Η μόδα του «piercing”, πολύ επικίνδυνη

 

To “piercing”, το τρύπημα δηλαδή, είναι η καινούργια αγαπημένη μόδα για τους νέους, αλλά κυρίως για τους εφήβους. Ενώ το τρύπημα των αυτιών είναι πολύ διαδεδομένο εδώ και πολλά χρόνια και σχετικά ακίνδυνο, τώρα οι καινούργιες τάσεις επιβάλλουν στους ενδιαφερόμενους να μπαίνουν στην επώδυνη διαδικασία του τρυπήματος σε διάφορα σημεία του σώματος προκειμένου να τα στολίσουν με διακοσμητικά μεταλλικά αντικείμενα. Με πρότυπο τους εκκεντρικούς διάσημους, όλο και περισσότεροι νέοι καταφεύγουν σε ειδικά στούντιο και τρυπούν τον αφαλό, το φρύδι, τα χείλη, τη μύτη και πολλά άλλα απίθανα σημεία του σώματος, ορατά και μη.

Στη γλώσσα

Μάλιστα, στις μέρες μας η γλώσσα όλο και περισσότερων εφήβων στολίζεται με κάποιο σκουλαρίκι, καθώς αυτό είναι το πιο αγαπημένο μέρος του σώματος που επιθυμούν να στολίσουν με κάτι. Η επιθυμία όμως να τραβήξουν την προσοχή, να ακολουθήσουν τις τάσεις της μόδας και να γίνουν πιο όμορφοι και επιθυμητοί, όπως και οι υπόλοιποι συνομίληκοί τους, μπορεί να τους βάλει σε σοβαρούς μπελάδες και να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας

Μολύνσεις

Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει, εκτός από τον πόνο φυσικά, είναι οι μολύνσεις, ίσως χρόνιες και οι αλλεργικές αντιδράσεις. Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται, όπως και στην περίπτωση του τατουάζ, μπορεί να μεταδώσουν σοβαρές ασθένειες σε περίπτωση που δεν είναι προσωπικές, μιας χρήσης δηλαδή, ή έστω δεν έχει γίνει προηγουμένως η απαραίτητη αποστείρωση. Οι ασθένειες μάλιστα που είναι δυνατό να μεταδοθούν μπορεί να είναι και θανατηφόρες, όπως ηπατίτιδα B, C ή και τέτανος. Πιο συγκεκριμένα, αν προκληθεί μόλυνση από το τρύπημα στη μύτη, δεν τροφοδοτείται με αίμα, με αποτέλεσμα να μαραθεί, ενώ δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν και ουλές σε σημεία που το δέρμα είναι περισσότερο ευαίσθητο, όπως το φρύδι.

Κάποιος λοιπόν που θέλει και τολμά να στολίσει το σώμα του σε κάποιο μέρος, αφού βεβαίως το έχει σκεφθεί καλά και έχει ενημερωθεί για τους κινδύνους, δεν θα πρέπει να επιλέγει το πιο οικονομικό στούντιο αλλά εκείνο που θα του εξασφαλίσει όλες τις συνθήκες υγιεινής και κυρίως να απαιτήσει να χρησιμοποιηθεί μια βελόνα που δεν έχει χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν στο σώμα κάποιου άλλου.

Στο στόμα

Ένα από τα πιο επικίνδυνα piercing είναι η γλώσσα, γιατί το στόμα είναι υγρό, ζεστό και σκοτεινό, το καλύτερο δηλαδή περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροβίων. Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως οι επιπτώσεις είναι πολλές και μάλιστα δεν μπορούμε καν να τις φανταστούμε, γιατί όπως γνωρίζουμε όλοι, η υγιής στοματική κοιλότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την καλή υγεία όλου του οργανισμού.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι έφηβοι που καταλήγουν στην οδοντιατρική καρέκλα, καθώς μπορεί να προκληθούν σοβαρές ασθένειες, όπως μόλυνση στην περιοχή της διάτρησης, οίδημα που μπορεί να δυσχεράνει ακόμη και τη στοματική αναπνοή, σοβαρές λοιμώξεις που μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή, όπως η Λουδοβίκειος κυνάγχη, απώλεια της αίσθησης της γεύσης, ενδοκαρδίτιδα ειδικότερα σε εκείνους που έχουν βεβαρημένο καρδιολογικό ιστορικό, αλλεργικές αντιδράσεις και κατάγματα στα δόντια.

 

Να το σκεφτούν

Οι ειδικοί λοιπόν προειδοποιούν τα νέα παιδιά που θέλουν να διακοσμήσουν τη γλώσσα τους να το σκεφτούν καλά και να προσέξουν ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες πριν κλείσει η πληγή. Πολύ σημαντική θα ήταν η βοήθεια κάποιου επιστήμονα, ιατρού ή οδοντιάτρου, ο οποίος θα τους έδινε τις κατάλληλες συμβουλές και οδηγίες ώστε να αποφύγουν τα προβλήματα που είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν. Αρχικά, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, πρέπει να είναι πολύ σχολαστικοί στο θέμα της υγιεινής τη στιγμή του τρυπήματος.

Στη συνέχεια, καλό είναι να κάνουν στοματικές πλύσεις με κάποιο αντισηπτικό προϊόν ή με αλάτι και νερό έπειτα από το φαγητό ή και το κάπνισμα, για να μη μολυνθεί η πληγή. Επίσης, τουλάχιστον κατά τις πρώτες ημέρες πρέπει να αποφύγουν τις ζεστές αλλά και τις σκληρές τροφές, για να μην προκληθεί αιμορραγία. Επειδή όμως το κακό δεν αργεί να γίνει, ο ενδιαφερόμενος πριν προχωρήσει στη διάτρηση της γλώσσας είναι απαραίτητο να ξέρει τι μέτρα θα πάρει σε περίπτωση που αιμορραγήσει ή προκληθεί κάποιο οίδημα στην πληγή, ώστε να αποφύγει τις πιο δυσάρεστες συνέπειες.

 

 

Οι μισοί στο γιατρό

Σύμφωνα με τις έρευνες, το 50% των παιδιών που τολμούν να τρυπήσουν κάποιο σημείο μπορεί να καταλήξουν στο γιατρό εξαιτίας κάποιας σοβαρής μόλυνσης, ποσοστό που αποδεικνύει το μέγεθος της επικινδυνότητας. Γι’ αυτό το σκουλαρίκι δεν είναι πια ένα αθώο κόσμημα αλλά ένα επικίνδυνο αντικείμενο, αν δεν ακολουθηθούν οι οδηγίες των ειδικών. ΄Οσο για το ρητό «μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος», μάλλον στην περίπτωση αυτή πρέπει να αντιστραφεί.

 

                                                                                                Αρχική σελίδα