ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΟΡΑΣΗ

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ανοίξτε το αρχείο γράφοντας στον εξυπηρετητή δικτύου σας την διεύθυνση: "http://webphysics.davidson.edu/physlet_resources/dav_optics/examples/eye_demo.html: Το applet παριστάνει ένα απλουστευμένο μοντέλο του ανθρώπινου ματιού. Στο μπροστά μέρος του ματιού βρίσκεται ο φακός του.

Για να υπάρχει διαυγής εικόνα πρέπει οι ακτίνες να συγκλίνουν ακριβώς πάνω στον αμφιβληστροειδή φακό.

Φυσιολογική όραση

  1. Φορτώστε ένα υγιές μάτι κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο Initialize δίπλα στο Healthy eye.
  2. Επιλέξτε την επιλογή Far Source (Μακρινή πηγή) κάνοντας ένα κλικ στο αντίστοιχο σύνδεσμο στο πάνω μέρος του applet. Παρατηρείστε που συγκλίνουν οι ακτίνες στον αμφιβληστροειδή.

    Ερώτηση 1: Ο φυσιολογικός οφθαλμός έχει καθαρή εικόνα στις μακρινές αποστάσεις; _________

    .
  3. Απομακρύνατε την μακρινή πηγή κάνοντας ένα ακόμα κλικ στο σύνδεσμο Far Search
  4. Επιλέξτε την επιλογή Near Source (Κοντινή πηγή) κάνοντας ένα κλικ στο αντίστοιχο σύνδεσμο στο πάνω μέρος του applet. Παρατηρείστε που συγκλίνουν οι ακτίνες στον αμφιβληστροειδή.
  5. Ερώτηση 2:. Χωρίς μεταβολή του κρυσταλλοειδή φακού βλέπουμε καθαρά τα κοντινά αντικείμενα; _______.

  6. Για να το πετύχει καθαρή εικόνα το μάτι μας χρησιμοποιεί τους μύες που αλλάζουν την καμπυλότητα του φακού του. Χρησιμοποιείστε το ρυθμιστικό στο κάτω μέρος του applet που μεταβάλλει την καμπυλότητα του φακού (Focal leghth of Eye system).
  7. Ερώτηση 3. Ο φυσιολογικός οφθαλμός είναι δυνατόν να προσαρμοστεί ώστε να βλέπει καλά κοντινά αντικείμενα: ________ Πώς ονομάζονται οι μύες που προσαρμόζουν την καμπυλότητα του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού; ___________________.

Υπερμετρωπία

  1. Διαμορφώστε ένα μάτι με κάνοντας υπερμετρωπία κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο Initialize δίπλα στο Farsighted eye στο κάτω μέρος του applet.
  2. Επιλέξτε την επιλογή Far Source (Μακρινή πηγή) κάνοντας ένα κλικ στο αντίστοιχο σύνδεσμο στο πάνω μέρος του applet.
  3. Ερώτηση 4: Συγκλίνουν οι ακτίνες στον αμφιβληστροειδή χωρίς την μεταβολή της καμπυλότητας του κρυσταλλοειδή φακού: _______

  4. Δοκιμάστε με το ρυθμιστικό του φακού του ματιού αν είναι δυνατή η καλή μακρινή όραση στην υπερμετρωπία.
  5. Ερώτηση 5. Ο υπερμετρωπικός οφθαλμός είναι δυνατόν να προσαρμοστεί ώστε να βλέπει καλά μακρινά αντικείμενα: ________. Σε πόσες αυθαίρετες μονάδες (arbitrary units) επιτυγχάνεται αυτό; _________

  6. Απομακρύνατε την μακρινή πηγή κάνοντας ένα ακόμα κλικ στο σύνδεσμο Far Source
  7. Επιλέξτε την επιλογή Near Source (Κοντινή πηγή) και επαναλάβετε τις παραπάνω δοκιμές.
  8. Ερώτηση 6: Συγκλίνουν οι ακτίνες στον αμφιβληστροειδή χωρίς την μεταβολή της καμπυλότητας του κρυσταλλοειδή φακού: _______

    Ερώτηση 7. Ο υπερμετρωπικός οφθαλμός είναι δυνατόν να προσαρμοστεί ώστε να βλέπει καλά κοντινά αντικείμενα: ________

  9. Αν δεν είναι δυνατή η καλή όραση προσθέστε γυαλιά από τη επιλογή Eye glasses στο πάνω μέρος του applet. Αλλάξτε την εστιακή απόσταση των γυαλιών κάνοντας κλικ πάνω σε αυτά και στην συνέχεια σύροντας δεξιά ή αριστερά τα hotspot που εμφανίζονται.
  10. Ερώτηση 7. Είναι δυνατόν να διορθωθεί η υπερμετρωπία με γυαλιά; ________. Πόσες είναι οι αυθαίρετες μονάδες (arbitrary units) καμπυλότητας του φακού των γυαλιών που διορθώνουν την όραση στο παράδειγμά μας; ____________

Μυωπία

Εφαρμόστε τις παραπάνω δοκιμές και στο μυωπικό μάτι (Nearsighted Eye) απαντώντας στις ερωτήσεις

Ερώτηση 8. Ποια αντικείμενα δεν μπορεί να διακρίνει καλά το μυωπικό μάτι;

Ερώτηση 9. Πόσες οι αυθαίρετες μονάδες (arbitrary units) είναι η ένδειξη στο μυωπικό μάτι του applet