νοσήματα, όπως υπέρταση, αυξημένο σάκχαρο ορού αίματος(GLU) και υπερλιπιδαιμία ή και χαμηλή HDL-C χοληστερόλη ενώ ο συνδυασμός τους(3 ή περισσότεροι παράγοντες) καθορίζει το μεταβολικό σύνδρομο.

          Εκτός από την επιτάχυνση της αθηρωμάτωσης που παρατηρείται από την παιδική ηλικία, τα άτομα με ΜετΣυν έχουν αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 καθώς και άλλες παθήσεις όπως άσθμα, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και κάποιες μορφές καρκίνου», σχολιάζει ο καθηγητής.

          «Δεδομένης της αποτελεσματικότητας εφαρμογής προγραμμάτων εκπαιδευτικής παρέμβασης σε μαθητές, κρίνεται αναγκαίος ο σχεδιασμός και εφαρμογή εθνικής πολιτικής για την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη σε παρόμοιο πλαίσιο δράσης».

 

Αρχική σελίδα