΄Υμνος στο βιβλίο

 

          Ένα βιβλίο, παρότι ανταγωνίζεται τον σύγχρονο κόσμο, με την αφθονία και τις ευκολίες της τεχνολογίας της πληροφόρησης, είναι κάτι παραπάνω από πηγή πληροφόρησης. Γιατί μας διδάσκει για ό,τι λείπει από την απλή πληροφόρηση: ένα βιβλίο μας διδάσκει να απλώνουμε συγχρόνως την κατανόηση του εαυτού μας, την κατανόηση του αντικειμενικού κόσμου έξω από εμάς και την κατανόηση του κοινωνικού κόσμου όπου συγκεντρώνονται η πόλις και ο άνθρωπος.

      Ένα βιβλίο μας λέει εκείνο που κανένας άλλος τρόπος επικοινωνίας δεν μπορεί, δεν θέλει ή φτάνει να πει: την πλήρη ενσωμάτωση των δυνατοτήτων ενδοσκόπησης για να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, και να πραγματωθούμε με τον εαυτό μας και με τον κόσμο, με το εγώ μας και τους άλλους.

     Το βιβλίο μας λέει πως η ζωή μας είναι ένα ευρετήριο πιθανοτήτων που μετατρέπουν την επιθυμία σε εμπειρία και την εμπειρία σε προορισμό.

     Το βιβλίο μας λέει ότι υπάρχει ο άλλος, ότι υπάρχουν οι υπόλοιποι, ότι η προσωπικότητά μας δεν εξαντλείται στο εγώ μας, αλλά επιδίδεται στην ηθική υποχρέωση να αφουγκράζεται τους υπόλοιπους που ποτέ δεν είναι «οι λοιποί».

     Το βιβλίο είναι η παιδεία των αισθήσεών μας μέσω του λόγου.

     Το βιβλίο είναι η χειροπιαστή, οσφρητική, απτή και οπτική φιλία που μας ανοίγει τις πόρτες του σπιτιού της αγάπης, που μας ενώνει με τον κόσμο, γιατί μοιραζόμαστε το λόγο με τον κόσμο.

     Το βιβλίο είναι τα ενδότατα μιας χώρας, η αναπαλλοτρίωτη ιδέα που διαμορφώνουμε για τον εαυτό μας, για τους καιρούς μας, για το παρελθόν και το μέλλον μας, αφού αναπολήσουμε και βιώσουμε όλους τους καιρούς ως λεκτική επιθυμία και μνήμη εδώ και σήμερα.

     Σήμερα , περισσότερο από ποτέ, ένας συγγραφέας, ένα βιβλίο και μια βιβλιοθήκη μας λένε: « Αν εμείς δεν σας κατονομάσουμε, κανείς δεν θα σας δώσει ένα όνομα. Αν δεν μιλήσουμε εμείς, η σιωπή θα επιβάλει τη σκοτεινή της κυριαρχία».

 

 

Απόσπασμα από το βιβλίο του Κάρλος Φουέντες «Σε αυτά πιστεύω»

 

Αρχική